Sütiket használunk a tartalmak és hirdetések személyre szabásához, közösségi funkciók biztosításához, valamint weboldalforgalmunk elemzéséhez. Ezenkívül közösségi média-, hirdető- és elemező partnereinkkel megosztjuk az Ön weboldalhasználatra vonatkozó adatait, akik kombinálhatják az adatokat más olyan adatokkal, amelyeket Ön adott meg számukra vagy az Ön által használt más szolgáltatásokból gyűjtöttek. A weboldalon való böngészés folytatásával Ön hozzájárul a sütik használatához. Ez a weboldal sütiket használ - sütik engedélyezése
Termékek Menü

Az amaránt előnyös hatásai


Az amaránt jelentős ásványi anyag, fehérje- és zsírtartalma révén kiemelkedik a gabonákálgabonák sorából. 
Az esszenciális aminosavak közül a kéntartalmú aminosav- és a lizintartalom haladja meg a többi gabonaféle értékeit.

Ásványi anyagai közül kálium-, kalcium-, foszfor-, magnézium-, cink- és vastartalma érdemel külön említést. A kutatások szerint 5-ször több vasat, 7-szer több kálciumot, 4-szer több cinket tartalmaz, mint a búza,nagy mennyiségben magnéziumot

100 gramm amaránt 56 gramm szénhidrátot tartalmaz, ami lényegesen kisebb arány, mint a gabonák esetében. Az amarántban található összetett szénhidrátok egyenletesen, hosszú ideig ellátják a szervezetünket energiával. Magas élelmirost-tartalmának köszönhetően az amaránt jótékonyan hat a bélrendszer egészségére, és hosszan tartó jóllakottságérzetet okoz – így fogyókúrázók számára is kitűnő választást jelent.

Vitaminok közül a B2-, B6-vitaminés az E vitamin-szükségletünk fedezéséhez járul hozzá leginkább. Más gabonáktól eltérően aszkorbinsavat is tartalmaz.

Az amarántmag olajtartalma 8-10%, dominál benne a telítetlen linol- és linolénsav, a sztearinsavtartalma pedig közel 20%-nyi. Az amarántmagban a többi gabonához viszonyítva nagy mennyiségű szkvalén található (egy többszörösen telítetlen szénhidrogén, amely a sejtmembrán természetes alkotóanyagai közé tartozik).



A hőkezelés nagymértékben növeli a benne található fehérjék emészthetőségét.

Fogyasztásának előnyei:

Az amaránt rendszeres fogyasztása hasznos lehet a csontritkulás megelőzésében,

Fehérje-, aminosav-, vastartalma révén a vegetáriánusok étrendjének alapvető kiegészítője lehet, segítségével ezen tápanyagok hiánya is hatékonyabban megelőzhető.

Élelmirost-tartalma révén az emésztés javítása, székrekedés megelőzésében, kezelésében is hatásos. 

A magvak növelik a szellemi, és fizikai teljesítőképességet, javítják a közérzetet, és az öregedési folyamatok lassításában is szerepet játszanak.

Az amaránt további előnye, hogy gluténmentes, így a gluténérzékenységben szenvedők is fogyaszthatják.

Az amaránt nemcsak az egészségre, hanem a közérzetre is pozitív hatással van: serkenti a szervezet szerotonintermelését, ezáltal hozzájárul a hangulat javításához, és a boldogsághormonok termelődéséhez.

Az amarántolaj a száraz bőr ápolásában segíthet.

(
Forrás: napidoktor.hu, Életünk.com)

Felhasználásának lehetőségei:


A Bulkshopban háromféle formában magként, lisztként, puffasztott formában is kedvező áron kapható.

Magformában fűszerekkel főzve köretként, kásaként, levesek betétjeként, leves készítéséhez is felhasználható. Töltelékek alkotó eleme is lehet.


Lisztként egyéb lisztekkel keverve kenyérsütésre, sütemények, kekszek, édességek részösszetevője vagy alapjaként is felhasználható. Kiemeli a kakaós sütemények ízét. Főzelékek, levesek sűrítésére alkalmas.


Pattogatott formában müzlik részeként, sütemények lazítójaként, önálló édességként is használható. Őshazájában alegriát készítenek belőle, a pattogatott amarántot melasszal, mézzel keverik. Az alegria szó jelentése: vidámság.

A bulkshop receptjei között találsz javaslatot édességként és palacsintaként való elkészítésére.