Mint szinte minden apró süteménynek, ennek az elkészítése is kissé tovább tart a „csak össze kell dobni” süteményeknél, de igazán megéri a fáradságot a sok szemet gyönyörködtető apróság. A készítéséhez megadunk egy egyszerűbb módot is a receptben, meg a pogácsa- vagy linzerszaggatóval kiszúrt bonyolultabb, de szabályosabbra szaggatható változatot is. A töltés, összeragasztás fázisát azonban nem tudjuk lerövidíteni. Az egyszerűbb változat készítésével jelentős időt spórolhatunk meg, viszont kicsit szabálytalanabb formájúak lesznek a sütikék.
A süteményünk ezúttal teljesen tojás nélkül készült, még lentojást sem használtunk hozzá. Régebb óta ki akartuk próbálni ugyanis, hogy a rizsliszt valóban tojás nélkül is összetartja-e a süteményt.
A képeken látszik az eredmény.
Hozzávalók
5 evőkanál / fél bögre rizsliszt
3 evőkanál mandulaliszt
2 evőkanál puha, de nem olvadt kókuszzsír
4 evőkanál eritritol / más fehér cukor vagy cukorpótló + porított a szóráshoz
1 kávéskanál sütőpor
1 facsarásnyi citromlé vagy 1 kávéskanál almaecet
1 csipet himalája só
annyi növényi tej, hogy a tészta összeálljon (0.5 dl) (pl. kókusztej)
2-3 evőkanál lekvár, 5 dkg olvasztott étcsokoládé / 1 marék tört kesudió vagy más dióféle / mag a díszítéshez
Elkészítés
1. A megadott hozzávalókból gyúrjunk tésztát.
2. Parkoltassuk 1 jó órát a konyhában valahol, de ne a hűtőben.
3. Az elkészítés egyszerűbb módja: Csípjünk le a tésztából egyforma kis darabokat és görgessünk belőle kis gombócokat. Tegyük a gombóckákat egy papírral bélelt tepsire és nyomjuk őket laposabbra, esetleg a berepedő széleket igazítsuk meg egy kicsit.
4. Bonyolultabb változatban: A tésztát lisztezett felületen nyújtsuk ki, pogácsa vagy linzerszaggatóval szaggassuk ki és a kiszúrt kis karikákat egy kés lapjával emeljük be a tepsibe.
Tanács: ne az összes tésztát nyújtsuk ki egyszerre, hanem több részletben, kisebb adagokban.
5. 180 fokos sütőben körülbelül 20 perc alatt sül, függ attól, hogy mennyire vékonyra vagy vastagra nyújtottuk a tésztát. Legegyszerűbb, ha egyet megfordítunk, ha az alja sült, vegyük ki a sütőből. A linzerek teteje nem kell, hogy barna vagy pirult legyen, inkább a sápadthoz közelítsen a színük… Amikor a tepsiből kivesszük még puhák, a hűlés alatt tovább, de nem drámai módon szilárdulnak még.
6. A képeken látható módon - vagy saját elgondolás alapján - díszítsük és töltsük meg a karikákat, olvasztott csokival, lekvárral, diófélékkel, porított cukorral vagy cukorpótlóval.
Jó étvágyat!
A vegán linzer recept hozzávalói kedvező áron megvásárolhatók a bulkshop.hu webáruházban.
A receptet kinyomtathatod, vagy elküldheted barátaidnak.
A lenti kategóriákra kattintva további receptek nyílnak meg.