A gyümölcshús 85%-ban vizet – na, de milyen vizet! – tartalmaz, 8-9% szénhidrátot, 1% fehérjét és szintén ennyi rostot. Magas a C-vitamin tartalma, már 3-4 szem fedezi napi A-vitamin szükségletünket, gyönyörű színét a bétakarotin adja. Nagyon magas az ásványi anyag tartalma is.
Legendákat olvashatunk a hunzák egészségi állapotáról, hosszú élettartamukról, amelyet jelentős sárgabarack fogyasztásuknak is köszönhetnek.
Mi bulkshoposok szeretjük, hogy más termékeinkkel (kuszkusz, bulgur, rizs, tápiókaliszt, zabpehelyliszt, zabpehely, rizsliszt, kókusz stb.) jól kombinálható, akár aszalt formában is.
Most egy vaníliakrémes, sárgabarackkal felturbózott rétest készítettünk. A süteményünk elkészítéséhez kukoricakeményítőt használtunk, mert az nagyon megbízható állagú, biztosra akartunk menni, de kipróbálható tápiókaliszttel is.
A vaníliakrémes sárgabarackos rétes hozzávalói
1 csomag (4-5) kész réteslap0,5 liter kókusztej vagy más növényi tej
2 púpozott evőkanál kukoricakeményítő
4 evőkanál eritritol vagy más a Bulkshopban kapható cukor
10 szem sárgabarack + 1-2 evőkanál kókuszcukor / más cukor a barackok megszórásához
3-4 szem kardamom mag
1 vaníliarúd belseje vagy 2 vaníliás cukor / 1 kiskanál eszencia
1 púpozott mokkáskanál őrölt citromhéj
3-4 evőkanál olvasztott kókuszzsír
1 csipet só
1 mokkáskanál kurkuma
1 kiskanál fahéj vagy egy fahéjrúd is kerülhet bele
nézz körbe a webshopban (katt ide)»»»
A vaníliakrémes sárgabarackos rétes elkészítése
1. Főzzük meg a pudingot. Kevés tejben oldjuk fel a cukorral elvegyített keményítőt, a többi tejet tegyük fel forrni. A tejet ízesítsük a kardamommal, citromhéjjal, vaníliával, sóval, színezzük kurkumával.2. Ha a tej felforrt, habverővel, gyors mozdulatokkal keverjük bele vékony sugárban folyatva a feloldott cukros keményítőt. Várjunk egy picit míg alaposan besűrűsödik, de ne főzzük sokáig.
3. Halásszuk ki belőle a kardamomot és a rúdfahéjat, ha használtunk.
4. A kész pudingot tegyük félre kihűlni.
5. A leírásban szereplő módon, vizes konyharuhára terítsük ki egyenként a réteslapokat, minden egyes lapot kenjünk meg gondosan olvasztott kókuszzsírral.
6. Halmozzuk a réteslapok egyik végére a pudingot, rakjuk a puding tetejére a barackokat. Vigyázzunk, ne törjük, ne engedjenek levet a barackok, csak helyezzük el őket a szép sorban. A barackokat szórjuk meg kókuszcukorral vagy más édesítővel.
7. A nedves konyharuha segítségével tekerjük fel a rétest és helyezzük a tepsibe. Kenjük meg kókuszzsírral a tetejét.
8. 180 fokos, légkeveréses sütőben 40 perc alatt sült meg a mienk.
A végeredmény ízben és állagban kísértetiesen hasonlított a cukrászdákban kapható krémesekhez, csak a mienk finomabb volt. (De komolyan!)
Kár, hogy csak egy rudat sütöttünk, mert három is elfogyott volna belőle.
Jó étvágyat!
A vaníliakrémes sárgabarackos rétes recept hozzávalói kedvező áron megvásárolhatók a bulkshop.hu webáruházban.
TOVÁBBI RECEPT JAVASLATOK NEKED
MÉG TÖBB RECEPT ITT: Édességek és desszertek | muffinok