Sütiket használunk a tartalmak és hirdetések személyre szabásához, közösségi funkciók biztosításához, valamint weboldalforgalmunk elemzéséhez. Ezenkívül közösségi média-, hirdető- és elemező partnereinkkel megosztjuk az Ön weboldalhasználatra vonatkozó adatait, akik kombinálhatják az adatokat más olyan adatokkal, amelyeket Ön adott meg számukra vagy az Ön által használt más szolgáltatásokból gyűjtöttek. A weboldalon való böngészés folytatásával Ön hozzájárul a sütik használatához.
Menü

Szezámvaj recept

   
Ezt a gluténmentes vegán vajat elsősorban azoknak ajánljuk, akiknek nincsen „nagyteljesítményű aprítógépük”. Gyakori, hogy a magvajak készítéséhez ilyen gépeket ajánlanak a receptek készítői, de sokunknak nincs ilyen, a háztartásunk nem is igényli a hétköznapokban, nem beszélve a borsos árakról, nem mindnyájan engedhetjük meg magunknak az ilyen magas költséget.

A magvajak egy kis praktikával és leleményességgel elkészíthetők az egyszerűbb aprítógépekkel, nem is beszélve arról, hogy a kávédaráló a háztartások mindennapi eszköze és a mostani vajkészítésnél is nagyon jó szolgálatot fog tenni.

Ha nagyobb, keményebb magokból, diófélékből szeretnénk vajat készíteni daraboljuk előre húsdarálóval vagy egyszerűbb aprítógéppel, utána ezt a kissé szemcsésebb őrleményt őröljük tovább a kávédarálóban. Az apróbb magok őrlését (pl. napraforgó, len, szezám) eleve végezhetjük a kávédarálóban. A kávédarálóban nem nehéz és nem is hosszú idő nagyon finom őrleményt készítenünk. Ehhez az őrleményhez adjunk aztán 1-2 evőkanál bio, növényi margarint, ha nem vagyunk vegánok, vajat vagy egyszerűen 1-2 evőkanál étolajat. Véleményünk szerint a legfinomabb, legsimább, legkenhetőbb variáció vegán bio margarinnal készül. Ennek a hozzáadása után az őrölt magok nem lesznek tapadósak, lisztesek, és kenhetőbbek maradnak, mint a vajjal készültek.

Minden magvajnak más és más az íze a mag és a diófélék karakterétől függően, annyiban azonban megegyeznek – persze csak akkor, ha a készítés előtt kissé meg is pirítjuk őket – hogy „libazsírra, pecsenyezsírra” emlékeztető ízük van, ez az íz teszi őket nagyon népszerűvé, ízletessé. Egészségünkre gyakorolt jótékony hatásukról most nem is írunk.

Szezámvaj készítése

Hozzávalók egy közepes vajas doboznyihoz


1 bögre szezámmag
1 kiskanál
1 evőkanál bio margarin / vaj / 1-2 evőkanál nyersen sajtolt étolaj



Elkészítés

A szezámmagot világos színűre pirítsuk meg egy serpenyőben, akkor jó, amikor már elkezd finom pattogó hangot adni.
Kicsit hűtsük le és a kávédarálóban 2-3 részletben alaposan őröljük meg.
Adjunk hozzá egy kis zsiradékot.

Jó étvágyat!



A szezámvaj recept hozzávalói kedvező áron megvásárolhatók a bulkshop.hu webáruházban és budapesti boltjainkban:

Bp. 19. ker., ÜLLŐI út 250. (Bejárat a Deák Ferenc u. 1. felől)
Bp. 13. ker., PANNÓNIA u. 76. 
Bp. 11. ker., NÁNDORFEJÉRVÁRI u. 40. 

A receptet kinyomtathatod, vagy elküldheted barátaidnak.

A lenti kategóriákra kattintva további receptek nyílnak meg.

Keresés