Sütiket használunk a tartalmak és hirdetések személyre szabásához, közösségi funkciók biztosításához, valamint weboldalforgalmunk elemzéséhez. Ezenkívül közösségi média-, hirdető- és elemező partnereinkkel megosztjuk az Ön weboldalhasználatra vonatkozó adatait, akik kombinálhatják az adatokat más olyan adatokkal, amelyeket Ön adott meg számukra vagy az Ön által használt más szolgáltatásokból gyűjtöttek. A weboldalon való böngészés folytatásával Ön hozzájárul a sütik használatához.
INGYENES SZÁLLÍTÁS 15.000 FT-TÓL INGYENES SZÁLLÍTÁS 15.000 FT-TÓL
 TÖBB 100 EZER ELÉGEDETT VÁSÁRLÓ TÖBB 100 EZER ELÉGEDETT VÁSÁRLÓ
BUDAPESTI MINTABOLTUNK BUDAPESTI MINTABOLTUNK
MAGYAR KISVÁLLALKOZÁS MAGYAR KISVÁLLALKOZÁS

Joghurtos lepény recept

   
Vegán életmódba illeszthető lepénykenyér.

bulkshop magyar vallalkozas
Gyakran olvassuk, hogy megsokszorozódott a vegánok, de legalább is a tisztán növényi táplálkozásra áttérők száma. Ki környezetvédelmi, ki állatvédelmi, ki egészségügyi indoklással „tér meg”, mindenképpen terjedőben van ez az életmód és táplálkozási forma. Sokan egyelőre csak érdeklődnek, a mi oldalunkon megjelenő receptek közül is egyet-egyet elkészítenek, de a hozzászólásokból és a linkekből látjuk, hogy sokan következetesen kitartanak, választott életformájuk és táplálkozásuk mellett.


Sokan közülük szeretettel emlékeznek egy-egy ételre, amelyet imádtak még akkor, amikor mindenevők vagy vegetáriánusok voltak. Így az egyik barátunk is gyakran emleget egy kefires lepényt, amit a nagymamája készített, amelyet kenyér helyett ehetett, amelyet a nagymamája mindig elkészített neki, amikor látogatóba ment hozzá. Mivel frissen, szinte melegen volt a legfinomabb, ahogy sültek a lepények, azonnal kellett és lehetett enni, alig bírta kivárni a következőt.

Utánanéztünk ennek a kefirrel és tojással készülő lepénynek és megígértük, hogy a tőlünk telhető módon igyekszünk „vegánosítani”, hogy jelenlegi táplálkozási módjában se kelljen erről lemondania. Több kísérletet is tettünk. Sajnos gluténmentesen nem sikerült elkészítenünk, maradtunk a fehér búzaliszt mellett, viszont kicseréltük benne a kefirt növényi joghurtra, növényi tojáspótlót használtunk és egy variációban megsütöttük teljesen tojás nélkül is.

Nem volt lényegi, ízbeli és állagbeli különbség a növényi tojáspótlóval és a nélküle készült változat között. A növényi tojáspótló ebben a receptben nyugodtan el is hagyható.
Egy korábbi kísérletben viszont fele arányban teljes tönkölylisztből készítettük, úgy is nagyon jó lett.

A jelenlegi, képeken látható változat a Bulkshopban kapható, kitűnő minőségű és finomságú pizzalisztből készült. Ez a lisztféleség nagyon is alkalmas igényes sütemények készítésére.

Ezeket a lepényeket édesen és vaníliásan is el lehet készíteni, de meg is lehet tölteni, akár édes, akár sós töltelékkel. Ez esetben kis batyut formálunk belőle a töltelékkel együtt, majd a batyut ellapítjuk.
Ezt a lepényt kevés olajon, fedő alatt sütjük, amikor kivesszük a serpenyőből, nem csöpöghet az olajtól.

Hozzávalók 7 közepes nagyságú lepényhez

25 dkg finom liszt (mi bulkshopos pizzalisztet használtunk)
2.5 deciliter szója natúr joghurt
0.5 dl lenfehérjéből készült tojáspótló* / 2 evőkanálnyi csicseriborsólé**, de a tojáspótló el is maradhat, ez esetben kicsivel több joghurtra lesz szükség
1/2 kávéskanál szódabikarbóna
2 evőkanál olíva- vagy más étolaj + kevés (3-4 evőkanálnyi) a sütéshez
ízlés szerint

nézz körbe a webshopban (katt ide)»»»

ismerd meg bulkshop boltjainkat»»»

 

A lepények elkészítése

1. A joghurtot, olajat, ha használunk a tojáspótlót, sót és a szódabikarbónát keverjük össze és fokozatosan adagoljuk hozzá a lisztet.
2. Dolgozzuk össze a hozzávalókat alaposan, de nem kell megdagasztani, mint az élesztős tésztákat.
Lágy, éppen formálható, de ragacsos tésztát kapunk.
3. Pihentessük a tésztát 15 percet.
4. Formáljunk belőle lisztezett deszkán egy hengert és vágjuk 7-8 egyenlő részre.
5. Lapítsuk el a részeket és hagyjuk pihenni ismét néhány, nagyjából 5 percet. Lásd a képeket!
6. Egy serpenyőbe melegítsünk kevés olajat, egy kicsit többet, mintha palacsintát sütnénk, de sokkal kevesebbet a lángosok sütésénél használtnál.
Közepes lángon, fedő alatt süssük ki a lepényeket. Őrködjünk felette, mert az ilyen kevés olaj hamar megég.
A lepények sütés közben jelentősen megnőnek, pontosabban felmagasodnak.
7. Frissen fogyasztva a legfinomabbak. Mint minden olajban sült, lángosszerű tészta hidegen már korántsem annyira jó állagú és ízletes. Ahogy a barátunk nagymamája mondta, meg kell enni mielőtt „kimered”.
8. Mi 5-6 bazsalikomágból, 3 salátalevélből, 1 evőkanál kendermagból (jó az őrölt napraforgómag is), tökmagolajból (jó bármilyen étolaj), sóból készült pesztóval fogyasztottuk.

Megjegyzések:
* A tojáspótló lenfehérje elkészítését lásd: Sósos perec és foszlos kalács recept
** A csicseriborsó főzővizére vagy a konzerv levére gondolunk

Jó étvágyat!

bulkshop webáruház






A joghurtos lepény recept
 hozzávalói kedvező áron megvásárolhatók a bulkshop.hu webáruházban és budapesti boltjainkban.  
 

TOVÁBBI RECEPT JAVASLATOK NEKED

 

MÉG TÖBB RECEPT ITT: ÉDESSÉGEK ÉS DESSZERTEK  |  MUFFINOK  

 

bulkshop recept


                                                                                            TŰZD KI A RECEPTEKET A PINTEREST TÁBLÁDRA