Sütiket használunk a tartalmak és hirdetések személyre szabásához, közösségi funkciók biztosításához, valamint weboldalforgalmunk elemzéséhez. Ezenkívül közösségi média-, hirdető- és elemező partnereinkkel megosztjuk az Ön weboldalhasználatra vonatkozó adatait, akik kombinálhatják az adatokat más olyan adatokkal, amelyeket Ön adott meg számukra vagy az Ön által használt más szolgáltatásokból gyűjtöttek. A weboldalon való böngészés folytatásával Ön hozzájárul a sütik használatához.

Jackfruit, a trendi vega húshelyettesítő

A jackfruit jelenleg az egyik legnagyobb trend a vegetáriánusok és a vegánok között. Amellett, hogy sokoldalúan felhasználható és ízesíthető, számtalan előnyös tulajdonsággal is bír szervezetünk számára.
 

A jackfruit különleges tulajdonságai


A jackfruit egyik különlegessége abban rejlik, hogy nem csak a gyümölcsimádók kedvence. Íze lágy, édeskés, gyümölcsszerű – leginkább a banán, az őszibarack, a mandarin és a mangó keverékére emlékeztet.

Kissé éretlen formájában a gyümölcs textúrája szálas, hasonló bizonyos húsokéhoz. Nincs igazán saját íze, így ízsemlegessége garantálja, hogy kitűnő húshelyettesítő alapanyagként lehessen használni. Bármilyen módon ízesíthetjük.

A húsmentes konyha hívei vegán „pulled pork”-ként használják a szálas-rostos gyümölcsöt.

Ami a felhasználási lehetőségeket illeti, a határ a csillagos ég. A jackfruitot ajánljuk húsok helyett, párolva, grillezve, salátákhoz, édességekhez, levesekhez, vagy akár nyersen is. A „pulled pork”-szerű állaghoz előzetesen szálakra szedik és pácolják.

 

A jackfruit fogyasztásának előnyei


A jackfruit tartalmaz A- és C-vitamint, B1, B2, B3 és B6 vitamint, magnéziumot, kalciumot, káliumot (303mg / 100g), vasat, cinket, folsavat és rostot. 100g jackfruit nagyjából 2g fehérjét és 3,6g rostot tartalmaz.

Az éretlen jackfruitnak (amelyet a konzerv is tartalmaz) alacsony a glikémiás indexe: 11-es, így diabéteszesek is nyugodtan fogyaszthatják.

Kalóriában szegény, 100g jackfruit 94 kalóriát tartalmaz.

Telítve van karotinnal és flavonoiddal, antioxidánsokkal, így gyulladást csökkentő hatással is rendelkezik. Antibakteriális hatással is rendelkezik, fitonutriensekben (növényi tápanyagokban) gazdag.

Nem tartalmaz zsírt és rossz koleszterint.

A jackfruit további jellemzői
 

Eredeti lelőhelyén, Dél- és Délkelet-Ázsiában húsa és leve curryk alapanyaga, ehető magjából pedig lisztet őrölnek. A jackfruit már a modern gasztronómiában is megtalálta a helyét. A zöld, még nyers gyümölcs szálas-foszlós textúrájának köszönhetően remekül helyettesíti a húsokat. Az érett, sárga változat rafináltan édeskés íze miatt pedig már önmagában is pompás desszert.
A jackfruit nem tartalmaz telített zsírt vagy koleszterint. Alacsony a kalóriatartalma és a nátrium-tartalma is alacsony. Rostot tartalmaz, mely segíti az emésztést, további káliumot, mely segítheti a szív egészséges működését.

A Jackfruit a legnagyobb fán termő gyümölcs a Földön. Tömege a 36 kg-ot, hossza a 90 cm-t , átmérője az 50 cm-t is elérheti. Az eperfafélék családjába tartozó kenyérfafajta, amely Dél- és Kelet-Ázsiában őshonos. Bangladesh nemzeti gyümölcse.