Az eddig is köztudott volt, hogy kimagasló zsírsav profillal rendelkezik, ám amíg az orvostudomány nem változtatott, a koleszterinhez fűződő hozzáállásán, addig némi hátránnyal indult, a többi olajos maggal egyetemben. Ma már tudható, hogy a koleszterin szint kérdését nem lehet általánosságban kezelni. Először is külön kell beszélni jó (ldl) és rossz (hdl) szintről. A mandula valóban emeli a koleszterin szintjét, ám most jön a lényeg: az ldl koncentrátum növekszik tőle. Ez a nem mindegy. Ugyanis a fő, hogy a hdl ne emelkedjen, sőt, míg az ldl lényeges is, hogy minél jobb értékeket mutasson.
A jó koleszterin szint védelmezi a szív- és érrendszer működését, megakadályozza a rögök, trombusok kialakulását, és ez csak kettő pozitívum, a több száz jó tulajdonság közül. Persze előfordulhat, hogy téged annyira nem kötnek le az egészségügyi jellemzők, ám a mandula ízvilága azonnal elvarázsol. Valóban, kellemes íze miatt bátran beiktathatod a konyhádba, mint sűrűn használatos alapanyagot. Ledarálásával akár házi mandulalisztet is készíthetsz, mely megannyi finom, egészséges édesség alapját adhatja.
Magában, salátára szórva is kiváló, de egyszerűen gyümölccsel is kombinálhatod. A nagy rajongás közepette azért figyelj oda az energiatartalmára, mivel olajos mag lévén kalóriahiánytól nem szenved. Egy marék gyakorlatilag bőven elegendő egy napra. Mivel magas a fehérjetartalma is, így sportolók is előszeretettel használják, ha valami egészséges nassolni valóra vágynak, ami még ráadásul el is látja őket a testedzéshez szükséges tápanyagokkal.