Rengetegen reagáltak a minap közzétett posztunkra, a TÖBB EZREN KÖVETELIK A VEGÁN TÚRÓ RUDIT című írás erősen megosztotta az olvasókat.
Voltak, akik ujjongva, várakozással, kíváncsisággal reagáltak és voltak a trágárságot sem nélkülöző, kárörvendő, kaján hozzászólások is, amelyek hűen tükrözték azt a jelenlegi helyzetet, amikor is a „mindenevők” teljes értetlenséggel fogadják és utasítják el a vegán / növényevő táplálkozással kapcsolatos életmódot ismertető, propagáló cikkeket, könyvújdonságokat, recepteket.
Pedig a növényevők tábora megállíthatatlanul nő. Egyre többen és többen lesznek egészségügyi, elvi, környezet- és állatvédelmi okokból, de akár divatból is növényevővé. Ez a mozgalom vagy inkább életmódváltás aztán kivívja a „mindenevők” időnként dühödtnek mondható haragját, ellenérzését.
Nekünk nagyon tetszett ez a vegán Túró Rudi ötlet, ezért is osztottuk meg a cikket.
Addig is, amíg a gyártók és a kereskedők tömegesen felvállalják ennek a vegán édességnek a gyártását és forgalmazását, mi elkészítettük a házi változatát a legjobb túróhelyettesítő alapanyagból, kölesből.
Nem tudtuk annyira tökéletesre formázni - és főleg csokival bevonni -, mint a majdani gyári lesz, de fantasztikusan finom, ízekben gazdag, strapabíró kérgű, puha és omlós belsejű lett. Próbáljátok ki. Növényevők és mindenevők egyaránt, nem fogtok csalódni.
Hozzávalók 14-15 rúdhoz
1 bögre (2,5 dl-es) köles, néhány órára beáztatva2+1 bögre növényi tej (zsírdús, Chaokoh márkájú kókusztejet használtunk / rizstejjel is nagyon finom)
3-4 evőkanál eritritol / más fehér színű cukor / cukorpótló (több, kevesebb)
1 bögre alaposan megmosott aranymazsola (lehet kevesebb)
2 kávéskanál vaníliakivonat
1 bio citrom lereszelt héja
1 bio citrom leve
1.5 kávéskanál agaragar
20 dkg étcsokoládé + 1 dl növényi tej a felolvasztásához
nézz körbe a webshopban (katt ide)»»»
A Köles Rudi elkészítése
1. A kölest kétszeres mennyiségű vízben a mazsolával együtt tegyük fel főni.2. A maradék 1 dl tejben oldjuk fel az agaragart.
3. Amikor a köles elfőtte a tejet, öntsük hozzá az agaragarral feloldott tejet is és ezzel is főzzük még néhány percig, mert az agaragar csak főzés után tudja kifejteni zselésítő hatását.
4. Amikor a köles újra elfőtte a levét, vegyük le a lángról és a botturmix segítségével kissé pépesítsük, de korántsem péppé, maradjanak benne szinte egész mazsola és kölesszemek.
5. A megturmixolt kölest ízesítsük meg a citromhéjjal, citrommal, vaníliával, cukorpótlóval.
Kóstolgassuk, ízesítgessük.
6. Tegyük a masszát félre, hogy hűljön és az agaragartól szilárduljon. Mikor már kellően szilárd a massza, de még jól formálható, készítsünk belőle rudacskákat, amelyeket aztán tegyünk a hűtőbe 1-2 órára, hogy elnyerjék végső szilárdságukat.
7. A megszilárdult rudakat mártogassuk olvasztott csokoládéba. Nekünk ez a művelet volt a legnehezebb.
8. Újra hűtés következik, amíg rádermed a csoki.
Nagyon lehet szeretni. Nem éppen fogyókúrás, de ellenállhatatlan, abbahagyhatatlan.
Jó étvágyat!
A Köles Rudi recept hozzávalói kedvező áron megvásárolhatók a bulkshop.hu webáruházban.
TOVÁBBI RECEPT JAVASLATOK NEKED
MÉG TÖBB RECEPT ITT: édességek és desszertek | gluténmentes sütemények