Sütiket használunk a tartalmak és hirdetések személyre szabásához, közösségi funkciók biztosításához, valamint weboldalforgalmunk elemzéséhez. Ezenkívül közösségi média-, hirdető- és elemező partnereinkkel megosztjuk az Ön weboldalhasználatra vonatkozó adatait, akik kombinálhatják az adatokat más olyan adatokkal, amelyeket Ön adott meg számukra vagy az Ön által használt más szolgáltatásokból gyűjtöttek. A weboldalon való böngészés folytatásával Ön hozzájárul a sütik használatához.
Menü

Gombás bulgurral töltött káposzta recept

   
Egy mutatós, könnyű, egészséges főétel. 
Ezt a töltött káposztát egyáltalán nem nehezebb elkészíteni, mint egyenként levelekbe csomagolt testvérét. Talán még egyszerűbb is. Egyaránt elkészíthető édes, friss és savanyított káposztából is. Mindkettő nagyon finom.

(A recept nyomtatható a lenti nyomtatás ikonnal.)

Mi most édes, friss káposztából készítettük. A picit füstös ízt füstölt paprikával és egy kávéskanálnyi folyékony füsttel csempésztük bele. Az eddig elkészített összes bulgurételt nagyon szerettük, de egy bulgurétel versenyben az első helyezett egyértelműen ez lenne.


Hozzávalók

A töltött káposztához:

1 közepes fej káposzta
1.5 bögre főtt bulgur (2/3 bögre szárazon) + dupla mennyiségű főzővíz
(A bulgurról bővebben: http://konyhalap.hu/bulgur/)

5 szép nagy fej csiperkegomba apróra vágva
1 fej felaprított hagyma
2-3 áttört gerezd fokhagyma
2 tojás
1 kávéskanál füstölt paprika
1 kávéskanál folyékony füst (elmaradhat)
1 kávéskanál őrölt kömény
1 mokkáskanál őrölt bors
1 mokkáskanál őrölt szerecsendió
2 púpos kávéskanál (vagy több) , ízlés szerint
2 evőkanál étolaj + a forma kikenéséhez



Hozzávalók a paradicsomos káposztaalaphoz:

A töltött káposztából kimaradt, felcsíkozott káposztalevelek
1 kis fej felaprított hagyma
1 kis fej felaprított lilahagyma
2 gerezd áttört fokhagyma
1 mokkáskanál bazsalikom + 1 mokkáskanál oregánó + 1 leheletnyi kakukkfű, lehet friss vagy szárított is
1 mokkáskanál (vagy több) só
1 evőkanál barna vagy kókuszcukor / eritritol vagy más cukorpótló
1-2 kanál étolaj
1 darabolt paradicsomkonzerv + 1-2 evőkanál sűrített paradicsom

Elkészítés

A töltött káposzta elkészítése:

1. Az egész fej káposztából, amennyire tudjuk kanyarítsuk ki a torzsáját és annyi vízben, amennyi ellepi főzzük egészben 30 percig. Hűtsük ki. (Már előző nap elkészíthetjük.)
2. Főzzük meg sós vízben a bulgurt. A bulgur elkészítését lásd a videónkon: 

3. Amíg a bulgur fő, a hagymát, fokhagymát pároljuk meg az olajon, adjuk hozzá a fűszereket és a felaprított gombát, sót. Nem kell sokáig párolni a gombát, éppen csak rottyanjon egyet, a káposztában még tovább fog főni.
4. A főtt bulgurt és az elkészült gombát keverjük össze. Adjuk hozzá a füstölt paprikát, folyékonyfüstöt, tojást. Kóstoljuk meg, ízesítsük még, ha szükséges. Tegyük a keveréket félre.
A megfőtt egész fej káposztáról óvatosan hántsuk le a leveleket. A vastag főszárakat vékonyítsuk el, egy késsel metsszük le belőlük.
5. Egy kuglófformát olajozzunk ki. Fektessük bele a káposztaleveleket úgy, hogy a levelek vastagabb torzsa felőli része a kuglófsütő középen kiemelkedő részét fedje, a levelek vékonyabb része a kuglófsütő pereme felé legyen. A káposztalavelek is fedjék egymást, ne maradjon rés. (Nem baj, ha nem szépen sikerül a leveleket eligazgatnunk, mert sütés közben a levelek felveszik a sütő formáját.) Így képződik egy kis vályuszerű mélyedés. Ebbe a mélyedésbe töltsük bele a bulguros-gombás tölteléket. A káposztalevelek kimaradó részét hajtsuk vissza a töltelékre, ha nem fedné be teljesen, nyugodtan foltozgassuk be a hiányokat. Lásd a képeket!
(A kimaradó káposztaleveleket és a kivágott vastagabb ereket csíkozzuk fel és tegyük félre a paradicsomos körethez.)
6. Tegyük a sütőbe. 180 fokos sütőben 35-40 perc alatt sül.
7. A megsült káposztát hagyjuk kicsit hűlni, majd egy tányér segítségével fordítsuk ki a formából és rakjuk körbe a paradicsomos körettel.

A paradicsomos köret elkészítése:

1. A hagymát, fokhagymát pároljuk meg az olajon, adjuk hozzá a fűszereket és a felcsíkozott káposztát.
2. Pároljuk egy ideig, amíg a káposzta tovább puhul.
3. Adjuk hozzá a paradicsomkonzervet, a sűrített paradicsomot, sózzuk és adjuk hozzá a cukrot is, forraljuk fel.
A kész paradicsomos káposztát rakjuk a töltött káposzta köré és tálaljuk.

Jó étvágyat!




A gombás bulgurral töltött káposzta recept hozzávalói kedvező áron megvásárolhatók a bulkshop.hu webáruházban és budapesti boltjainkban:

Bp. 19. ker., ÜLLŐI út 250. (Bejárat a Deák Ferenc u. 1. felől)
Bp. 13. ker., PANNÓNIA u. 76. 
Bp. 11. ker., NÁNDORFEJÉRVÁRI u. 40. 

A receptet kinyomtathatod, vagy elküldheted barátaidnak.

A lenti kategóriákra kattintva további receptek nyílnak meg.

Keresés