Ki ne ismerné a gulyást, a pörköltet vagy a hortobágyi palacsintát? Természetesen az újgenerációs gasztronómiai irányzatok már újragondolják ezt az alapanyagot is, és meglepő módokon alkalmazzák. A globalizáció miatt pedig az ételek eklektikussága jellemző, így az alapanyagok is új kombinációkban fordulnak elő. Nincsenek már kötelező előírások, mint dédanyáink idejében. Az őrölt paprika ma már akár egy fagylalt formájában is szembe jöhet velünk: de úgy, hogy még ízleni is fog, ha elég nyitottak vagyunk! A fűszerek közül talán ez az az alapanyag, ami a török gasztronómiával legjobban összeköt minket, legalábbis ami a felhasználási módokat illeti. Érdekes módon az irániak és az albánok is hasonló, paprikás szaftos ételeket készítenek belőle. Elképzelhető, hogy ez még az évezredekkel korábbi együttélés és a közös eredet árulkodó jele? Talán. Természetesen a világ számtalan pontján szintén hétköznapi fűszer az őrölt paprika, de alkalmazása kisebb mértékű és más jellegű. Mi itthon megkülönböztetünk többféle őrölt paprikát vagy más néven pirospaprikát: van csemege, nemes, édesnemes, csípős, vagy tájegység szerint: szegedi, kalocsai stb. Ízükben és színárnyalatukban mind-mind különböző, így alkalmazásuk igazán sokrétű lehet. Ízlésvilágunk és az egyes receptek követelményei határozzák meg, hogy mikor melyiket kell használnunk. Az őrölt paprika felhasználása végtelen lehetőségeket rejt magában, ráadásul nem csupán az íze, de a színe és az állaga is különlegessé tehet egy ételt. A piros szín minden árnyalatát felfedezhetjük az egyes fajták esetében.
Az őrölt paprika a világ közepe
Mindannyiunk számára ismert, hogy a magyar gasztronómiai világ kulcsszereplője az őrölt paprika. A magyar ételek hagyományosan szaftosak, ízesek, fűszeresek, amit szinte minden esetben az őrölt paprika hozzáadásával érnek el.