Sütiket használunk a tartalmak és hirdetések személyre szabásához, közösségi funkciók biztosításához, valamint weboldalforgalmunk elemzéséhez. Ezenkívül közösségi média-, hirdető- és elemező partnereinkkel megosztjuk az Ön weboldalhasználatra vonatkozó adatait, akik kombinálhatják az adatokat más olyan adatokkal, amelyeket Ön adott meg számukra vagy az Ön által használt más szolgáltatásokból gyűjtöttek. A weboldalon való böngészés folytatásával Ön hozzájárul a sütik használatához.
Menü

Vegánnak lenni és a vegán étrend előnyei

Napjainkban egyre több ember vált át vegán életmódra, s teszi mindezt különböző meggondolásból.
 

Vegánnak lenni és a vegán étrend előnyei

A vegánokat gyakran keverik a vegetáriánusokkal. Míg a vegetáriánusok kizárják a húsokat, szárnyasokat és halakat, a vegánok ezt egy lépéssel tovább viszik, és minden állati származék fogyasztását feladják. A vegánok gyakran állatjogi aktivisták, akik ezzel az étrenddel igyekeznek csökkenteni az állati eredetű anyagok felhasználását különböző termékekben.

Miért vegán?

A vegánok elutasítanak minden olyan dolgot, ami az állatokra nézve hátrányos vagy szenvedést okozó.

A vegán életmódnak több változatát különböztetik meg, attól függően, hogy ki miért dönt a vegán életmód mellett. Az egészségügyi vegán elsősorban a hangsúlyozottan létező és valós egészségügyi érvek miatt lesz vegán. A gazdasági vegán főként azért lesz vegán, mert felismeri, hogy az állattartás és az állatok kihasználására épülő gazdasági berendezkedés rendkívüli pazarló, pénzügyi szempontból egyáltalán nem éri meg és az emberi civilizáció fejlődésének egyik legnagyobb kerékkötője. Az ökológiai vegán a Föld, a természet és a környezet védelme miatt dönt úgy, hogy elhagy minden állati eredetű anyagot, mert felismerte, hogy az állattenyésztés a jelenlegi ipari méretekben teljességgel természetellenes és káros a Földre, így az egész emberiségre nézve is. Az etikai vegán az állatokkal való együttérzéstől hajtva hagy el minden állati eredetű dolgot.
Vegánnak lenni és a vegán étrend előnyei

Ki a vegán?

- Olyan személy, aki szereti az állatokat, és tudatosan nem vesz részt, és nem járul hozzá a kizsákmányolásukhoz, megkínzásukhoz, és lemészárlásukhoz.
- Olyan személy, aki felismeri és belátja, hogy a hús, tej, tojás, bőr és kozmetika ipar felesleges és nagyfokú környezetpusztulást, és önpusztítást okoz.
- Akinek fontos az egészsége.
- Akinek fontos a környezet védelme.
- Akinek fontos az állatok védelme.
- Olyan személy, aki nem fogyaszt olyan termékeket, amiket más élőlény szenvedései árán kaphat meg, illetve nem fogyaszt semmilyen állati eredetű terméket.

Bár a vegán étkezést többen extrémnek tartják, a táplálkozástudósok kötött elterjedt a nézet, hogy egy tökéletesen felépített vegán étkezési rendszer akár a legegészségesebb is lehet. Mindez persze akkor válik valóra, ha a táplálkozás által minden fontos anyag bejut a szervezetbe, és kimarad minden olyan, ami káros. A túlsúly esélye is kisebb a vegán életmódot folytatók körében, és a helytelen táplálkozás kapcsán kialakuló betegségek ellen is hatékonyabb ez az életmód.

Vegánnak lenni és a vegán étrend előnyei

 

Állásfoglalás a vegán étrenddel kapcsolatban

Az Amerikai Dietetikai Szövetség a világ legnagyobb élelmiszer- és táplálkozásügyi szakembereket tömörítő szervezete. Az Amerikai Dietetikai Szövetség (ADA) álláspontja, hogy a helyesen megtervezett vegetáriánus diéta, beleértve a teljes vegetariánizmust azaz a vegán táplálkozási módot is, egészséges, tápértékét tekintve alkalmas, és előnyös bizonyos betegségek megelőzésében és kezelésében. A jól megtervezett vegetáriánus diéta megfelel az egyén táplálkozására életciklusa bármely szakaszában, beleértve a terhesség, a szoptatás, a csecsemőkor, a gyermekkor, a serdülőkor időszakát, és a sportolók számára is megfelelő.

A vegetáriánus táplálkozást gyakran hozzák összefüggésbe a vér alacsonyabb koleszterinszintjével, a szívbetegségek kisebb kockázatával, alacsonyabb vérnyomásértékkel, a magasvérnyomás és a cukorbetegség kisebb kockázatával. A vegetáriánusoknak általában alacsonyabb a test-tömeg indexük és alacsonyabb a különféle daganatos betegségek előfordulási aránya. A vegetáriánus diétán élők kevesebb telített zsírsavat és koleszterint fogyasztanak, több diétás rostot, magnéziumot, káliumot, C és E vitamint, folátokat, karotinoidokat, flavonoidokat. Ezek a táplálkozásbeli különbségek magyarázhatják a vegetáriánizmus előnyeit, ha az változatos, kiegyensúlyozott diétát takar.

Vegánnak lenni és a vegán étrend előnyei

Hasznos vegán linkek
 

VEGÁN RECEPTEK
NÖVÉNYI VEGÁN FEHÉRJEFORRÁSOK
VEGÁN HÚSHELYETTESÍTŐK 
VEGÁN FŐZŐTANFOLYAM

 

Vegánnak lenni és a vegán étrend előnyei





 

 

Keresés