Pusztán alig tudunk róla valamit, pedig a kelet-ázsiai népek már évszázadok óta fogyasztják, és alkalmazzák fogásaikban. A tradicionális előállítás során a kókuszpálma még kinyílatlan virágán ejtenek egy vágást, amin keresztül édes nedű távozik. Ezt a nektárt kíméletes szárítással varázsolják cukor állagúvá, aminek következtében az értékes ásványi anyagok nem vesznek kárba. Hogy melyek ezek az anyagok? Kálium, magnézium, cink, vas, B1, B2, B3, B6 és C-vitamin.
Mivel a kókuszcukor szerves, szűretlen, feldolgozatlan, fehérítetlen, ezért teljes mértékig természetes eredetű édesítőszer. A felhasználási módja sokszínű. Finom, karamellára emlékeztető íze sütemények, kávék, desszertkülönlegességek királynőjévé teheti, de a főzés kihívásait is abszolút jól tolerálja. Az édesítőszerek nagy többségükben alkalmatlanok a karamellizálásra, ami nagy hiány, és ami alól kivétel a kókuszvirág cukor. Bátran hevítsd fel, és készíts vele reform édességeket. Alacsonyabb glikémiás indexe miatt cukorbetegek is fogyaszthatják, és egyszerűen beilleszthető az egészséges, reformtáplálkozásba. Lassabban felszívódó szénhidrátnak számít, de mindenképpen számolni kell az értékeivel inzulinos cukorbetegség esetén.
IR-ben szenvedők is a legjobb, ha kitapasztalják, hogy hogyan reagál a szervezetük az édesítőre. Az íze a barna- vagy nádcukoréra hajaz, ami roppant kellemes hatást kelt, és amiért kifejezetten kedvelt, még a szkeptikus életmódváltók körében is. Azok, az egyébként kényes férfiak is örömmel szokták fogyasztani, akik az édesítőszerek közelébe se mennek. Ezt kiváló ízhatásának köszönheti.