A kelkáposzta szuper élelmiszer.
A rakott kel kölessel hozzávalói
1 kis fej kelkáposzta1/2 bögre (1 bögre = 2,5 dl) főtt köles
3 bögre víz vagy zöldséglé
1 evőkanál ételízesítő
1 evőkanál kukoricakeményítő
2×1 kávéskanál só
1/2 kaliforniai vagy kápia paprika (piros)
2-3 gerezd fokhagyma vagy 1 mokkáskanál fokhagymapor
1 kis fej lilahagyma vagy 1 mokkáskanál hagymapor
1 kávéskanál őrölt köménymag
Zöldfűszerek tetszés szerint vagy szárított fűszerek (amit szeretünk) összeőrölve
nézz körbe a webshopban (katt ide)»»»
A rakott kel kölessel elkészítése
1. A kelkáposzta torzsát vágjuk ki és nagyon gyengéden szedjük a kel leveleire.
2. A kelleveleket éppen csak forraljuk fel, ne főzzük sokáig, majd csöpögtessük le a víztől. A forralástól a kellevelek megpuhulnak, formázhatóvá válnak.
3. Ha nincs előfőzött kölesünk, fél bögre kölest 1,5 bögre sózott vízben (zöldséglében) főzzünk puhára (15-20 perc), lefedve hagyjuk állni míg kissé kihűl. A főzővízbe tegyünk egy evőkanál ételízesítőt.
4. A töltelék elkészítése: A kelkáposzta levelek kivételével a hozzávalókat aprítsuk fel, keverjük össze.
Kis kupac kellevelet halmozzunk fel egy sütőedény közepén és borítsuk be félgömb alakban egy kevés töltelékkel. Ismét borítsuk kellevelekkel, majd ismét töltelékkel több rétegben, amíg a hozzávalók elfogynak.
5. Formázgassunk, építgessünk a hozzávalókból egy kelkáposztaformát. A legjobban akkor járunk el, ha a végére tartogatjuk a legzöldebb színű leveleket.
6. 220 fokos légkeveréses sütőben 60 percig sütöttük.
A köles elkészítése (rövid videó)
Jó étvágyat!
A rakott kel kölessel recept hozzávalói kedvező áron megvásárolhatók a bulkshop.hu webáruházban.
TOVÁBBI RECEPT JAVASLATOK NEKED
MÉG TÖBB RECEPT ITT: VEGA FASÍRTOK | KENYEREK | NÖVÉNYI FEHÉRJEFORRÁSOK
TŰZD KI A RECEPTEKET A PINTEREST TÁBLÁDRA