Sütiket használunk a tartalmak és hirdetések személyre szabásához, közösségi funkciók biztosításához, valamint weboldalforgalmunk elemzéséhez. Ezenkívül közösségi média-, hirdető- és elemező partnereinkkel megosztjuk az Ön weboldalhasználatra vonatkozó adatait, akik kombinálhatják az adatokat más olyan adatokkal, amelyeket Ön adott meg számukra vagy az Ön által használt más szolgáltatásokból gyűjtöttek. A weboldalon való böngészés folytatásával Ön hozzájárul a sütik használatához. Ez a weboldal sütiket használ - sütik engedélyezése
Termékek Menü

Tányéron a basmati rizs

A basmati rizs Indiából, valamint Pakisztánból került a nyugati konyha alapanyagai közé, és nagyon hamar, óriási népszerűségre tett szert. Hogy minek köszönheti ezt a kedveltséget? 

Az átlagos köretekhez képest lényegesen kedvezőbb a glikémiás indexe. A közepesen magas kategóriába tartozik a maga 56-69 közé eső értékével, így cukorbetegek, inzulin rezisztenciában szenvedők, és tudatos életmódot folytatók is bátrabban fogyaszthatják. A glikémiás index egyébként egy 0-100 közé eső skála, ahol nyilván a 0 a legkisebb, azaz semmilyen inzulin reakciót nem eredményező szint, míg a 100 a legmagasabb, kiváló példa rá a kristálycukor, ami a létező leghevesebb hormonválaszt csikarja ki a szervezetből.

A gabonafélék, különböző lisztek, és a köretek egy része (krumpli, sima rizs) magas gi-vel rendelkeznek, ezért nem ajánlatos a fogyasztásuk. A basmati típus további előnye, hogy támogatja a szív, az izomzat, és az idegrendszer működését. B-vitamin tartalma kimagasló, de rostjairól is érdemes megemlékezni, melyek egyrészt optimalizálják a vércukor-szintet, másrészt csökkentik a vér rossz koleszterin értékét.

Basmati rizs a fakanál kereszttüzében!

Eredményesen használhatod fel minden olyan fogáshoz, melyhez sima rizst főztél volna. Jellegzetes aromája miatt kiválóan passzol currykhoz, és ázsiai ízvilágú étkekhez, de a magyar, fűszeres gasztro alkotásokhoz is jól társítható. Hosszú, pergő rizsszemei miatt egyedül rizottókba, és édességekbe nem javasolható. A pergő szemek nem ragadnak össze, főzésüket követően kétszeres méretűre dagadnak. Érdemes a rizst főzés előtt alaposan átmosni, de ha a tradicionális elkészítés lépéseit kívánod követni, akkor a legjobb, ha minimum fél órára, hideg vízbe beáztatod őket.