Sütiket használunk a tartalmak és hirdetések személyre szabásához, közösségi funkciók biztosításához, valamint weboldalforgalmunk elemzéséhez. Ezenkívül közösségi média-, hirdető- és elemező partnereinkkel megosztjuk az Ön weboldalhasználatra vonatkozó adatait, akik kombinálhatják az adatokat más olyan adatokkal, amelyeket Ön adott meg számukra vagy az Ön által használt más szolgáltatásokból gyűjtöttek. A weboldalon való böngészés folytatásával Ön hozzájárul a sütik használatához.
Menü

Lávasüti recept

   
Gluténmentesen elkészíthető, vegán sütemény. A képeken látható sütemény receptjét egy külföldi oldalon láttuk.

A receptben hozzávalóként megjelölt gluténmentes lisztkeverék nálunk beszerezhetetlen. Megpróbálkoztunk hát egy olyan saját keverésű liszttel, amelyet már többször kipróbáltunk és még sohasem csalódtunk benne. Most is bejött, nagyon finom - talán nem cukrászati szépségű - lávasütit sütöttünk, amely kívül szilárd, jól átsült, belül folyós, édes, krémes, csokis.

A lisztkeverék zabpehelyliszt, kókuszliszt és rizsliszt egyenlő súlyú keverékéből készül, pici konjaclisztet is kevertünk hozzá.
Mi ebből a lisztkeverékből mindig többet készítünk, aztán bögrével adagolva, használjuk a vegán, gluténmentes sütemények készítéséhez, fehér búzaliszt kiváltására.

Ha úgy döntötök, hogy kipróbáljátok, gluténmentes diétában minden esetben győződjetek meg a hozzávalók gluténmentességéről.

Hozzávalók 6 darab lávasütihez

1 bögre fent leírt lisztkeverékből
1/2 csésze kakaópor
1/2 csésze kókusz- vagy barna cukor
2/3 csésze apróra tört csokoládé / csokicsepp megosztva, 1/3 a tésztába, 1/3 a tetejére
6 nagy kocka csoki / 12 kocka kisebb (kapható boltjainkban)
3/4 pohár almapép (mi DM-est használtunk, 1 nagy hámozott almából el is készíthető), ez helyettesíti a tojást a sütiben
3/4 csésze mandulatej / kókusztej (szobahőmérsékleten)
3 evőkanál olvasztott kókuszzsír
1/2 kávéskanál ecet / 1 facsarásnyi citromlé
1 csipet
1 kávéskanál sütőpor
1 kávéskanál vaníliakivonat
1 kávéskanál instant kávépor / el is maradhat



Elkészítés

1.Előkészületek:
A sütőt melegítsük elő 180 fokra.
Az ecetet és a tejet keverjük össze és várjuk meg, amíg savószerűvé lesz, vagyis a tej összemegy egy kicsit.
Zsírozzunk ki 6 nagyobb muffinformát.
Olvasszuk meg a csokoládét.
2. Az olvasztott csokoládéhoz, adjuk hozzá a kókuszzsírt, almapürét, vaníliát, cukrot. Keverjük nagyon alaposan össze.
3. Keverjük össze a lisztet, sütőport, kakaót, sót és adjuk hozzá az olvasztott csokis, folyékony keverék felét, a többit a tészta tetejére tartalékoljuk.
4. A tésztát adagoljuk a muffinformákba és minden muffin közepébe nyomjunk egy-két kocka csokoládét, nyomjuk kicsit bele. A csokik kilógó szélét fedjük be a maradék olvasztott csokoládés keverékkel.
5. 15-17 perc alatt sül meg úgy, hogy kívül már szilárd, belül a csokitól még folyékony.
Nem kell aggódni, hogy nem sül meg a belseje, hiszen egyrészt az a cél, hogy a közepe lávaszerű legyen, másrészt minden beletett hozzávaló nyersen is ehető. A megsült sütik kívül már látványosan szilárdak, a csokis tetejük kicsit még fényes az olvadt csokitól.
6. A kisült süteményeket néhány percig pihentessük még a formában, utána gyengéden fordítsuk ki őket a formából.
7. Mi olvasztott csokival és goji lekvárral díszítettük, de ezek nélkül is pazar.

A fantasztikusan egészséges, vitaminokban gazdag goji lekvár elkészítését lásd:
https://www.bulkshop.hu/receptek/goji-bogyo-lekvar-recept 

Bővebben a goji bogyóról: http://konyhalap.hu/goji-bogyo-a-tokeletes-taplalek/

A lávasüti alapötletét és elkészítésének menetét a Carrots and Flowers oldaláról adoptáltuk.

Jó étvágyat!





A lávasüti recept hozzávalói kedvező áron megvásárolhatók a bulkshop.hu webáruházban és budapesti boltjainkban:

Bp. 19. ker., ÜLLŐI út 250. (Bejárat a Deák Ferenc u. 1. felől)
Bp. 13. ker., PANNÓNIA u. 76. 
Bp. 11. ker., NÁNDORFEJÉRVÁRI u. 40. 

A receptet kinyomtathatod, vagy elküldheted barátaidnak.

A lenti kategóriákra kattintva további receptek nyílnak meg.

Keresés