Mi elkészítettük a serpenyőben és a sütőben sütött változatát is. Mindkettő egyaránt nagyon finom, talán a sütőben sült dödölléket kicsit jobban szerettük. Szeretjük, ha ételeink nem túlságosan zsírosak, a sütős változatnál, a meggyúrkászott kis dödölléket éppen csak befújtuk kevés olajjal és gyönyörűen megsültek. A serpenyőben sütötteket kicsit nehezebb megfordítani, hiszen nem használunk tojást és a dödölléink kicsit kevésbé strapabíróak, mint fehér búzalisztből készült társaik. Ha úgy döntötök, hogy serpenyőben sütitek meg, türelmesen, gyakori tologatás és kevergetés nélkül, mérsékelt lángon süssétek meg az egyik oldalát, csak aztán fordítsátok meg.
(A képeken, a barna kockás terítőn lévő tányéron a serpenyős változatot, a sárga, kockás abroszon a sütőben sült változatot látjátok.)
A kölesdödölle hozzávalói 2-3 személyre
1.5 bögre (1 bögre = 2,5 dl) szinte ragacsosra főzött köles (1/2 bögre nyersen)5-6 közepes nagyságú megfőzött, áttört krumpli
3 közepes nagyságú póréhagyma karikára vágva vagy 2 nagy hagyma
só ízlés szerint
1 lapos kávéskanál kókuszcukor vagy más karamellizálódó cukor
3 evőkanál olíva- vagy napraforgó étolaj
nézz körbe a webshopban (katt ide)»»»
A kölesdödölle elkészítése
Készítsük el a dödölle tésztáját: A főtt kölest és a tört krumplit keverjük alaposan össze. Ha szükséges sózzuk meg még.1. A köles elkészítését lásd az alábbi videón:
2. Formáljunk belőle kis rudakat és egy papírral bélelt, kiolajozott tepsiben rakjuk be 180 fokos sütőbe.
A dödöllék tetejét is olajozzuk meg nagyon halványan. Nagyjából 20 perc alatt picit megpirulnak. Nem szabad túlsütni, nem finom, ha nagyon ropogós a külseje. Figyeljünk rá a sütőben, nézegessük. Nem lesz sületlen, ha hamarabb kivesszük, hiszen minden, ami benne van, az már főtt. Legyen egy kis kérge, az a lényeg.
Vagy kevés olajon, mérsékelt lángon, türelmesen várva a pirulásra süssük ki a dödöllerudakat serpenyőben.
3. Amíg a dödöllék sülnek, az olajon pároljuk lassan, puhára a megsózott hagymát. Ha elég puhának ítéljük vegyük magasabbra a hőmérsékletet, szórjunk a hagymára pici kókuszcukrot és süssük karamellizálódásig. Nem kell hogy megbarnuljon, elegendő, ha imitt-amott picikét megpirul.
Ha jól időzítettünk, egyszerre sülnek meg a dödöllék és lesz kész a hagyma.
Keverjük össze a sült hagymát a dödöllékkel. Finom lesz.
Jó étvágyat!
A kölesdödölle recept hozzávalói kedvező áron megvásárolhatók a bulkshop.hu webáruházban.
TOVÁBBI RECEPT JAVASLATOK NEKED
MÉG TÖBB RECEPT ITT: ÉDESSÉGEK ÉS DESSZERTEK | PALACSINTÁK
TŰZD KI A RECEPTEKET A PINTEREST TÁBLÁDRA