Ez, ismerve szerteágazó pozitív tulajdonságait egyáltalán nem meglepő. A cukoralkoholok népes családja megannyi tagot számlál. A xilitol, a maltitol vagy éppen a szorbitol viszonylag sűrűn alkalmazott alternatívák az élelmiszeriparban. Ám jellemvonásaikban nem egyeznek meg. Eltérő a kalória tartalmuk, ahogy az édesítő erejük sem azonos. A szervezetben is másképp hasznosulnak. Az eritrit egyik legnagyobb előnye, hogy lebontás nélkül halad át a szervezeten. Ez első látásra nem is tűnik olyan nagy dolognak, pedig valójában ez a lényeg.
Így ugyanis semmilyen metabolikus folyamat nem indul be a testben, ami káros lehet: ellentétben a cukor felszívódásával. Arról nem is beszélve, hogy ilyen körülmények között az energiatartalom sem tud érvényesülni, ezért is hívják sokan „nullkalóriás” édesítőszernek. Mivel nem okoz zavart a „rendszerben”, így emésztési problémáktól sem kell tartani. Ráadásul bizonyítottan nincs hatással sem a vércukor, sem az inzulin szintre, de érintetlenül hagyja mind a koleszterin, mind a triglicerid szintet is. A fentiekből világosan látszik, hogy metabolikus szindrómában szenvedők épp ugyanolyan nyugodtan fogyaszthatják, mint cukorbetegek, fogyni vágyók, vagy tudatosan táplálkozók. A kutatók hosszú időn keresztül vizsgálták az édesítőszer működését, mind toxikus, mind metabolikus szempontból. Az állatkísérletekben nagy dózisban is tesztelték, de sem az idő, sem a mennyiség nem hozott negatív eredményt. Tehát sem a hosszú időn keresztüli fogyasztás, sem a nagy mennyiségben történő használat nem eredményezett negatív elváltozásokat. Így a biztonságos alkalmazás nemcsak ígéret, hanem garancia!
Eritritol a gyakorlatban
Az édesítő ereje kb. a cukor 70%-ával egyenértékű, azaz kicsit gyengébb nála. A tojásfehérje felverhető a közreműködésével, a hagyományos, cukorral készülő variációhoz képest csak minimális eltérést mutat. Lényeges, hogy hevítésre nem karamellizálódik, így ez az egy terület, ahol nem állja meg a helyét a kristálycukor helyett. Sütés során, azaz hő hatására nem veszíti el édesítő erejét, így süteményekben is tökéletesen alkalmazható.