Barion Pixel
Sütiket használunk a tartalmak és hirdetések személyre szabásához, közösségi funkciók biztosításához, valamint weboldalforgalmunk elemzéséhez. Ezenkívül közösségi média-, hirdető- és elemező partnereinkkel megosztjuk az Ön weboldalhasználatra vonatkozó adatait, akik kombinálhatják az adatokat más olyan adatokkal, amelyeket Ön adott meg számukra vagy az Ön által használt más szolgáltatásokból gyűjtöttek. A weboldalon való böngészés folytatásával Ön hozzájárul a sütik használatához.

​Lisztek az egészség szolgálatában

Az egészséges életmód mára nem csupán egy divat, hanem az emberek kezdenek ráébredni arra, hogy bizony változtatniuk kell, különben marad a túlsúly, a rossz közérzet és a betegségek.

A liszt szóról azoknak, akik még nem merültek el az egészséges táplálkozás világában, valószínűleg a sima finomított fehér búzaliszt jut eszükbe, esetleg ennek egyéb fajtái, mint a kenyérliszt, a süteményliszt, a fogósliszt és hasonlók. Ámde a lisztek világa sokkal szélesebb ennél. Hagyjuk is ki a fehér búzalisztet, mert a legegészségtelenebb anyag, amivel csak dolgozni lehet a lisztek közül. A liszteket nem csak sütésre lehet használni, hanem az egészségünk megőrzésére is, gyógyhatású készítmény gyanánt. Ilyen például a szőlőmagliszt vagy a homoktövisliszt, ami nem arra való, hogy fél kilókat keverjünk össze tojással, élesztővel és a többivel, hanem arra, hogy kis mennyiségben folyamatosan bevigyünk belőle a szervezetbe. Ilyen a kendermagliszt is, melynek erős íze, magasfokú szárazsága lehetetlenné is tenné a nagymennyiségű felhasználást, de egy-egy kanállal tökéletes kiegészítő, mely az egészségünk szolgálatában áll. A búza nem rossz, nagyon is egészséges, hiszen mindenkinek, így Önnek is szüksége van a szénhidrátokra, élelmi rostokra, melyeket a búza nagy mennyiségben tartalmaz.

Arra viszont oda kell figyelni, hogy a teljes kiőrlésű lisztet vásárolja, mert csak ez tartalmazza megfelelő arányban az említett rostokat. A búzaliszt kiváltására számos alternatívát talál. Ezek közül a rozsliszt, a zabliszt, a rizsliszt és kókuszliszt a legismertebb, de készülnek lisztek kukoricából, hajdinából, gesztenyéből, lenmagból, búzacsírából, tökmagból. Tulajdonképpen szinte minden, étkezésre alkalmas növényből lehet lisztet, őrleményt készíteni. A fogyókúrázók számára ezek a lisztek nagy segítséget jelentenek abban, hogy ne vigyenek be szervezetükbe fölösleges és „rossz” szénhidrátot. A megfelelő lisztkeverék nagyon gazdag élelmi rostokban, és egyéb, a szervezet számára szükséges anyagokban. A rostok miatt a felsorolt lisztekből vagy lisztkeverékekből előállított kenyér, péksütemény, lepény az éhségérzetet sokkal kisebb mennyiségben is kielégíti, mint a fehérlisztből készült ételek esetében. Nem a rövid fogyókúrákhoz, de a súlyvesztést és egészséget biztosító életmódváltáshoz tökéletes megoldás az említett lisztek használata.