Sütiket használunk a tartalmak és hirdetések személyre szabásához, közösségi funkciók biztosításához, valamint weboldalforgalmunk elemzéséhez. Ezenkívül közösségi média-, hirdető- és elemező partnereinkkel megosztjuk az Ön weboldalhasználatra vonatkozó adatait, akik kombinálhatják az adatokat más olyan adatokkal, amelyeket Ön adott meg számukra vagy az Ön által használt más szolgáltatásokból gyűjtöttek. A weboldalon való böngészés folytatásával Ön hozzájárul a sütik használatához.
Menü

Mazsolás kuglóf recept

   
Gluténmentesen elkészíthető, vegán életmódba illeszthető sütemény.

Hagyományosan, tojással és joghurttal is elkészíthető.

Ebben a süteményben kipróbáltuk a Bulkshop egyik új termékét, a szőlőszirupot.

A szőlőszirup sűrű, édes - ahogy illik is egy sziruphoz - ragacsos, mint a méz, gyönyörű színű és a piacon kapható növényi szirupokhoz viszonyítottan jóval olcsóbb, tökéletesen kiváltható vele a juharszirup, nincs a süteményekből, ételekből kiérződő mazsolás mellékíze.

A receptúrákban megjelenő vegán sütemények egyik általános jellemzője, hogy édesítésre nagyjából fele-fele arányban juharszirupot használnak a receptkészítők, persze azért is, mert a ragacsos szirup, a hiányzó tojás helyett kissé „ragasztja” is a süteményt. Így azonban nagyon megdrágul az elkészítés. A szőlőszirup reméljük árban is és minőségben is elnyeri tetszéseteket, gyakori összetevője lesz az általatok sütött süteményeknek, kásáknak, krémeknek.

A környezetünkben élő gyerekek palacsintáját is ezzel locsoltuk meg, a reggeli zabkásájukra is csöpögtettünk belőle. Azóta zajosan követelik.

A képeken látható süteményt kuglófformában sütöttük meg, egyrészt mert nagyon mutatós, szép formájú süteményeket lehet vele formázni, másrészt a mazsola szóról, a kuglóf ugrott be nekünk. Persze ennek a sütinek nincs köze nagyanyáink mazsolás, kelt tésztájú kuglófjához, de ez is nagyon finom, más jellegű ugyan, de nagyon fogjátok szeretni.

Nyugodtan megsüthető egyszerűen, tepsibe simítva, de muffinként is jól viselkedik.

Hozzávalók egy kisebb kuglófformához
1 tojásnak megfelelő tojáspótló por / 1 lentojás (1 evőkanál őrölt lenmag + 2 evőkanál víz) / nem vegánoknak 1 közepes méretű tojás
2-3 evőkanál citromlé
1/2 csomag kókusz- vagy szójajoghurt / nem vegánoknak joghurt
3 evőkanál szőlőszirup
2/3 bögre zabpehelyliszt
2/3 bögre mandulaliszt*
1 marék áztatott mazsola
1 kávéskanál szódabikarbóna / sütőpor
csipetnyi


Elkészítés

1. Melegítsük elő a sütőt.
2. Készítsük el a lentojást, ha azzal dolgozunk: az őrölt lenmagot keverjük el a vízzel. Hagyjuk, hogy besűrűsödjön.
Ha tojáspótlóval dolgozunk, az előírásoknak megfelelően járjunk el.
3. Külön edényben keverjük össze a joghurtot, tojást, citromlevet és a szőlőszirupot.
4. Az összekevert liszteket adjuk a nedves összetevőkhöz két-három részletben.
5. Töltsük a sütőedénybe és 35 percig 180 fokon süssük. Tűpróba után vegyük ki a sütőből. Hagyjuk néhány percet a formában hűlni.

Díszítés
1. Jól illik hozzá az egyszerű darált eritritol vagy más fehér cukor, cukorpótló, egyszerűen rászórva, vagy nüansznyi vízzel, citromlével elkeverve.
2. 1 kis marék kesudió és a maradék joghurt, 1 evőkanálnyi eritritollal / más fehér cukorral, cukorpótlóval összeturmixolva.

Megjegyzés:
* Költséghatékonyabban: 1 bögre zabpehelyliszt + 1/2 bögre mandulaliszt.

Jó étvágyat!







A mazsolás kuglóf recept hozzávalói kedvező áron megvásárolhatók a bulkshop.hu webáruházban és budapesti boltjainkban:                   

Bp. 19. ker., ÜLLŐI út 250. (Bejárat a Deák Ferenc u. 1. felől)
Bp. 13. ker., PANNÓNIA u. 76. 
Bp. 11. ker., NÁNDORFEJÉRVÁRI u. 40. 

A receptet kinyomtathatod, vagy elküldheted barátaidnak.
A lenti kategóriákra kattintva további receptek nyílnak meg.

Keresés