A chili paprika az erős, karakteres, csípős ízek kedvelőinek elengedhetetlen fűszere. Magyarul hívják még cayenne paprikának, amerikai paprikának vagy simán csilipaprikának. Jellegzetes csípős íze mellett emésztést serkentő hatása miatt is kedvelik; kimutatták, hogy a chili fokozza a nyál és a gyomornedvek elválasztását, melyek az étel lebontását teszik lehetővé. A csípős, fűszeres ételek segítik a fogyókúrázást, anyagcsere-fokozó hatásuk révén, így a szervezet többet éget el a zsírraktárakból. A chili paprika termése fontos ásványi anyagokat is tartalmaz: kálium, foszfor és kalcium; Béta-karotint és bioflavonoidokat is. Magas a provitamin-tartalma, mely által védi a bőrt és a nyálkahártyát. Az erős paprika egyik nagy erénye, a kapszaicin, mely fájdalomcsillapító hatású.
A chili paprikát a magyar konyhában és ízekhez is sokoldalúan felhasználhatjuk. Többféle formában tehetjük ételeink ízét csípősebbé és karakteresebbé: az őrölt chili paprika mellett használhatjuk pehely formában is: magos chili pehely vagy mag nélküli chili pehely is kapható. A chili paprika közkedvelt fogyasztási és felhasználási módja a csípős chili paprika szósz. A chili szósz minden ételhez használható, melynél csípős ízt akarunk elérni. Egy chili paprika szósz, amelyik glutamátmentes, a Sriracha. De létezik édes chili szósz is.
Chili paprika
A chili paprika vagy csípős chili szósz nem hiányozhat azoknak a konyhájából, akik szeretik az erős, csípős, karakteres ízeket. Kulináris előnyei mellett a chili paprika jó pár előnyös hatással bír szervezetünk számára.