Sütiket használunk a tartalmak és hirdetések személyre szabásához, közösségi funkciók biztosításához, valamint weboldalforgalmunk elemzéséhez. Ezenkívül közösségi média-, hirdető- és elemező partnereinkkel megosztjuk az Ön weboldalhasználatra vonatkozó adatait, akik kombinálhatják az adatokat más olyan adatokkal, amelyeket Ön adott meg számukra vagy az Ön által használt más szolgáltatásokból gyűjtöttek. A weboldalon való böngészés folytatásával Ön hozzájárul a sütik használatához.
INGYENES SZÁLLÍTÁS 15.000 FT-TÓL INGYENES SZÁLLÍTÁS 15.000 FT-TÓL
 TÖBB 100 EZER ELÉGEDETT VÁSÁRLÓ TÖBB 100 EZER ELÉGEDETT VÁSÁRLÓ
BUDAPESTI MINTABOLTOK BUDAPESTI MINTABOLTOK
MAGYAR KISVÁLLALKOZÁS MAGYAR KISVÁLLALKOZÁS

tejtermék helyettesítés kisokos

tejtermék helyettesítés kisokos

MIT HASZNÁLJUNK tej, tejföl, tejszín HELYETT? 

Tejtermékek annyira a hétköznapok részei, hogy elsőre el sem tudjuk képzelni milyen az élet nélkülük. Szerencsére a növényi kínálat egyre bővül, és vele együtt a házilag elkészíthető receptek száma is. A különböző diéták, étrendek miatt van, hogy többféle kritériumnak is meg kell felelniük, mint a:
• laktózmentes, tejfehérje mentes
• teljes értékű növényi
• szója és magmentes 
• valamint gluténmentes étrend   


De nem kell többé ezen aggódnunk, hogy kinek mikor melyiket lehet választania, mert meglepően sokféle megoldás és praktika van a tejtermékek helyettesítésére. 

 

NÉZZÜK SORBAN, HOGY MIBEN ÉS HOGYAN VÁLTHATJUK KI A tejtermékeketsütemények • palacsinta • fasírtok és burgerek • panír • tojásfehérje helyett • omlett

növényi italok 

 VEGÁN és gluténmentes,   turmix vagy botmixer

 

A TITOK A tesztelés: 

Ahhoz, hogy megtaláljuk a számunkra legjobb ízű és állagú növényi tejet, egy kis kísérletezésre lesz szükségünk. Sokféle megoldásból válogathatunk, az egészen egyszerűtől a főzős vagy géppel készített változatokon át, szinte elmondhatjuk, hogy ahány ház annyi féle növényi tejital változat létezik. 

 

Miből készülhet növényi ital?
  • rizs, barna rizs, jázmin rizs, zab, köles, szója
  • magvak: kesudió, mandula, kókusz, törökmogyoró, dió, 
 
Hogyan készülhet növényi ital tejkészítő nélkül?  
  • Áztatással vagy főzéssel. 

 Az egyik előkészület, amire szükségünk lesz, hogy beáztatjuk jó pár órára ( vagy egy éjszakára ) a magfélét vagy gabonát.
Az áztatóvizet cserélhetjük, és a felhasználás előtt öntsük le róla.
 

Ha gyorsan szeretnénk növényi italt, akkor használhatunk pl natúr főtt rizst, amit bedobunk a turmixba, ízesítjük vaníliával és a kedvelt édesítőnkkel, majd vízzel összeturmixoljuk a kívánt sűrűségűre.

 

Hogyan lehet 1 perc alatt növényi italom?

Kesudióból készülhet, ami szinte mindenhez jól passzol, a kávétól a süteményekig bármihez. Ha alaposan turmixoljuk még szűrni sem kell. 

 

 

RECEPT AJÁNLÓ: 
VÁLOGASS NÖVÉNYI ALTERNATÍVÁKBÓL tej HELYETT, ITT A RECEPT VÁLOGATÁSUNK 
 

 

 

NÖVÉNYI fölök 

 VEGÁN ÉS GLUTÉNMENTES,   TURMIX VAGY BOTMIXER

 

mitől lesz tejfölös ízű? 

Több praktika is van a növényi föl készítéssel kapcsolatban, amivel elérhetjük az ismerős ízvilágot. A tejföl ízét a tejsavbaktériumok adják, amik szerencsére működnek növényi alapanyagokkal is. A hagyományos érlelési, másnéven a fermentálási folyamat több időt és előkészületet igényel, de csak így kaphatjuk meg a kedvelt savanykás ízvilágot. A vegán konyhában mindig van gyorsabb megoldás is, ezért citromlével, C-vitamin porral, ecettel is készülnek növényi fölök.

Ajánlott probiotikum a tejfölös ízért: Probiotics 20, vegán gluténmentes kapszulák

 

MIBŐL KÉSZÜLHET NÖVÉNYI föl?
  • RIZS, BARNA RIZS, JÁZMIN RIZS, ZAB, KÖLES, SZÓJA
  • MAGVAK: KESUDIÓ, MANDULA, napraforgómag

HOGYAN ízesítsük?

