Leírás
Fehérjében, antioxidánsokban, ásványi anyagokban gazdag. Megtalálható benne az alumínium, a cink, a foszfor, a kálium, a kálcium, a kobalt, a magnézium, a vas. Magas a B- és E-vitamin-tartalma.
A zabliszt a normál búzalisztnél fehérjében és rostban gazdagabb, alacsonyabb szénhidrát tartalma lassabban szívódik fel. Nem okoz hirtelen vércukorszint emelkedést, ezért cukorbetegek is beilleszthetik az étrendjükbe. Ha étrendünk rendszeresen tartalmaz zablisztet, ez már önmagában is javítja az ásványanyag-fogyasztás kívánatos arányát.
Sütéshez, főzéshez egyaránt használható. Zabliszttel kiváló sütemények készíthetők, akár önmagában, akár más lisztekkel vegyítve. A zabliszt nem engedi az avasodást és öregedést, ezért más élelmiszerekhez keverve is alkalmazzák, növelve annak eltarthatóságát.
A zabot az ókorban a görögök és a rómaiak takarmányként termesztették. Ma elsősorban a mérsékelt égöv északi részén termesztik, mivel kedveli a hűvös, csapadékos klímát.
100 gramm zabliszt tápértéke:
Energia KJ-ban: 1561Energia Kcal-ban: 370
Zsír: 4,83g
- amelyből telített zsírsav: 0,92g
Szénhidrát: 64,2g
- amelyből cukor: 0,28g
Fehérje: 14,02
Só: 0,01g
Receptek zabliszttel
Kovásszal készült gluténmentes kenyérCsicseriborsós csokikrémmel töltött pite
Céklatortácska vagy puding
Recept: sütemény zablisztből, magvakkal
Hozzávalók:
- 200 g zabliszt
- 50 g kókuszreszelék
- 1 közepes sárgarépa reszelve
- 4 db tojás
- 2 marék olajos mag, (mandula, dió, lenmag, szezámmag)
- 0,5 dl kókuszolaj
- édesítőszer ízlés szerint (méz, barnacukor)
- 1-1 csipet fahéj, őrölt szegfűszeg, gyömbér, kardamom, szerecsendió
- 1 teáskanál szódabikarbóna
- 1 csipet himalája só
- kevés víz
Elkészítés:
A száraz hozzávalókat egy nagy tálban összekeverjük, egy másik edényben a tojásokat, a répareszeléket, a kókuszolajat és a vizet. A nagyobb edényben a kettőt összedolgozzuk. Sütőpapírral bélelt tepsibe öntjük és közepes lángon 30-40 percig sütjük.
Cikkszám: 20502