Leírás
A shiitake gomba jellemzői
A shiitake gomba része az egészséges táplálkozásnak, mivel alacsony a kalóriatartalma, nem tartalmaz zsírt, viszont tápanyagokban gazdag. A-, B-, niacin (B3), B12-, C- és D-vitamin tartalma jelentős, és az ásványi anyag tartalma is, mint a vas, a kálium, a kalcium, a magnézium, a mangán, a vas, a réz, a cink és a szelén. A shiitake gomba kitűnő forrása a diétás rostnak és a fehérjének, és több aminosavat tartalmaz mint a hús (lizin, arginin, metionin, fenilalanin). Egy tanulmány szerint a shiitake gomba nagy hatással van a koleszterinszintre. Erősítheti az immunrendszert, csíraölő, csökkentheti a fogszuvasodás kialakulásának veszélyét.A shiitake gomba ázsiai országokban őshonos gombafaj, amit élelmiszerként és gyógyhatása miatt is széles körben fogyasztanak évszázadok óta. Csodaszerként ismert amit a lentanin nevű hatóanyagának köszönhet, ugyanis ez az anyag az immunrendszert erősíti és ezáltal segíthet a betegségek leküzdésében.
A szárított shiitake gomba felhasználása
10 percig áztassuk 80C-os vízben, és utána öblítsük le.Receptek shiitake gombával
Shiitake gombakrémShiitake gombakrémleves
Fekete burgerek
Shiitake gombával töltött paprika
Feketebab-gombócok
Cikkszám: 20105
Paraméterek
TÁPÉRTÉK TÁBLÁZAT | |
100g shiitake gomba tápértéke | |
Energia KJ-ban | 883 |
Energia Kcal-ban | 221 |
Zsír | 1,2g |
- amelyből telített zsírsav | 0g |
Szénhidrát | 30g |
- amelyből cukor | 3g |
Fehérje | 20g |
Só | 0,03g |
Vélemények
1 értékelés
Írja meg véleményét!
2022. 02. 18.
-
Anna
Kipróbáltam, ízlett