A képeken látható kenyérfeltét / szendvicskrém elkészíthető tofuból, a tofukerülők számára kesudióból vagy napraforgómagból is.
Bármelyik fentebb felsorolt alapanyagból készítjük, lényegüket az adja, hogy a krémalapot kombináljuk zöldségekkel, különféle színű kaliforniai paprikákkal, sárgarépával, cukkínivel, zellerszárral. Ezek a zöldségek akár télen is rendelkezésünkre állnak a szupermarketek polcain. Ízesíthetjük friss zöldfűszerekkel, petrezselyem, bazsalikom, oregánó, kakukkfű, tárkony, korianderlevéllel, ezek keverékével. Tovább fűszerezhetjük aprított fokhagymával vagy fokhagymaporral, misóval, esetleg kevéske folyékony füsttel, ízlésünknek megfelelően készíthetünk szelídebb vagy intenzívebb ízű keveréket. Készítés közben kóstolgassuk, ízesítgessük bátran.
Mi egy alapkrém receptjét írjuk le, a továbbiakat a fantáziára és a kreativitásra bízva.
Fogyaszthatjuk nyáresti vacsora részeként, reggelire, de sajtos íze okán megállja a helyét tésztaételek feltétjeként is. Friss, üde ízű, jól variálható, könnyű, egészséges étel. Mutatós, színes, szépen tálalható, vendégfogadásra, vacsorapartik részeként is kitűnő. Ha kicsit több zselésítővel készítjük szilárdabb, szeletelhető felvágottat is készíthetünk belőle, amelyet aztán szépen szeletelve hidegtálak részeként is felszolgálhatunk.
A könnyű szendvicskrém hozzávalói
1 csomag (20 dkg) tofu / 20 dkg napraforgómag / 20 dkg kesudió1 doboz rizskrém / zabkrém (2 dl)
1 evőkanál agaragar*
0.5 dl víz vagy növényi tej az agaragar feloldásához
2 evőkanál étkezési, inaktív élesztőpor
1 nagy facsarásnyi citromlé
1 nagyobb evőkanál (5 dkg) kókuszzsír felolvasztva / 1 löttyintésnyi olíva vagy más olaj
1 lapos kávéskanál só / esetleg több
1 piros, 1 sárga kaliforniai paprika / más színű és fajtájú paprikák
1 kisebb cukkini
1 közepes sárgarépa
1 zellerszár
1 csokor vegyes zöldfűszer
nézz körbe a webshopban (katt ide)»»»
A szendvicskrém elkészítése
1. Ha napraforgóval vagy kesudióval dolgozunk, azokat forró vízbe áztassuk be egy órára. Egy órányi ázás után az áztató vizet szűrjük le, a magokat öblítsük le. Turmixolásig tegyük félre.Ha tofuból készítjük, a tofut reszeljük le.
2. A zöldségeket mossuk, tisztítsuk meg és szeleteljük fel. Ha szendvicskrémként tálaljuk, a zöldségeket vágjuk hosszabb, keskeny csíkokra, ahogy a képen is látható. Ha szeletelhető felvágottként tálaljuk majd, célszerűbb apróbb kockákra aprítani a zöldségeket, a felvágottunk szeletelését ez majd nagyban megkönnyíti.
3. A zöldfűszereket aprítsuk össze.
4. Kókuszzsíron vagy más zsiradékon néhány perc alatt pároljuk meg a felaprított zöldségeket, vigyázva, hogy azok ropogósak maradjanak. A megpárolt zöldségeket tegyük félre, hűtsük ki.
5. Kevés (0.5 dl) vízben / tejben oldjuk fel az agaragart. A feloldott agaragart öntsük a rizskrémhez és együtt forraljuk körülbelül két percig. Az agaragar csak úgy fejti ki zselésítő hatását, ha előzőleg felfőzzük.
6. A reszelt tofut (vagy, ha napraforgóval, kesudióval készítjük, akkor azokat) tegyük a turmixgépbe, öntsük rá az agaragaros keveréket, tegyük hozzá az összes ízesítőt és turmixoljuk a gépünk teljesítményétől függően simára.
7. A megturmixolt masszát tegyük át egy tálba és gyengéden, kíméletesen keverjük hozzá a párolt zöldségeket és az apróra vágott zöldfűszereket.
8. Öntsük át formázóedénybe, hűtsük ki néhány óra alatt.
Megjegyzés:
*Ha jól szeletelhető, vágás közben nem összeomló, szeletként tálalható felvágottat szeretnénk készíteni, használjunk kissé több, 1.5 evőkanálnyi agaragart.
Jó étvágyat!
A könnyű szendvicskrém recept hozzávalói kedvező áron megvásárolhatók a bulkshop.hu webáruházban.
MÉG TÖBB RECEPT ITT: KRÉMEK | KENYEREK
TŰZD KI A RECEPTEKET A PINTEREST TÁBLÁDRA