Sütiket használunk a tartalmak és hirdetések személyre szabásához, közösségi funkciók biztosításához, valamint weboldalforgalmunk elemzéséhez. Ezenkívül közösségi média-, hirdető- és elemező partnereinkkel megosztjuk az Ön weboldalhasználatra vonatkozó adatait, akik kombinálhatják az adatokat más olyan adatokkal, amelyeket Ön adott meg számukra vagy az Ön által használt más szolgáltatásokból gyűjtöttek. A weboldalon való böngészés folytatásával Ön hozzájárul a sütik használatához.

Rizsfelfújt eperrel recept

   
Nagyon szeretjük az édes rizsételeket, a tejberizstől, a rizstejen át, a rizspudingig. 
Most egy hagyományosan gyakran készített édességet, főfogásként is gyakran felszolgált ételt, gyümölcsös rizst készítettünk.

Annyiban különbözik azonban hagyományosan készített társaitól, hogy a rizs főzéséhez és a kísérőként használt vaníliapudinghoz nem tehén, hanem növényi tejet használtunk, cukor helyett eritritollal édesítettük. Az elkészítésénél azonban ragaszkodtunk a tojáshoz, hiszen ez az étel a tojások felvert habjától olyan könnyű, krémes. Így az elkészült felfújt a vegetáriánus étrendbe jól illeszthető, gluténmentesen elkészíthető, de nem vegán. Szívesen vennénk azonban egy jó vegán receptet is ebben a témában, amelyben a tojás is növényi összetevőre cserélődik, ha van ötletek ehhez, osszátok meg velünk. 

Gyümölcsként epret választottunk hozzá, ki akartuk használni az eperszezon végét. Tulajdonképpen ez az édesség bármilyen gyümölccsel elkészíthető, a mi piacunkon azonban most kecsegtetően olcsó az eper, hát mellette döntöttünk.

Hozzávalók

A rizshez:

1 bögre jázmin rizs
1 liter növényi tej (mi saját készítésű kókusztejet használtunk)
4 evőkanál eritritol / más cukor / cukorpótló / szirup
3 egész tojás
1 evőkanál vaníliakivonat
1 mokkáskanál őrölt citromhéj / fél citrom reszelt héja
1 marék mazsola
1 evőkanál kókuszzsír + a tepsi kenéséhez
1 evőkanálnyi zsemlemorzsa (gluténmentes, ha szükséges)
30 dkg szeletelt eper + pici fahéjas eritritol a szóráshoz
1 csipetnyi



Hozzávalók a vaníliapudinghoz

3 dl növényi tej
2 evőkanál eritritol vagy más cukorpótló
1 kávéskanál vaníliakivonat
1 evőkanál kukorica- vagy más keményítő
1 csipet só
1 tojás sárgája

Elkészítés

A rizs elkészítése:

1. A jól átöblített rizst a növényi tejben lassú tűzön puhára főzzük.
2. A megfőtt rizst kihűtjük, legalább langyosra.
3. A tojásokat szétválasztjuk, a fehérjét kemény habbá verjük, a sárgáját a cukorral kikeverjük, hozzáadjuk a vaníliát és a citromhéjat.
4. A rizst és a tojássárgáját összekeverjük, beledobjuk a megmosott mazsolát is.
5. A legvégén nagyon gyengéden beleforgatjuk a masszába a tojásfehérjét is.
6. Egy kókuszzsírral kikent, zsemlemorzsával meghintett tortaforma aljába halmozzuk a rizses massza felét.
7. Felhalmozzuk rá a szeletelt epret, amit meghintünk kevés fahéjas eritritollal.
8. Rásimítjuk a rizses massza másik felét.
9. 180 fokos sütőben pontosan egy órán át sütöttük.
A formában hűtöttük ki. Akkor jól szeletelhető, ha már kihűlt. Mi vaníliapudinggal díszítettük.

10. A puding elkészítése:


Forraljuk fel 2 dl tejet.

1 dl tejben oldjuk fel 1 evőkanál kukoricakeményítőt, az édesítőként használt cukorpótlót, vaníliát, sót és géppel keverjük bele egy tojás sárgáját.
Ha a tej felforrt, húzzuk félre és lassan csurgassuk hozzá a tojásos, keményítős keveréket. Tegyük vissza a tűzhelyre és állandó keverés mellett rottyantsunk rajta egyet.

Jó étvágyat!






A rizsfelfújt eperrel recept hozzávalói kedvező áron megvásárolhatók a bulkshop.hu webáruházban és budapesti boltunkban:

Bp. 13. ker., PANNÓNIA u. 76.