Sütiket használunk a tartalmak és hirdetések személyre szabásához, közösségi funkciók biztosításához, valamint weboldalforgalmunk elemzéséhez. Ezenkívül közösségi média-, hirdető- és elemező partnereinkkel megosztjuk az Ön weboldalhasználatra vonatkozó adatait, akik kombinálhatják az adatokat más olyan adatokkal, amelyeket Ön adott meg számukra vagy az Ön által használt más szolgáltatásokból gyűjtöttek. A weboldalon való böngészés folytatásával Ön hozzájárul a sütik használatához.
Menü

tejtermék helyettesítés kisokos

tejtermék helyettesítés kisokos

MIT HASZNÁLJUNK tej, tejföl, tejszín HELYETT? 

Tejtermékek annyira a hétköznapok részei, hogy elsőre el sem tudjuk képzelni milyen az élet nélkülük. Szerencsére a növényi kínálat egyre bővül, és vele együtt a házilag elkészíthető receptek száma is. A különböző diéták, étrendek miatt van, hogy többféle kritériumnak is meg kell felelniük, mint a:
• laktózmentes, tejfehérje mentes
• teljes értékű növényi
• szója és magmentes 
• valamint gluténmentes étrend   


De nem kell többé ezen aggódnunk, hogy kinek mikor melyiket lehet választania, mert meglepően sokféle megoldás és praktika van a tejtermékek helyettesítésére. 

 

NÉZZÜK SORBAN, HOGY MIBEN ÉS HOGYAN VÁLTHATJUK KI A tejtermékeketsütemények • palacsinta • fasírtok és burgerek • panír • tojásfehérje helyett • omlett

növényi italok 

 VEGÁN és gluténmentes,   turmix vagy botmixer

 

A TITOK A tesztelés: 

Ahhoz, hogy megtaláljuk a számunkra legjobb ízű és állagú növényi tejet, egy kis kísérletezésre lesz szükségünk. Sokféle megoldásból válogathatunk, az egészen egyszerűtől a főzős vagy géppel készített változatokon át, szinte elmondhatjuk, hogy ahány ház annyi féle növényi tejital változat létezik. 

 

Miből készülhet növényi ital?
  • rizs, barna rizs, jázmin rizs, zab, köles, szója
  • magvak: kesudió, mandula, kókusz, törökmogyoró, dió, 
 
Hogyan készülhet növényi ital tejkészítő nélkül?  
  • Áztatással vagy főzéssel. 

 Az egyik előkészület, amire szükségünk lesz, hogy beáztatjuk jó pár órára ( vagy egy éjszakára ) a magfélét vagy gabonát.
Az áztatóvizet cserélhetjük, és a felhasználás előtt öntsük le róla.
 

Ha gyorsan szeretnénk növényi italt, akkor használhatunk pl natúr főtt rizst, amit bedobunk a turmixba, ízesítjük vaníliával és a kedvelt édesítőnkkel, majd vízzel összeturmixoljuk a kívánt sűrűségűre.

 

Hogyan lehet 1 perc alatt növényi italom?

Kesudióból készülhet, ami szinte mindenhez jól passzol, a kávétól a süteményekig bármihez. Ha alaposan turmixoljuk még szűrni sem kell. 

 

 

RECEPT AJÁNLÓ: 
VÁLOGASS NÖVÉNYI ALTERNATÍVÁKBÓL tej HELYETT, ITT A RECEPT VÁLOGATÁSUNK 
 

 

 

NÖVÉNYI fölök 

 VEGÁN ÉS GLUTÉNMENTES,   TURMIX VAGY BOTMIXER

 

mitől lesz tejfölös ízű? 

Több praktika is van a növényi föl készítéssel kapcsolatban, amivel elérhetjük az ismerős ízvilágot. A tejföl ízét a tejsavbaktériumok adják, amik szerencsére működnek növényi alapanyagokkal is. A hagyományos érlelési, másnéven a fermentálási folyamat több időt és előkészületet igényel, de csak így kaphatjuk meg a kedvelt savanykás ízvilágot. A vegán konyhában mindig van gyorsabb megoldás is, ezért citromlével, C-vitamin porral, ecettel is készülnek növényi fölök.

Ajánlott probiotikum a tejfölös ízért: Probiotics 20, vegán gluténmentes kapszulák

 

MIBŐL KÉSZÜLHET NÖVÉNYI föl?
  • RIZS, BARNA RIZS, JÁZMIN RIZS, ZAB, KÖLES, SZÓJA
  • MAGVAK: KESUDIÓ, MANDULA, napraforgómag

HOGYAN ízesítsük?

