Sütiket használunk a tartalmak és hirdetések személyre szabásához, közösségi funkciók biztosításához, valamint weboldalforgalmunk elemzéséhez. Ezenkívül közösségi média-, hirdető- és elemező partnereinkkel megosztjuk az Ön weboldalhasználatra vonatkozó adatait, akik kombinálhatják az adatokat más olyan adatokkal, amelyeket Ön adott meg számukra vagy az Ön által használt más szolgáltatásokból gyűjtöttek. A weboldalon való böngészés folytatásával Ön hozzájárul a sütik használatához.
Menü

Az eritritol bemutatása

Az eritritol egy speciális élesztőgomba hathatós közbenjárásával, glükózból erjesztéssel előállított cukoralkohol, ami napjainkban a reform táplálkozás hívei körében óriási népszerűségre tett szert. 

Ez, ismerve szerteágazó pozitív tulajdonságait egyáltalán nem meglepő. A cukoralkoholok népes családja megannyi tagot számlál. A xilitol, a maltitol vagy éppen a szorbitol viszonylag sűrűn alkalmazott alternatívák az élelmiszeriparban. Ám jellemvonásaikban nem egyeznek meg. Eltérő a kalória tartalmuk, ahogy az édesítő erejük sem azonos. A szervezetben is másképp hasznosulnak. Az eritrit egyik legnagyobb előnye, hogy lebontás nélkül halad át a szervezeten. Ez első látásra nem is tűnik olyan nagy dolognak, pedig valójában ez a lényeg.

Így ugyanis semmilyen metabolikus folyamat nem indul be a testben, ami káros lehet: ellentétben a cukor felszívódásával. Arról nem is beszélve, hogy ilyen körülmények között az energiatartalom sem tud érvényesülni, ezért is hívják sokan „nullkalóriás” édesítőszernek. Mivel nem okoz zavart a „rendszerben”, így emésztési problémáktól sem kell tartani. Ráadásul bizonyítottan nincs hatással sem a vércukor, sem az inzulin szintre, de érintetlenül hagyja mind a koleszterin, mind a triglicerid szintet is. A fentiekből világosan látszik, hogy metabolikus szindrómában szenvedők épp ugyanolyan nyugodtan fogyaszthatják, mint cukorbetegek, fogyni vágyók, vagy tudatosan táplálkozók. A kutatók hosszú időn keresztül vizsgálták az édesítőszer működését, mind toxikus, mind metabolikus szempontból. Az állatkísérletekben nagy dózisban is tesztelték, de sem az idő, sem a mennyiség nem hozott negatív eredményt. Tehát sem a hosszú időn keresztüli fogyasztás, sem a nagy mennyiségben történő használat nem eredményezett negatív elváltozásokat. Így a biztonságos alkalmazás nemcsak ígéret, hanem garancia!

Eritritol a gyakorlatban

Az édesítő ereje kb. a cukor 70%-ával egyenértékű, azaz kicsit gyengébb nála. A tojásfehérje felverhető a közreműködésével, a hagyományos, cukorral készülő variációhoz képest csak minimális eltérést mutat. Lényeges, hogy hevítésre nem karamellizálódik, így ez az egy terület, ahol nem állja meg a helyét a kristálycukor helyett. Sütés során, azaz hő hatására nem veszíti el édesítő erejét, így süteményekben is tökéletesen alkalmazható.

TOVÁBBI RECEPTÖTLETEK ERITRITOL HASZNÁLATÁRA 

VEGÁN KUGLÓF KÉTFÉLE VÁLTOZATBAN
EPRES MUFFIN RECEPT 
RIBIZLIS, ÁFONYÁS, SÁRGADINNYÉS TÁPIÓKAPUDING
VEGÁN, GLUTÉNMENTES KAKAÓSCSIGA 
KESUDIÓS KEKSZ
CITROMTORTA CSICSERIBORSÓLISZTTEL

Keresés