Sütiket használunk a tartalmak és hirdetések személyre szabásához, közösségi funkciók biztosításához, valamint weboldalforgalmunk elemzéséhez. Ezenkívül közösségi média-, hirdető- és elemező partnereinkkel megosztjuk az Ön weboldalhasználatra vonatkozó adatait, akik kombinálhatják az adatokat más olyan adatokkal, amelyeket Ön adott meg számukra vagy az Ön által használt más szolgáltatásokból gyűjtöttek. A weboldalon való böngészés folytatásával Ön hozzájárul a sütik használatához. Ez a weboldal sütiket használ - sütik engedélyezése
Menü

Kókuszrizs recept

   
Egyszerűen és olcsón elkészíthető - 
gluténmentes - vegán - répacukormentes - változatosan tálalható - főétel vagy desszert.

Mi ezt a rizst gyakran elkészítjük. Magunk készítjük a kókusztejet is és a tejkészítéskor visszamaradó kókuszreszelék ebben az édességen nagyon jól hasznosítható.
Kókusztej egyszerű elkészítését lásd itt.

Az elkészítéshez célszerű könnyen szétfővő rizst választani. Ehhez az ételhez nem jó például a basmati rizs, inkább a jázminrizs és - vegán barátnőnk szerint -  a kerekszemű rizottórizs is jó választás. Ez a desszert akkor igazán szép, ha ragyogó fehér a színe, a barna színű cukrok elszínezik és a barna rizs sem igazán szép megfőve, bár finom attól még lehet.

A rizsfőzés szakirodalma és mesterei azt mondják, hogy a rizst másfélszeres mennyiségű vízzel/folyadékkal érdemes főzni. Ehhez a rizshez azonban több folyadék szükségeltetik, mert egészen puhára, szinte ragacsossá kell főzni. Mi főzés közben folyamatosan pótolgattuk az elfőtt vizet, egészen addig, amíg a rizs állagával elégedettek voltunk.

Hozzávaló 2 fő részére főételként vagy 4 adag desszert

1 bögre könnyen szétfővő rizs
3 bögre növényi tej, ez esetben legjobb a kókusztej (vízben is megfőzhető)
4 evőkanál eritritol vagy más fehér színű cukor/cukorpótló
2/3 bögre kókuszreszelék (tejkészítéskor visszamaradt is jó)
1 mokkáskanál vaníliaeszencia
1 csipet
2 dl kókuszkrém
idénygyümölcs a díszítéshez



Elkészítés

1. 
Előkészületek: Ha nem a tejkészítéskor visszamaradt reszelékkel dolgozunk, akkor a kókuszreszeléket őröljük a kávédarálón apróbbra, de ne lisztté.
2. A jól megmosott rizst a megcukrozott, sózott kókusztejben vagy egyszerűen vízben főzzük meg a kókuszreszelékkel együtt.
3. Egészen addig főzzük, amíg teljesen puha, szinte kicsit ragacsossá lesz. Ha kell pótoljuk a folyadékot.
4. A főzés vége felé tegyük bele a vaníliát is.
5. Vegyük le a tűzről és alaposan keverjük bele a kókuszkrémet, legjobb, ha a robotgépünk keverőlapátjával, ami kicsit tovább is pépesíti. Ne legyen persze homogén, maradjanak benne egészben-félben rizsszemek.
6. Adagoljuk, díszítgessük, csinosítsuk.

Jó étvágyat!





A kókuszrizs recept hozzávalói kedvező áron megvásárolhatók a bulkshop.hu webáruházban és budapesti boltjainkban:

Bp. 19. ker., ÜLLŐI út 250. (Bejárat a Deák Ferenc u. 1. felől)
Bp. 13. ker., PANNÓNIA u. 76. 
Bp. 11. ker., NÁNDORFEJÉRVÁRI u. 40. 

A receptet kinyomtathatod, vagy elküldheted barátaidnak.

A lenti kategóriákra kattintva további receptek nyílnak meg.

Keresés