Nagyon régen készülünk ennek az olasz eredetű kalácsféleségnek a megsütésére. Sosem volt speciális, magasított sütőformánk - ez hátráltatta a megvalósítást – most sem tudtunk erre szert tenni. Valószínű nem mi vagyunk az egyetlenek, akik nem bírnak ezzel a háztartási eszközzel és talán abban is társakra tudunk találni, hogy speciális edény nélkül is szeretnénk panettonét sütni.
A receptben az elkészítésnél adunk tanácsot ehhez, úgyhogy nyugodtan lehet készülni a sütéséhez. Nem nehéz, kis törődéssel az eredmény fantasztikus. A legfinomabb karácsonyi reggeli, de akár egy hétköznapi étkezés vagy nassolás részeként, a gyerekek uzsonnás dobozába csomagolva is kiadós, nagyon finom, mindenféle lekvárral, mogyorókrémmel is szervírozható.
Sajnos a gluténmentes változatát nem sikerült elkészítenünk, kissé elhervadt a sütőben, de nem adjuk fel. Most, ebben a receptünkben vegán olvasóinknak tudunk csak kedvezni.
Mi hibiszkuszos kókusztejjel ettük. Ennek leírását is belefoglaljuk a receptbe.
A panettone hozzávalói
50 dkg pizzaliszt / más jó minőségű liszt1 csomag (7g) porélesztő
4 dl teljes zsírtartalmú kókusztej
10 dkg cukor / barna nádcukor / kókuszcukor
10 dkg olvasztott margarin (vegán minősítésű)
1 kávéskanál őrölt citromhéj
1 csipet himalája só
15 dkg arany mazsola
7 szem aszalt datolya
1-2 evőkanál narancs és citromhéj nagyobbra reszelve vagy vékony csíkokra vágva / kandírozott
A hibiszkuszos kókusztej:
3 dl kókusztej, 1 lapos evőkanál szálas hibiszkusz tea.A kókusztej egy részében forraljuk fel a teaszálakat. Szűrjük le. A leszűrt, rózsaszínű kókusztejet öntsük fel a többivel. A színét a mennyiséggel befolyásolhatjuk. Édesíthetjük. Pazar, savanykás, joghurtos ízű italt kapunk.
nézz körbe a webshopban (katt ide)»»»
A panettone elkészítése
1. Legelsőként - vagy míg a tésztánk először kel - készítsük el a sütőedényt, ha nincs autentikus formánk. Vegyünk elő egy közepes nagyságú lábast, ha lehet 18 cm legyen az átmérője. ( +, -).Hajtsunk 2 sütőpapírt félbe (így lesz 4-rétegű) és gémkapcsok segítségével formáljunk belőle egy hengert, amely illik a lábasunk méretéhez, mintegy kibéleli azt. A sütőpapír jóval érjen túl a lábas peremén, mert a tészta kelés és sülés közben igen magasra nő. Ez a túlérő sütőpapír fogja a sütinket kordában tartani, hogy ne keljen rá az edény peremére. Az így kisülő tészta nem lesz annyira szép küllemű, mintha autentikus formában sütnénk, de magasra és karcsúra nő, kicsit talán rusztikusabb lesz. (Lásd a képeket).
Mi az elsőt, a próbaverziót egy egyszerű, magasabb tortaformában sütöttük, nem lett semmivel sem rosszabb, csak laposabb, az ízét és állagát nem befolyásolja ugyanis a forma, de mégis hát ez egy panettone, adjuk meg a módját, amennyire tudjuk.
2. A kókusztejet melegítsük langyosra. A margarint olvasszuk meg.
3. A lisztet, cukrot, őrölt citromhéjat, élesztőt, sót és a tejet dolgozzuk össze nagyjából összeálló tésztává.
4. Kezdjük el dagasztani, amikor a tészta kezd elválni az edény falától fokozatosan, több lépésben adagoljuk hozzá az olvadt margarint. Alaposan, bársonyosan simává dolgozzuk ki.
5. Egy órára tegyük le, letakarva pihenni. Szinte nem is duplájára, hanem háromszorosára keljen meg.
6. A datolyát alaposan öblítsük át és hagyjuk szárazra csöpögni vagy konyhai papírtörlővel szárogassuk meg és vágjuk vékony csíkokra. (A datolyának nem kell ázottnak lennie.)
7. A bio narancs és citrom héját a reszelő legnagyobb lyukán reszeljük le vagy türelmesen vágjuk vékony csíkokra. Keverjük össze 1 lapos evőkanálnyi kristályos cukorral, vagy ha van kandírozott héjunk, használjuk majd azt.
8. A mazsolát, datolyacsíkokat, a héjakat keverjük össze.
9. A kelesztés után a tésztát öntsük ki egy lisztezett deszkára és a kezünkkel lapogassuk el egy kicsit.
A mazsolás-datolyás keverékből hintsünk rá egy maréknyit és dolgozzuk gyöngéden a tésztába. Ismét lapogassuk el finoman a tésztát és tegyünk rá a gyümölcsös keverékből. Ismételjük, amíg a hozzávalók el nem fogynak.
10. A tésztát tegyük át a kibélelt sütőedénybe és ismét kelesszük egy órát.
11. Kelés után egy éles alkalmatossággal kereszt alakban metsszük be a tésztát (nem okvetlen, mi nem tettük).
Süssük 190 fokon 10 percig, aztán vegyük le a hőmérsékletet 170 fokra és süssük tovább 35 percig.
Várjuk meg, amíg kihűl. 8-10 szelet lesz belőle, a kalóriaértéke szeletenként 5-600 kalória, ne essünk túlzásba vagy tegyük félre e lelkifurdalást.
Mi hibiszkuszteás kókusztejjel ettük.
Jó étvágyat!
A panettone recept hozzávalói kedvező áron megvásárolhatók a bulkshop.hu webáruházban.
TOVÁBBI RECEPT JAVASLATOK NEKED
MÉG TÖBB RECEPT ITT: ÉDESSÉGEK ÉS DESSZERTEK | TORTÁK