Sütiket használunk a tartalmak és hirdetések személyre szabásához, közösségi funkciók biztosításához, valamint weboldalforgalmunk elemzéséhez. Ezenkívül közösségi média-, hirdető- és elemező partnereinkkel megosztjuk az Ön weboldalhasználatra vonatkozó adatait, akik kombinálhatják az adatokat más olyan adatokkal, amelyeket Ön adott meg számukra vagy az Ön által használt más szolgáltatásokból gyűjtöttek. A weboldalon való böngészés folytatásával Ön hozzájárul a sütik használatához.
Menü

Füstös padlizsánszeletek és padlizsánkrém recept

   
Vegán, gluténmentesen elkészíthető étel.

Nálunk egész évben, a szupermarketekben télen is kapható padlizsán, de az igazán napon érett, szabad földbön termesztett padlizsán nyár végétől kora őszig kapható a piacokon. Most, októberben rengeteget árulnak belőle.

Mi is - mint bizonyára ti is - gyakran készítünk padlizsános ételeket. Ez a zöldség nagyon is alkalmas vegetáriánus, vegán ételek készítéséhez, könnyen és sokféleképpen elkészíthető, ízesíthető. Mi most egy olyan ételt próbáltunk ki, amellyel gyakran lehet találkozni különféle receptekben „növényi bacon” néven. Valóban az ízesítése emlékeztet halványan a szalonnából készült távoli ismerősére, de azért igazándiból köze sincs hozzá. Szerintünk sokkal finomabb is annál, nem is beszélve arról, hogy mennyivel egészségesebb.

A receptben szereplő padlizsánszeletek természetes alapú, folyékony füsttel ízesítettek, felhasználhatók burgerek gazdagítására, kenyérfeltétként és készíthetünk belőlük padlizsánkrémet is vagy mindezt egyszerre. Szelet formájában ehetjük krumplipüré, rizs mellé, főzelékek feltétjeként, összevágva salátákba tehetjük, nagyon jól mutat levesek tetején, finom levesbetétként. Összeaprítva kitűnő tésztaszósz is készülhet belőle. És még annyi minden más.

A füstös padlizsánkrémet mi a Bulkshopban kapható Rice Snack-kel mártogattuk és a saját sütésű zöldséges kenyerünkkel fogyasztottuk.

Hozzávalók a képeken látott mennyiségű padlizsánszelethez

3 kisebb vagy 2 nagyobb padlizsán
1dl-nyi szójaszósz
1 kávéskanál őrölt paprika / 1 mokkáskanál füstölt paprika
1 evőkanál folyékony füst
1 evőkanálnyi worchester szósz
1 lapos kávéskanál barna cukor / kókuszcukor / cukor
Himalája 
a padlizsánszeletek besózásához

Hozzávalók még, a krém elkészítéséhez:

a kisült padlizsánszeletek
1 evőkanál kukoricakeményítő / tápióka keményítő
1.5 dl növényi tej / víz
1-2 evőkanál paradicsompüré
1dl-nyi lenmagolaj / más olaj
1 kávéskanál vagy több csilis szósz
fűszerek: amit szerettek, bors, kömény (mi nem tettünk bele)



Elkészítés

1. A padlizsánt hámozzuk meg.
2. Vágjuk fél centinyi szeletekre (ne legyenek nagyon vékonyak a szeletek)
3. A szeleteket sózzuk be és hagyjuk állni őket 15-20 percig.
4. Készítsük el a szószt. A szójaszószt, őrölt paprikát, folyékony füstöt, worchester szószt és a cukrot keverjük össze.
5. A padlizsánszeletekről papírtörlővel itassuk le a sót és a levet. A szeleteket forgassuk alaposan a szószba és fektessük őket egy papírral bélelt tepsi aljába.
6. 180 fokos sütőben süssük a szeleteket 15 percig. A sütési idő erősen függ a szeletek vastagságától. A szeletek csak meg kell hogy puhuljanak, de semmiképpen ne száradjanak ki. 10-12 perc után tapogassuk meg őket vagy ellenőrizzük tűpróbával, hogy megsültek-e / puhák-e, eszerint döntsünk a további sütésről.
A sütőből kivett szeletek azonnal is fogyaszthatók, de hidegen is finomak.
7. Készíthetünk azonban krémet is a kisült szeletekből:
1.5 decinyi tejben főzzünk fel egy evőkanálnyi keményítőt (nagyon sűrű lesz).
Tegyük át a megsült szeleteket aprító gépbe (botturmix is jó), tegyük hozzá a paradicsompürét a megfőtt keményítőt, az olajat, csiliszószt és turmixoljuk meg.
Kóstolgassuk, ízesítsük utána, ha szükséges.
8. Kenjük kenyérre, együk mártogatóssal.

Jó étvágyat!





A füstös padlizsánszeletek és padlizsánkrém recept hozzávalói kedvező áron megvásárolhatók a bulkshop.hu webáruházban és budapesti boltjainkban:

Bp. 19. ker., ÜLLŐI út 250. (Bejárat a Deák Ferenc u. 1. felől)
Bp. 13. ker., PANNÓNIA u. 76. 
Bp. 11. ker., NÁNDORFEJÉRVÁRI u. 40. 

A receptet kinyomtathatod, vagy elküldheted barátaidnak.

A lenti kategóriákra kattintva további receptek nyílnak meg.

Keresés