Bizonyára ti is láttatok már külföldi vagy magyar főzős oldalakon publikált kókuszos joghurt receptet.
Mi most megpróbáltuk elkészíteni az általunk forgalmazott kókuszkrémből és kókusztejből is. Mind a kettő nagyon jól sikerült, a kókuszkrémből készült kicsit sűrűbb, mint a tejből készített, de a beleturmixolt gyümölcstől az is sűrű és krémes lett.* Probiotikummal érleltük 48 órán át.
Finom, intenzív joghurtízű, kellően krémes, lágy. Magában is, de gyümölcsökkel felturbózva, lehűtve maga a gyönyörűség.
Nem nehéz elkészíteni, összesen két összetevőből áll az alap, ezt lehet aztán továbbízesíteni tetszés szerint. Mi az eperszezon apropóján ezzel a tavaszi, várva-várt gyümölccsel ízesítettük.
A kókuszjoghurt hozzávalói
4 dl kókuszkrém / 4 dl magas zsírtartalmú kókusztej (mi a Bulkshhopban kaphatót használtuk)3 kapszula nagy csíraszámú probiotikum**
1 kávéskanál valamilyen növényi szirup vagy cukor, kókuszcukor / méz***
Az ízesítéshez: 1 maréknyi gyümölcs, esetleg kevés cukor / kókuszcukor / cukorpótló / eritritol
nézz körbe a webshopban (katt ide)»»»
A kókuszjoghurt elkészítése
1. A kókuszkrémet / tejet kézmelegre langyosítsuk meg. (kb. 40 fok)2. Keverjük el benne a probiotikumot (Ha kapszulásat használunk, a kapszulából öntsük ki a port, a kapszulát dobjuk el.)
3. Fedjük le egy gézlappal és érleljük legalább 36-48 órán át meleg helyen. (például a 40 fokos sütőben)
4. Érlelés után tegyük a hűtőbe legalább 12 órára.
5. Ízesítsük tetszés szerinti gyümölccsel, esetleg édesítsük meg.
Megjegyzések:
*A kókuszkrémből készült joghurt sűrű lesz. Ha tejből készítjük, tegyünk bele 1 kávéskanál agaragart úgy, hogy előbb 1 deciliter vízbe / kókusztejbe / gyümölcslébe belekeverve felforraljuk. Az agaragar csak akkor fejti ki sűrítő hatását, ha használat előtt felfőzzük.
** Olyan probiotikumot válasszunk, amely Lactobacillus bulgaricus, Streprococcus thermophilus, Bifidobacterium lactis vagy Lactobacillus acidophilus nevű baktériumok közül legalább kettőt tartalmaz.
*** A baktériumok szeretik az édes ízeket, jobban érzik magukat picit édesített környezetben.
Tudtad miért érdemes kókusztejet és kókuszkrémet fogyasztanod?
A kókusztejet az érett, reszelt kókusz pépéből nyerik, magas telítetlen zsírsav tartalma jótékony hatással van a szívre és az érrendszerre. Különböző vitaminokat és ásványi anyagokat is tartalmaz. A Thai konyha elengedhetetlen kelléke.
A kókuszkrém maga is tulajdonképpen kókusztej, csak annak zsírosabb, sűrűbb változata. A kókuszkrémet használják főzéshez, főként a főzőtejszín helyettesítésére, valamint krémekbe, süteményekbe; felhasználásának csak a képzelet szab határt. A kókusztej zsírsavainak nagy része laurinsav, amelynek számos jótékony hatása van a szív- és érrendszerre. A kókusz kiegyensúlyozó tulajdonságokkal bír, javítja a gyomor és a bélrendszer működését. Esszenciális zsírsavakat és E-vitamint is tartalmaz, melyek a haj növekedését segítik. Erősíti az immunrendszert, mivel nagyobb mennyiségben tartalmaz cinket. Lelassítja a rákos sejtek növekedését. Magas vastartalma miatt ajánlott nőknek és sportolóknak is. Szelén tartalma is jelentős, amely fontos antioxidáns, megköti a szabadgyököket és segíti az ízületi gyulladás enyhítését. Nagy mennyiségű réz és C-vitamin tartalmának köszönhetően lassítja a bőr öregedési folyamatait is.
Jó étvágyat!
A kókuszjoghurt recept hozzávalói kedvező áron megvásárolhatók a bulkshop.hu webáruházban.
MÉG TÖBB RECEPT ITT: ITALOK | KRÉMEK
TŰZD KI A RECEPTEKET A PINTEREST TÁBLÁDRA