Sütiket használunk a tartalmak és hirdetések személyre szabásához, közösségi funkciók biztosításához, valamint weboldalforgalmunk elemzéséhez. Ezenkívül közösségi média-, hirdető- és elemező partnereinkkel megosztjuk az Ön weboldalhasználatra vonatkozó adatait, akik kombinálhatják az adatokat más olyan adatokkal, amelyeket Ön adott meg számukra vagy az Ön által használt más szolgáltatásokból gyűjtöttek. A weboldalon való böngészés folytatásával Ön hozzájárul a sütik használatához.

Kendertej recept

kendertej recept bulkshop vegán plantbased növényi alapú    kendertej recept bulkshop vegán plantbased növényi alapú

Egészséget támogató növényi ital

Gluténmentesen elkészíthető, olcsó, vegán ital.

bulkshop magyar vallalkozasA mi ajánlatunk a járvány idejére a kendertej.

A növényi tejek közül a legértékesebb, tápanyagokban leggazdagabb, jótékony hatású kendertej könnyedén elkészíthető otthonunkban. Nem kell hozzá különleges eszköz, egy egyszerű turmix is megteszi, semmilyen adalékanyagra, hőhatásra nincs szükség, csak kendermagra és vízre.

A hántolatlan kendermagból készülő tejszerű növényi ital ráadásul sokkal olcsóbb is, mint a boltban kapható, lényegesen hígabb konzisztenciájú növényi tejek.

Fél kg kendermagból 5 liter (5×1 liter) tej készíthető. Az alábbi receptben bemutatott kendertej literje így elég olcsón kijön. Az árral semmilyen más boltban vásárolt növényi tej nem vetekedhet.

A kender jótékony hatása évezredek óta ismert. Az emberiség éhínségek, járványok idején életmentő, szupertáplálékként használta. Így használhatjuk ma is. Szuper foodként az egészségünk megőrzéséért, a gyógyulásunk elősegítőjeként.

Felsorolhatatlanul sok nélkülözhetetlen tápanyagot tartalmaz. A mostani katasztrofális járvány idején nekünk is hasznunkra lehet a szervezetünk felvértezésében a betegségek ellen, de segíthet a betegségek utáni lábadozásban, hiszen könnyen emészthető, jól felszívódó, minden cseppjében az egészségünket szolgáló és erősítő növényi ital.

Az Omega 3 és Omega 6 zsírsavak bőséges forrása, ezeket ideális 1:3 arányban tartalmazza.

Megtalálható benne az emberi szervezet számára minden nélkülözhetetlen aminosav, azok az esszenciális aminosavak is, amelyeket az emberi szervezet nem képes előállítani.

Az ásványi anyagok közül a kalcium, vas, cink, mangán, réz, magnézium, foszfor bőséges és kimeríthetetlen forrása.

A vitaminok közül bővelkedik E és B vitaminokban.

Az egyik legtermészetesebb növényi fehérjeforrás. Rendkívül könnyen felszívódik és hasznosul az emberi szervezetben. Mindenkinek ajánlható, de különösen a vegán életmódot folytatók mindennapi tápláléka kellene, hogy legyen.

Jótékony, táplálkozásélettani hatása a teljesség igénye nélkül:

- hozzájárulhat a szív és érrendszer megfelelő működéséhez

- segíthet a vérnyomás és a koleszterinszint karbantartásában

- hozzájárulhat az immunrendszer jó működéséhet

- az idegrendszer és az agy fontos táplálója, segítője

- elősegítheti a jó emésztést

- szabályozhatja az anyagcserét, elősegítheti a normál testsúly elérését és fenntartását

- szép lehet tőle a bőr és a haj, ideális keménységű a köröm


A kendertej és kendermag szinte minden ételünkhöz hozzáadható, leveseinket hígíthatjuk kendertejjel, müzlinket, reggeli kásánkat dúsíthatjuk kendermaggal, hántolt kendermagból készíthetünk kendersajtot.


A kendertej erőteljes, karakteres, de nagyon finom ízű, édesítéssel, gyümölcsök beleturmixolásával, mogyoró és más magkrémek hozzákeverésével tovább ízesíthetjük.

Az egyik kedvencünk a mangópürével ízesített változata, de szeretjük az édes jackfruittal készített italt is.

A képeken matcha teás és áfonyás változatát láthatjátok.
 

A kendertej hozzávalói

10 dkg hántolatlan kendermag
9 dl víz
2.5 dl kendertejhez 1 mokkáskanál matcha tea port adtunk.
Az áfonyás változathoz 2.5 dl kendertejhez 2 evőkanál fagyasztott áfonyát adtuk.
A mangópürés változatot két evőkanál mangópürével szoktuk készíteni.
Bármilyen gyümölcs, gyümölcspüré, kompót jó az ízesítéshez, de a kendertej natúr változata is nagyon finom.
 



nézz körbe a webshopban (katt ide)»»»

ismerd meg bulkshop boltjainkat»»»
 

A kendertej elkészítése

A kendermagot folyó vízzel öblítsük le; egy éjszakára áztassuk be.
Másnap az áztatóvizet szűrjük le és öblítsük le újra a magokat.
Tegyük turmixba, annyi vízzel, hogy a turmixunk könnyedén tudjon vele dolgozni. A turmixot fáradás után pihentessük, majd néhányszor indítsuk újra. Ha elég erős a turmixunk ez a művelet redukálható.
Turmixolás után a kendertörmeléket szűrjük ki belőle a saját háztartási gyakorlatunknak megfelelően, gézen, pelenkán, sűrű szövésű vásznon. Mi mikroszálas kendőcskét tartunk erre a célra.
A szűrőkendőn keresztül alaposan csavarjuk ki a tejet.
Öntsük a tejet egy literes üvegbe és öntsük fel annyi vízzel, hogy 1 liter legyen.
Használjunk szűrt vizet, ha van szűrőkancsónk vagy víztisztító berendezésünk.

Megjegyzések:
1. A kendertej nem igazán felforralható, főzéssel a kenderfehérje könnyen kicsapódik belőle.
Ha így járnánk, hagyjuk a folyadékot leülepedni. Ülepedés után a savó és kenderfehérje jól különválik, és a folyadékot leöntve róla, az edényünk alján megült, nagyon értékes fehérjét használjuk fel, tegyük a müzlinkbe, tegyük palacsintába töltelékként, egyszerűen kanalazzuk be. A leöntött kendersavó is jól használható, levesekbe főzhető, de kenyeret is süthetünk vele.

2. Ha a kendertejet hosszabb ideig hűtőben tároljuk a kendersavó és a fehérje különválik, a fehérje leülepedik a tárolóedény aljára. Ez a tejünk minőségén nem ront, használatkor rázzuk össze homogén állagúvá.

3. Télvíz idején a kipréselt kendertörmeléket a madáretetőbe szánt eleségbe szoktuk keverni. Faluhelyen a kapirgáló jószágoknak kiszórhatjuk.

Egészségünkre!

bulkshop webáruház

kendertej recept bulkshop vegán plantbased növényi alapú

kendertej recept bulkshop vegán plantbased növényi alapú

 

A kendertej recept hozzávalói kedvező áron megvásárolhatók a bulkshop.hu webáruházban és budapesti boltjainkban

 

TOVÁBBI RECEPT JAVASLATOK NEKED

 

MÉG TÖBB RECEPT ITT: ITALOK  |  ÉDESSÉGEK ÉS DESSZERTEK  

 

bulkshop recept


                                                                             TŰZD KI A RECEPTEKET A PINTEREST TÁBLÁDRA