Sütiket használunk a tartalmak és hirdetések személyre szabásához, közösségi funkciók biztosításához, valamint weboldalforgalmunk elemzéséhez. Ezenkívül közösségi média-, hirdető- és elemező partnereinkkel megosztjuk az Ön weboldalhasználatra vonatkozó adatait, akik kombinálhatják az adatokat más olyan adatokkal, amelyeket Ön adott meg számukra vagy az Ön által használt más szolgáltatásokból gyűjtöttek. A weboldalon való böngészés folytatásával Ön hozzájárul a sütik használatához.
Menü

Pita (falafel) recept


A pita vagy más néven falafel egy látványos, vendégörvendeztető étel. Nagyon egyszerű az elkészítése, szinte el sem lehet rontani. A pita elmaradhatatlan kelléke a sokféle beletölthető zöldség és a csicseriborsóból készült fasírt.

Készen is lehet a nagyobb élelmiszerboltokban kapni, de csak nagyon ritkán a teljes kiőrlésű lisztből készült változatát.
Az alábbi receptben teljes kiőrlésű, tönkölylisztet használtunk.


Hozzávalók 8 darab pitához


0,5 kg teljes kiőrlésű tönkölyliszt

1 fél csomag élesztő (porélesztő is megfelel, ha azt használunk, tartsuk be a csomagoláson megadott utasítást)

1 pohár langyos víz, amelybe ízlésünknek megfelelően teszünk sót. (1 kávéskanállal általában elegendő)

2 evőkanál napraforgó vagy más olaj (el is hagyható)


A mellékelt képen látható pitákban nincs olaj.




Elkészítés

1. Szórjuk a lisztet egy tálba.

A liszt közepébe képezzünk egy gödröt, abba morzsoljuk bele az élesztőt.

Öntsünk az élesztőre kevés langyos vizet.

A gödröt ezután fedjük le liszttel és hagyjuk az élesztőt néhány percig dolgozni.

(Hagyományosan, külön kis edényben is "felfuttathatjuk" az élesztőt.)

Néhány perc után langyos víz - és ha használunk az olaj -  adagolásával készítsünk hagyományos, jól formálható kelt tésztát.

A tésztát nagyon jól dolgozzuk ki.


2. A tésztát kelesszük duplájára. (20-30 perc)


3. A duplájára kelt tésztát alaposan lisztezett deszkán vagy egy nagyobb tálcán osszuk 8 egyenlő részre.

Formáljunk belőlük egyenként golyókat.

Mivel teljes őrlésű liszttel dolgozunk és az kicsit ragadósabb, alaposabban kell aláliszteznünk.

Letakarva pihentessük 5-8 percig a golyókat.


4. Amíg a tészták pihennek, vágjunk sütőpapírból 8 darab akkora alátétet, amelyre a kilapított pitáink ráférnek.


5. A sütőpapírokat egyenként szórjuk meg liszttel. Helyezzük rá egyenként a golyókat és a sütőpapíron nyújtsuk ki nagyon gyengéden, amennyire tudjuk kör alakúra.

A tészták tetejét is liszteznünk kell, hogy ne ragadjon a nyújtófához.


6. A kinyújtott pitákat - nagy helyre lesz szükségünk - letakarva pihentessük 20 percig.


7. A sütőpapírral együtt helyezzük őket kettesével a közepesen meleg sütőbe, közvetlenül a rácsra. 5-6 perc alatt megsülnek.

A "felfújódás" után legalább két percig még sütni kell, nehogy puhák maradjanak, mert úgy a sütőből kivéve hamar leeresztenek.


Szívet-lelket gyönyörködtető, hatalmas sikerélményben lesz részünk.

Jó étvágyat!



A pita (falafel) recept hozzávalói kedvező áron megvásárolhatók a bulkshop.hu webáruházban és budapesti boltjainkban.


A receptet kinyomtathatod, vagy elküldheted barátaidnak.

A lenti kategóriákra kattintva további receptek nyílnak meg.

Keresés