Sütiket használunk a tartalmak és hirdetések személyre szabásához, közösségi funkciók biztosításához, valamint weboldalforgalmunk elemzéséhez. Ezenkívül közösségi média-, hirdető- és elemező partnereinkkel megosztjuk az Ön weboldalhasználatra vonatkozó adatait, akik kombinálhatják az adatokat más olyan adatokkal, amelyeket Ön adott meg számukra vagy az Ön által használt más szolgáltatásokból gyűjtöttek. A weboldalon való böngészés folytatásával Ön hozzájárul a sütik használatához. Ez a weboldal sütiket használ - sütik engedélyezése
Termékek Menü

Joghurtos lepény recept

   
Vegán életmódba illeszthető lepénykenyér.

Gyakran olvassuk, hogy megsokszorozódott a vegánok, de legalább is a tisztán növényi táplálkozásra áttérők száma. Ki környezetvédelmi, ki állatvédelmi, ki egészségügyi indoklással „tér meg”, mindenképpen terjedőben van ez az életmód és táplálkozási forma. Sokan egyelőre csak érdeklődnek, a mi oldalunkon megjelenő receptek közül is egyet-egyet elkészítenek, de a hozzászólásokból és a linkekből látjuk, hogy sokan következetesen kitartanak, választott életformájuk és táplálkozásuk mellett.

Sokan közülük szeretettel emlékeznek egy-egy ételre, amelyet imádtak még akkor, amikor mindenevők vagy vegetáriánusok voltak. Így az egyik barátunk is gyakran emleget egy kefires lepényt, amit a nagymamája készített, amelyet kenyér helyett ehetett, amelyet a nagymamája mindig elkészített neki, amikor látogatóba ment hozzá. Mivel frissen, szinte melegen volt a legfinomabb, ahogy sültek a lepények, azonnal kellett és lehetett enni, alig bírta kivárni a következőt.

Utánanéztünk ennek a kefirrel és tojással készülő lepénynek és megígértük, hogy a tőlünk telhető módon igyekszünk „vegánosítani”, hogy jelenlegi táplálkozási módjában se kelljen erről lemondania. Több kísérletet is tettünk. Sajnos gluténmentesen nem sikerült elkészítenünk, maradtunk a fehér búzaliszt mellett, viszont kicseréltük benne a kefirt növényi joghurtra, növényi tojáspótlót használtunk és egy variációban megsütöttük teljesen tojás nélkül is.

Nem volt lényegi, ízbeli és állagbeli különbség a növényi tojáspótlóval és a nélküle készült változat között. A növényi tojáspótló ebben a receptben nyugodtan el is hagyható.
Egy korábbi kísérletben viszont fele arányban teljes tönkölylisztből készítettük, úgy is nagyon jó lett.

A jelenlegi, képeken látható változat a Bulkshopban kapható, kitűnő minőségű és finomságú pizzalisztből készült. Ez a lisztféleség nagyon is alkalmas igényes sütemények készítésére.

Ezeket a lepényeket édesen és vaníliásan is el lehet készíteni, de meg is lehet tölteni, akár édes, akár sós töltelékkel. Ez esetben kis batyut formálunk belőle a töltelékkel együtt, majd a batyut ellapítjuk.
Ezt a lepényt kevés olajon, fedő alatt sütjük, amikor kivesszük a serpenyőből, nem csöpöghet az olajtól.

Hozzávalók 7 közepes nagyságú lepényhez

25 dkg finom liszt (mi bulkshopos pizzalisztet használtunk)
2.5 deciliter szója natúr joghurt
0.5 dl lenfehérjéből készült tojáspótló* / 2 evőkanálnyi csicseriborsólé**, de a tojáspótló el is maradhat, ez esetben kicsivel több joghurtra lesz szükség
1/2 kávéskanál szódabikarbóna
2 evőkanál olíva- vagy más étolaj + kevés (3-4 evőkanálnyi) a sütéshez (olívaolaj boltjainkban kapható)
ízlés szerint



Elkészítés

1. A joghurtot, olajat, ha használunk a tojáspótlót, sót és a szódabikarbónát keverjük össze és fokozatosan adagoljuk hozzá a lisztet.
2. Dolgozzuk össze a hozzávalókat alaposan, de nem kell megdagasztani, mint az élesztős tésztákat.
Lágy, éppen formálható, de ragacsos tésztát kapunk.
3. Pihentessük a tésztát 15 percet.
4. Formáljunk belőle lisztezett deszkán egy hengert és vágjuk 7-8 egyenlő részre.
5. Lapítsuk el a részeket és hagyjuk pihenni ismét néhány, nagyjából 5 percet. Lásd a képeket!
6. Egy serpenyőbe melegítsünk kevés olajat, egy kicsit többet, mintha palacsintát sütnénk, de sokkal kevesebbet a lángosok sütésénél használtnál.
Közepes lángon, fedő alatt süssük ki a lepényeket. Őrködjünk felette, mert az ilyen kevés olaj hamar megég.
A lepények sütés közben jelentősen megnőnek, pontosabban felmagasodnak.
7. Frissen fogyasztva a legfinomabbak. Mint minden olajban sült, lángosszerű tészta hidegen már korántsem annyira jó állagú és ízletes. Ahogy a barátunk nagymamája mondta, meg kell enni mielőtt „kimered”.
8. Mi 5-6 bazsalikomágból, 3 salátalevélből, 1 evőkanál kendermagból (jó az őrölt napraforgómag is), tökmagolajból (jó bármilyen étolaj), sóból készült pesztóval fogyasztottuk.

Megjegyzések:
* A tojáspótló lenfehérje elkészítését lásd: Sósos perec és foszlos kalács recept
** A csicseriborsó főzővizére vagy a konzerv levére gondolunk

Jó étvágyat!






A joghurtos lepény recept
 hozzávalói kedvező áron megvásárolhatók a bulkshop.hu webáruházban és budapesti boltjainkban:  
 

Bp. 19. ker., ÜLLŐI út 250. (Bejárat a Deák Ferenc u. 1. felől)
Bp. 13. ker., PANNÓNIA u. 76. 
Bp. 11. ker., NÁNDORFEJÉRVÁRI u. 40. 

A receptet kinyomtathatod, vagy elküldheted barátaidnak.
A lenti kategóriákra kattintva további receptek nyílnak meg.