Napraforgómag hántolt, natúr 500g
A napraforgómagkiemelkedő B1- és E-vitamin forrás, élelmi rostban gazdag. Jó kalcium- és fehérjeforrás. Tartalmaz nikotinsavat, foszfort, vasat, káliumot. |
|
|
|
Átlagos értékelés: | Nem értékelt |
Leírás
A napraforgómag előnyös tulajdonságai
A napraforgómag B1, B2 vitaminokat, kalciumot, nikotinsavat, foszfort, vasat, káliumot, növényi zsírokat és sok fehérjét tartalmaz.
Kiemelkedő E-vitaminbomba, - az E-vitamin köztudottan az öregedés elleni vitamin, erős antioxidáns.
Összetevői között megtaláljuk a karotinoidot is, ami javítja a bőr, a haj és a köröm állapotát.
A napraforgómag fogyasztása
A magbél nyersen, olajban sütve, vagy szárazon pirítva is ehető. A szárazon pirított napraforgó mag kellemesebb, aromás ízű. A nyers mag csíráztatva és salátákba, szendvicsek tetejére szórható. A napraforgómagot változatosan használhatjuk kenyérsütéshez, pogácsákhoz, kekszekhez, ragukban, levesek tetejére szórva, műzlikben. Értékes olaj sajtolható belőle.
A napraforgómag története
Észak-Amerika nyugati részéről származik és 1510-ben került Európába, ahol 200 éven keresztül dísznövényként termesztették. A mag értékét 1716-ban Bunyan angol patikus fedezte fel.
100g naprforgómag tápértéke

Energia KJ-ban: 2407 Energia Kcal-ban: 580
Zsír: 44g
- amelyből telített zsírsav: 4,4g
Szénhidrát: 19g
- amelyből cukor: 2,3g
Fehérje: 24g
Só: 0g
Receptek napraforgómaggal

Napraforgó kolbászkák grillfűszeres mázzal Napraforgósajt
Majonézes krumpli napraforgó majonézzel
Zabpehelyalapú nutellaszelet
Egészben sült karfiol napraforgó tejföllel
Zabos, spenótos palacsinta napraforgós krémsajttal
Zöldséges, fűszeres, magvas kenyér
Csicseris, zabpelyhes chips spenótos növényi krémsajttal
Spagetti napraforgómaggal és zöldfűszerekkel
Hozzávalók:
- 50 dkg spagetti
- 1 csokor koriander
- 2 szál bazsalikom
- 1 szelet szendvicskenyér
- 2 gerezd zúzott fokhagyma
- 12 dkg napraforgómag
- 5 evőkanál napraforgó olaj
- 1,5-2 dl zöldségleves kockából
Elkészítés:
A spagetti számára feltesszük a vizet melegedni.
A zöldfűszereket leöblítjük, és nem túl apróra vágjuk, a fokhagyma héját leszedjük és levágjuk a kenyér héját.
A zöldfűszereket, a fokhagymát, a kenyeret, 10 dkg napraforgómagot, az olajat és a zöldséglevest összeturmixoljuk, sóval ízesítjük.
Az időközben megfőtt tésztát leszűrjük és a szószba beleforgatjuk.
A maradék napraforgómagot szárazon megpirítjuk és a tésztára szórjuk.
További képek