Fokhagymával, zöldfűszerekkel, magyarosra pirospaprikával, fűszerkeverékkel 

A növényi föl egyből használható, de a hűtőben tartva pár óra után kicsit sűrűbbé és krémesebbé válik, valamint jobban összeérnek íz ízek is. A krémességét főként a kókuszolaj mennyisége is határozza meg. Persze más olajokkal is működnek a receptek ( pl. repceolaj, napraforgó olaj, rizsolaj, sansa olaj) , de nekünk a kókuszolaj vált be leginkább.

 

RECEPT AJÁNLÓ: 
Növényi föl kesuból vagy napraforgómagból

 

NÖVÉNYI joghurtok 

 VEGÁN ÉS GLUTÉNMENTES,   TURMIX VAGY BOTMIXER

 

fermentáláS: 

A joghurtok is tejsavbaktérium kultúrákkal készülnek, mint a növényi fölök. A növényi joghurt kultúrákból többfélét is lehet kapni itthon is, de számolnunk kell azzal, hogy általában 1-2 nap lesz, mire elkészülnek.  Ha gyorsabb megoldást szeretnénk, akkor itt is hasznukra válik a citromlé, amivel savanykássá tehetjük, de a joghurt élményt csak a fermentálással tudjuk elérni.  

Ajánlott probiotikum a tejfölös ízért: Probiotics 20, vegán gluténmentes kapszulák

 

MIBŐL KÉSZÜLHET NÖVÉNYI joghurt?
  • RIZS, BARNA RIZS, JÁZMIN RIZS, ZAB, KÖLES, SZÓJA
  • MAGVAK: KESUDIÓ, MANDULA, KÓKUSZ, 

 

tippek:

Gyümölcsös joghurtnál érdemes figyelni rá, hogy a feldarabolt gyümölcsök levet engednek, ezért egy sűrűbb alapot, krémet készítsünk. 

Gyors megoldás, ha kókuszkrémből készítjük a joghurtot: A kókuszkrémek zsírtartalomra és sűrűségre is eltérnek, valamint kapható édesített és natúr verzióban is. Nagy különbségek lehetnek még egy márkán belül is, ezért érdemes mindig elolvasnunk az összetevőket, megnézni a zsír- és cukor tartalmat is.

Ajánló: 18% zsírtartalmú vegán kókusztej 1 liter, vegán kókuszkrém 400ml konzerv, vegán kókuszkrém 250ml dobozos

RECEPT AJÁNLÓ: 

joghurt recept itt: zab alapú,  kókusz alapú
 

 

NÖVÉNYI tejszín 

 VEGÁN ÉS GLUTÉNMENTES,   TURMIX VAGY BOTMIXER

 

tejszín főzéshez

Általában a vegán konyhában rizs vagy kesudió alapú gyorsan elkészíthető növényi tejszínt használnak, amit elkészíthetünk magunk is, de a boltok polcain is többféle márkából választhatunk. Érdemes kipróbálni, hogy a fehér rizst sima vízben ( só nélkül) jó puhára megfőzzük, majd adunk hozzá vizet vagy növényi tejet és turmixoljuk. Ez készülhet így natúran is, de édesíthetjük is, amivel desszertek szuper alapanyaga lesz. 

 

MIBŐL KÉSZÜLHET NÖVÉNYI tejszín?
  • RIZS, BARNA RIZS, JÁZMIN RIZS, ZAB, KÖLES, SZÓJA
  • MAGVAK: KESUDIÓ, MANDULA, 

HOGYAN készítsünk növényi tejszínhabot?
  • Kókuszkrémből

Növényi habot legjobban a 30% feletti zsírtartalmú általában konzerves kókuszkrém változatból kapunk. Használat előtt mindenképp hűtsük 1 vagy 2 órán át a hűtőben. A hűtés hatására feljön a sűrű kókuszkrém a tetejére, amit felhasználunk a habhoz. A folyékony részét, ami megmarad használhatjuk turmixokba.

 

  • aquafaba, csicseriborsó hab

A csicseriborsó konzerv levét szűrjük le és magas fordulatszámon verjük fel habbá egy makulátlanul tiszta edényben. Adagoljunk hozzá kanalanként a porított édesítőt. 

Amikor a habverés vége felé járunk (kb 5 -7 perc), keverhetünk bele egy késhegynyi habfixálót vagy borkőt. A borkő egy a must készítése során keletkező természetes anyag, amelynek nagyon jó stabilitásnövelő hatása van, a habok állagát lazábbá, strapabíróbbá teszi. Enélkül is elkészíthető.

 

további AJÁNLÓ: 
tojáspótlás kisokos, tudj meg mindent  MIBEN ÉS HOGYAN VÁLTHATJUK KI A TOJÁST  ATTÓL FÜGGŐEN, HOGY MILYEN ÉTELT KÉSZÍTÜNK