Máktej recept

A mák nagyon egészséges élelmiszer, mégis ritkán fogyasztjuk.
Vannak, akik csak a karácsonyi ünnepi asztalon találkoznak vele.
Egy ilyen, mindennaposan fogyasztható tej receptjét közöljük az alábbiakban.
Máktej
Hozzávalók (1 liter tejhez)
1 bögre mák
1 liter forralt víz
Elkészítése

1. A mákot előző este áztassuk be, legalább 8 órára.
2. Forraljunk körülbelül 1 liter vizet.
3. Az áztatott mákot öntsük a turmixunk kelyhébe, öntsük fel annyi jó meleg vízzel, hogy jól ellepje a mákot.
4. Többször újraindítva a gépet alaposan turmixoljuk meg. Ha van a gépünkön turbó fokozat azzal is keverjünk rajta.
5. Egy sűrűszövetű anyagon szűrjük át. Jól nyomkodjuk ki.
6. A leszűrt tejet öntsük bele egy 1 literes üvegbe és a maradék forró vízzel hígítsuk 1 literre.
A máktej nagyon finom. Ízesíthetjük vele a kávénkat, turmixolhatunk vele gyümölcsöket, készíthetünk vele zöldséges smoothikat.
A visszamaradt mákdarát ki is dobhatjuk, de ha sajnáljuk kidobni felhasználhatjuk sütemények, muffinok alapanyagaként is, de sokáig semmiképen ne tároljuk.
Bulkpraktika
Még egy tanács a mák naponkénti fogyasztásához:
1 bögrényi mákot tegyünk fel annyi vízben főni, amennyi ellepi.
Főzzük a mákot 2-3 percig.
Hűtsük le és adjunk hozzá mézet, ne spóroljunk vele, legyen jó édes.
A mézes mákot tartsuk a hűtőben és együnk belőle reggelente egy evőkanállal, de tehetjük a kásánkba is, kenhetjük a reggeli péksüteményünkre is.
Akár desszertként is fogyaszthatjuk.
Egészségünkre!

A máktej recept hozzávalói kedvező áron megvásárolhatók a bulkshop.hu webáruházban és budapesti boltjainkban.
A receptet kinyomtathatod, vagy elküldheted barátaidnak.
A lenti kategóriákra kattintva további receptek nyílnak meg.