Sütiket használunk a tartalmak és hirdetések személyre szabásához, közösségi funkciók biztosításához, valamint weboldalforgalmunk elemzéséhez. Ezenkívül közösségi média-, hirdető- és elemező partnereinkkel megosztjuk az Ön weboldalhasználatra vonatkozó adatait, akik kombinálhatják az adatokat más olyan adatokkal, amelyeket Ön adott meg számukra vagy az Ön által használt más szolgáltatásokból gyűjtöttek. A weboldalon való böngészés folytatásával Ön hozzájárul a sütik használatához.
Menü

Kölesdödölle recept

   
Egyszerű, olcsó, ízletes, laktató, kevés összetevőből készült étel. Egy hagyományos étel gluténmentes, vegán táplálkozásba is beilleszthető változata, amely nem kevésbé finom, mint fehér liszttel készült testvére.

Mi elkészítettük a serpenyőben és a sütőben sütött változatát is. Mindkettő egyaránt nagyon finom, talán a sütőben sült dödölléket kicsit jobban szerettük. Szeretjük, ha ételeink nem túlságosan zsírosak, a sütős változatnál, a meggyúrkászott kis dödölléket éppen csak befújtuk kevés olajjal és gyönyörűen megsültek. A serpenyőben sütötteket kicsit nehezebb megfordítani, hiszen nem használunk tojást és a dödölléink kicsit kevésbé strapabíróak, mint fehér búzalisztből készült társaik. Ha úgy döntötök, hogy serpenyőben sütitek meg, türelmesen, gyakori tologatás és kevergetés nélkül, mérsékelt lángon süssétek meg az egyik oldalát, csak aztán fordítsátok meg.

(A képeken, a barna kockás terítőn lévő tányéron a serpenyős változatot, a sárga, kockás abroszon a sütőben sült változatot látjátok.)

Hozzávalók 2-3 személyre

1.5 bögre szinte ragacsosra főzött köles (1/2 bögre nyersen)
5-6 közepes nagyságú megfőzött, áttört krumpli
3 közepes nagyságú póréhagyma karikára vágva vagy 2 nagy hagyma
ízlés szerint
1 lapos kávéskanál kókuszcukor vagy más karamellizálódó cukor
3 evőkanál olíva- vagy napraforgó étolaj (Olívaolaj kapható boltjainkban)



Elkészítés

Készítsük el a dödölle tésztáját: A főtt kölest és a tört krumplit keverjük alaposan össze. Ha szükséges sózzuk meg még.

1. A köles elkészítését lásd az alábbi videón:

2. Formáljunk belőle kis rudakat és egy papírral bélelt, kiolajozott tepsiben rakjuk be 180 fokos sütőbe.
A dödöllék tetejét is olajozzuk meg nagyon halványan. Nagyjából 20 perc alatt picit megpirulnak. Nem szabad túlsütni, nem finom, ha nagyon ropogós a külseje. Figyeljünk rá a sütőben, nézegessük. Nem lesz sületlen, ha hamarabb kivesszük, hiszen minden, ami benne van, az már főtt. Legyen egy kis kérge, az a lényeg.
Vagy kevés olajon, mérsékelt lángon, türelmesen várva a pirulásra süssük ki a dödöllerudakat serpenyőben.

3. Amíg a dödöllék sülnek, az olajon pároljuk lassan, puhára a megsózott hagymát. Ha elég puhának ítéljük vegyük magasabbra a hőmérsékletet, szórjunk a hagymára pici kókuszcukrot és süssük karamellizálódásig. Nem kell hogy megbarnuljon, elegendő, ha imitt-amott picikét megpirul.
Ha jól időzítettünk, egyszerre sülnek meg a dödöllék és lesz kész a hagyma.
Keverjük össze a sült hagymát a dödöllékkel. Finom lesz.

Jó étvágyat!




A kölesdödölle recept hozzávalói kedvező áron megvásárolhatók a bulkshop.hu webáruházban és budapesti boltjainkban:

Bp. 19. ker., ÜLLŐI út 250. (Bejárat a Deák Ferenc u. 1. felől)
Bp. 13. ker., PANNÓNIA u. 76. 
Bp. 11. ker., NÁNDORFEJÉRVÁRI u. 40. 

A receptet kinyomtathatod, vagy elküldheted barátaidnak.

A lenti kategóriákra kattintva további receptek nyílnak meg.

Keresés