gluténmentes
tojásmentes
tehéntej és répacukormentes
vegán
finom, ünnepi étel
Érdekes dolog ez a répaleves. Pici babaként ez az egyik legelső szilárd étel, amelyet megetetnek velünk. Kalimpáló kézzel, teljes bizalommal, örömmel esszük. Aztán úgy másfél éves korunkra legtöbben úgy megutáljuk, hogy évtized vagy inkább évtizedek telnek el, mire egyáltalán újra megkóstoljuk.
Néhányan fel is idéztük főzés közben a katasztrófa sújtotta étkezéseket, amelyeken megpróbálták belénk diktálni. Súlyos fenyegetések hangzottak el, miszerint nem kapunk második fogást, ha nem esszük meg, kell a vitamin a fejlődő szervezetünknek, nem tudunk majd fütyülni vagy ellenkezőleg, nem hoz semmit a nyúl, ha nem esszük meg, nem állhatunk fel az asztaltól addig, holnapra is ez lesz, stb. Még olyan történet is felidéződött egyikünkben, hogy direkt – hogy nagyobb legyen a szenvedés – palacsinta volt a második, megtetézve ezzel a zsarolás súlyát.
Emlékeink szerint a répalevesbe mindig tettek egy-két krumplit is, hogy sűrűbb legyen, továbbrontva az egyébként is kibírhatatlan konzisztenciáját. Brrr!
Elhatároztuk, hogy mi nem ilyet főzünk. A mienk más lesz. A fiúk fel is vetették, hogy tényleg legyen más, legyen olyan, hogy nincs is benne répa.
Hajthatatlanul kitartottunk a répás répaleves variációnál. És tadadam! tényleg finom lett.
Hozzávalók 4 adag sárgarépa krémleveshez
5 darab közepesnél kicsit nagyobb répa1 közepes nagyságú vöröshagyma fele és 3 szál újhagyma fehér része
1 liter zöldséglé
1-2 gerezd fokhagyma
1 lapos evőkanál currypor
1 púpos evőkanál kókuszcukor / más karamellizálódó cukor
1 löttyintésnyi étolaj
só
fűszerkeverék: fahéj, szegfűszeg, kardamom, mindenből egy kevés
1cm-nyi friss, reszelt gyömbér / fél kávéskanál gyömbérpor
1 evőkanál tápiókaliszt / kukoricakeményítő
1 doboznyi kókuszkrém
(Az általunk felhasznált alapanyagok alapvetően gluténmentesek, a gluténintoleranciával küzdők olvassák el a hozzávalók csomagolásán található információkat is.)
nézz körbe a webshopban (katt ide)»»»
ismerd meg bulkshop boltjainkat»»»
A sárgarépa krémleves elkészítése
1. Míg a zöldségeket tisztítjuk készítsük el a zöldséglét: 2 evőkanálnyi sótlan ételízesítőt (a Bulkshopban kapható) tegyünk fel 1 liter vízbe főni. Hagyjuk magában rotyogni, lényegében bármeddig.2. Tisztítsuk meg és daraboljuk fel a zöldségeket.
3. Egy löttyintésnyi étolajba szórjuk bele a hagymákat és hintsük meg a cukorral, várjuk meg, amíg a cukor a hagymára karamellizálódik. Dobjuk bele a curryport is és kevergessük együtt a sülő / karamellizálódó hagymákkal.
4. Szórjuk a hagymákra a feldarabolt répát, kevergessük együtt néhány percig.
5. Szűrjük rá a zöldséglét.
6. Főzzük 5 percig.
7. Kicsit hűtsük ki. Addig a Cocomast kavarjuk ki a keményítővel simára.
8. A répalevest és a keményítőt öntsük a turmixba és többször indítva a mixert turmixoljuk simára.
9. Tegyük vissza a főzőedénybe, forraljuk fel, hogy a keményítő kissé besűrítse. Pótoljunk hozzá kókusztejet vagy vizet, ha sűrű vagy kevés lenne.
10. Díszítsük fel szépen, hívogatóan és csalogatóan, hogy a locsolóink bizalmát is elnyerje, hiszen ez mégiscsak egy répaleves, ha finom is.
Jó étvágyat!
A sárgarépa krémleves recept hozzávalói kedvező áron megvásárolhatók a bulkshop.hu webáruházban és budapesti boltjainkban.
TOVÁBBI RECEPT JAVASLATOK NEKED
MÉG TÖBB RECEPT ITT: LEVESEK | PIZZÁK
TŰZD KI A RECEPTEKET A PINTEREST TÁBLÁDRA