Leírás
Az aszalt füge jellemzői

A füge frissen fogyasztva kitűnő, befőttnek is felhasználják, de leggyakoribb formában, szárítva / aszalva vásárolhatjuk meg.
A füge fogyasztása jót tesz a szervezetnek
A füge jótékony hatása az értékes összetevőinek köszönhetően igen sokrétű.
Magas a B6 vitamin tartalma, melynek fontos szerepe van az ideg- és az immunrendszer megfelelő működésében.
Folsav és A-vitamin tartalma is említésre méltó. B1, B2 vitamin is megtalálható benne.
Az ásványi anyagok közül káliumtartalmát lehet kiemelni, mely elengedhetetlen a sejtek megfelelő működéséhez, jó hatással lehet a szív és a máj működésére is.
Említésre méltó a K-vitamin tartalma, mely a vér minőségéért felelős.
A fügében ezenkívül kalcium, foszfor, vas, magnézium is található.
Tartalmaz egy egy gyulladáscsökkentő enzimet is (ficin), emellett magas a növényi szterin tartalma, mely koleszterincsökkentő hatással bír, és polifenol tartalma is jelentős, ami egy antioxidáns.
Segíthet a szervezet méregtelenítésében.
Gyulladásgátló hatással rendelkezik.
Rosttartalma révén javíthatja az emésztést.
Akár még a köhögést is csillapíthatja.
A füge származásáról
A füge a mediterrán éghajlatú területekről származik, de már az ókorban is termesztették a szubtrópusi, trópusi éghajlatú vidékeken is. Délnyugat–Ázsiában őshonos, de Brazíliában, Portugáliában, Olaszországban és Törökországban is terem A legnagyobb fügeültetvények Madeirán, valamint Faial és São Roque do Faial környékén vannak.A kereskedelemben általában brazil fügét vásárolhatunk, a nyári hónapokban az európai füge is megjelenik a piacokon.
100 gramm füge tápértéke:

Energia KJ-ban: 916 Energia Kcal-ban: 217
Zsír: 1,2g
- amelyből telített zsírsav: 0,16g
Szénhidrát: 55,3g
- amelyből cukor: 53,3g
Fehérje: 4g
Só: 0,368g
Kalcium: 138mg
Foszfor: 163mg
Vas: 4,2mg
Magnézium: 91,5mg
B1 vitamin: 0,073mg
B2 vitamin: 0,072mg
Receptek aszalt fügével

Quinoakása Áfonyabőrbe bújtatott édes köles
Fügés-zabpelyhes keksz
Hozzávalók:
A tésztához:
- 10 dkg tönkölyliszt
- 10 dkg zabpehely
- 5 dkg nádcukor
- 0.5 csomag sütőpor
- 1 csipetnyi szódabikarbóna
- 1 csipet só
- 1 kávéskanál őrölt fahéj
- 1 kávéskanál őrölt kardamom
- 12 dkg puha vaj
- 0.5 dl habtejszín
A töltelékhez:
- 10 dkg aszalt füge
- 0.5 dl habtejszín
- 2 evőkanál méz
- 1 kávéskanál reszelt citromhéj
- 1 kávéskanál citromlé
Elkészítés
A tészta hozzávalóit összegyúrjuk, folpackba csomagoljuk és 1 órát a hűtőben pihentetjük.
Ezután diónyi golyókat szaggatunk belőle, ezeket a tenyerünkkel szétlapítjuk és sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük. 170 fokos sütőben megsütjük, ha barnulni kezd, készen van.
A töltelék hozzávalóit késes aprítóban masszává aprítjuk és ezzel a krémmel megkenjük a kekszeket, esetleg két kekszet össze is boríthatunk.
tedd a kosárba most és nézelődj tovább

TŰZD KI A RECEPTEKET A PINTEREST TÁBLÁDRA
Pinterest táblánkon további aszalványokat találsz ide kattintva»»»
Cikkszám: 20176