Leírás
A fahéj kedvező hatásai
Sokan csak finom, illatos fűszernövényként ismerik a fahéjat, pedig egészségünk támogatója is.
A népi gyógyászat például természetes fertőtlenítőszerként, baktérium-, gomba- és vírusölőként tartja számon.
Mindezek mellett segíthet karbantartani a vércukorszintet, csökkentve azt.
Jó hatással van az anyagcserére, támogatja a zsírégetést.
Fogyókúra esetén célszerű olyan ételeket enni, melyekhez jól illik a fahéj (pl. zabkása, gyümölcsök). Mivel megelőzi a vércukorszint ingadozását, gyakorlatilag megszünteti az ilyenkor fellépő farkaséhséget, teltségérzetet okoz a gyomorban, a puffadást megszünteti.
A fahéj konyhai felhasználása
Jól használható gyümölcslevesek, befőttek és kompótok készítésénél, almás, cseresznyés és meggyes sütemények, rétesek, édes töltelékek, krémek, mézeskalács, fánk, tejes ételek ízesítője. Néhány sültnek is kiváló fűszere lehet.Rendkívül erős illatú fűszer, a főzés és forralás során nem veszít az aromájából.
A fahéj túlzott mértékű fogyasztása azonban kerülendő, ugyanis az összetevői közül az eugenol és a kumarin irritálhatják a gyomor és a belek nyálkahártyáját.
Miben más a ceyloni fahéj
A fahéj két formája kapható Magyarországon, az egyik alapja kínai fahéjfa (Cinnamomum cassia, C. aromaticum), a másiké a drágább, ceyloni fahéjfa (Cinnamomum zeylanicum, Cinnamomum verum).A két fából származó fahéj tulajdonságai eltérnek egymástól
- illatukban,
- kumarin* tartalomban. A kínai fahéjfa kérge 0,1-0,44% kumarint tartalmaz, a ceyloniban csak nyomokban fordul elő ez a vegyület.
- kéregdarabok vastagságában, míg a ceyloni 0,2-0,8 mm vastagságú, addig a a kínai 1-3 mm vastagságú.
Mi az a kumarin?
Egy olyan vegyület, mely hatással van a véralvadásra és a máj működésére.
"Európában több ország élelmiszerbiztonsági hivatala maximálta az egyes élelmiszerfajták kumarintartalmát. Napi 2 g 0,3%-os kumarintartalmú Cinnamomi cassiae cortex fogyasztásával egy 60 kg-os ember éppen eléri a 0,1 mg/ttkg-os javasolt maximális bevitelt."(forrás:Gyógyszerészet, 2008. október)
A fahéjfa jellemzői
A fahéjfa Délkelet-Ázsiában honos, 8-10 m magas, örökzöld fa, a törzse dúsan elágazó. A trópusi esőerdőkben 50 m magasságig is megnő.
A termesztett példányokat évente visszavágják, így nem engedik 3 m-nél magasabbra nőni.
A fűszert a fiatal ágak lehántott és a parakéregtől megtisztított, papírszerű kérgéből készítik.
Receptek fahéjjal
MárványkekszSütőtöktej
Máktekercs
Gyümölcskenyér helyett
Egyszerű zabkeksz
Alma- vagy más gyümölcsleves
Zabos energiaszelet
Zabkeksz
Grízes tészta
Epres zabsüti
A termék allergéneket (mustárt, szezámmagot, zellert, mogyoróféléket, glutént) feldolgozó üzemben készült.
RAKD A KOSÁRBA MOST ÉS FOLYTASD A NÉZELŐDÉST Kosárba
TŰZD KI A RECEPTEKET A PINTEREST TÁBLÁDRA
Cikkszám: 20782