Fokhagymával, zöldfűszerekkel, magyarosra pirospaprikával, fűszerkeverékkel 

A növényi föl egyből használható, de a hűtőben tartva pár óra után kicsit sűrűbbé és krémesebbé válik, valamint jobban összeérnek íz ízek is. A krémességét főként a kókuszolaj mennyisége is határozza meg. Persze más olajokkal is működnek a receptek ( pl. repceolaj, napraforgó olaj, rizsolaj, sansa olaj) , de nekünk a kókuszolaj vált be leginkább.

 

RECEPT AJÁNLÓ: 
Növényi föl kesuból vagy napraforgómagból

 

NÖVÉNYI joghurtok 

 VEGÁN ÉS GLUTÉNMENTES,   TURMIX VAGY BOTMIXER

 

fermentáláS: 

A joghurtok is tejsavbaktérium kultúrákkal készülnek, mint a növényi fölök. A növényi joghurt kultúrákból többfélét is lehet kapni itthon is, de számolnunk kell azzal, hogy általában 1-2 nap lesz, mire elkészülnek.  Ha gyorsabb megoldást szeretnénk, akkor itt is hasznukra válik a citromlé, amivel savanykássá tehetjük, de a joghurt élményt csak a fermentálással tudjuk elérni.  

Ajánlott probiotikum a tejfölös ízért: Probiotics 20, vegán gluténmentes kapszulák

 

MIBŐL KÉSZÜLHET NÖVÉNYI joghurt?
  • RIZS, BARNA RIZS, JÁZMIN RIZS, ZAB, KÖLES, SZÓJA
  • MAGVAK: KESUDIÓ, MANDULA, KÓKUSZ, 

 

tippek:

Gyümölcsös joghurtnál érdemes figyelni rá, hogy a feldarabolt gyümölcsök levet engednek, ezért egy sűrűbb alapot, krémet készítsünk. 

Gyors megoldás, ha kókuszkrémből készítjük a joghurtot: A kókuszkrémek zsírtartalomra és sűrűségre is eltérnek, valamint kapható édesített és natúr verzióban is. Nagy különbségek lehetnek még egy márkán belül is, ezért érdemes mindig elolvasnunk az összetevőket, megnézni a zsír- és cukor tartalmat is.

Ajánló: 18% zsírtartalmú vegán kókusztej 1 liter, vegán kókuszkrém 400ml konzerv, vegán kókuszkrém 250ml dobozos

RECEPT AJÁNLÓ: 

joghurt recept itt: zab alapú,  kókusz alapú
 

 

NÖVÉNYI tejszín 

 VEGÁN ÉS GLUTÉNMENTES,   TURMIX VAGY BOTMIXER

 

tejszín főzéshez

Általában a vegán konyhában rizs vagy kesudió alapú gyorsan elkészíthető növényi tejszínt használnak, amit elkészíthetünk magunk is, de a boltok polcain is többféle márkából választhatunk. Érdemes kipróbálni, hogy a fehér rizst sima vízben ( só nélkül) jó puhára megfőzzük, majd adunk hozzá vizet vagy növényi tejet és turmixoljuk. Ez készülhet így natúran is, de édesíthetjük is, amivel desszertek szuper alapanyaga lesz. 

 

MIBŐL KÉSZÜLHET NÖVÉNYI tejszín?
  • RIZS, BARNA RIZS, JÁZMIN RIZS, ZAB, KÖLES, SZÓJA
  • MAGVAK: KESUDIÓ, MANDULA, 

HOGYAN készítsünk növényi tejszínhabot?
  • Kókuszkrémből

Növényi habot legjobban a 30% feletti zsírtartalmú általában konzerves kókuszkrém változatból kapunk. Használat előtt mindenképp hűtsük 1 vagy 2 órán át a hűtőben. A hűtés hatására feljön a sűrű kókuszkrém a tetejére, amit felhasználunk a habhoz. A folyékony részét, ami megmarad használhatjuk turmixokba.

 

  • aquafaba, csicseriborsó hab

A csicseriborsó konzerv levét szűrjük le és magas fordulatszámon verjük fel habbá egy makulátlanul tiszta edényben. Adagoljunk hozzá kanalanként a porított édesítőt. 

Amikor a habverés vége felé járunk (kb 5 -7 perc), keverhetünk bele egy késhegynyi habfixálót vagy borkőt. A borkő egy a must készítése során keletkező természetes anyag, amelynek nagyon jó stabilitásnövelő hatása van, a habok állagát lazábbá, strapabíróbbá teszi. Enélkül is elkészíthető.

 

további AJÁNLÓ: 
tojáspótlás kisokos, tudj meg mindent  MIBEN ÉS HOGYAN VÁLTHATJUK KI A TOJÁST  ATTÓL FÜGGŐEN, HOGY MILYEN ÉTELT KÉSZÍTÜNK

Keresés