Sütiket használunk a tartalmak és hirdetések személyre szabásához, közösségi funkciók biztosításához, valamint weboldalforgalmunk elemzéséhez. Ezenkívül közösségi média-, hirdető- és elemező partnereinkkel megosztjuk az Ön weboldalhasználatra vonatkozó adatait, akik kombinálhatják az adatokat más olyan adatokkal, amelyeket Ön adott meg számukra vagy az Ön által használt más szolgáltatásokból gyűjtöttek. A weboldalon való böngészés folytatásával Ön hozzájárul a sütik használatához.
Menü

A tahini hántolatlan előnyei

A tahini sűrű állagú massza, melyet finomra őrölt szezámmagból készítenek, s főleg keleti ízhatású ételekhez használnak. 

Több variációját is felfedezheted, ugyanis hántolt és hántolatlan szezámmagból egyaránt remekelhető. Előbbit a közel-keleti konyha tagjai preferálják inkább, míg utóbbit a kínaiak, koreaiak és japánok részesítik előnyben. A hántolatlan verzió tápértéke kétségtelenül magasabb, ám az íze jóval keserűbb a hántolt változat karakteréhez képest.

A tahini tápanyag és vitamintartalma hasonló a szezámmagéhoz, hiszen ez az egyetlen alkotóeleme, ám plusz pozitívum, hogy a benne összpontosuló értékes anyagok felszívódása sokkal hatékonyabb és gyorsabb a magok megőrlésének köszönhetően. A szezámmag ásványi anyag profilja kimagaslóan értékes: rezet, magnéziumot, cinket és kálciumot tartalmaz, ráadásul rostban és B1 vitaminban is dúskál. A szezámmag gazdag telítetlen zsírsavakban, melyek pozitívan befolyásolhatják a szív- és érrendszer működését és csökkenthetik a plakkok képződésének kialakulási esélyét.

A tahini felhasználásáról

Ha meglepve látod, hogy az üveg tetején vastag olajréteg található, akkor jó, ha tudod, ez teljesen normális folyamat. Az őrölt szezámmag ugyanis dúskál telítetlen zsírokban, melyek szobahőmérsékleten elválnak a rostos, szárazanyagtól. Ezek a zsírok roppantul érzékenyek a fényre és a hőre, éppen ezért sötét, hűvös helyen érdemes tárolnod - mondjuk a hűtőszekrényedben. Kibontás után jó, ha alaposan összekevered, hogy a különvált alkotóelemek újra egységet képezzenek. Ha ezzel megvagy, akkor már kezdheted is gasztronómiai remekelésedet. Ha tanácsunknak megfelelően a hűtődet választod masszád otthonául, akkor az első összekeverés után már nem kell többször időt és energiát szánnod a mixelésre.

Ha szereted a keleti ízeket, ha szívesen kísérletezel, és ha a szezámmag ízvilága nem áll távol tőled, akkor a lehető legjobb döntés, ha a tahinit kipróbálod. Természetesen tipikusan keleti étkeket is készíthetsz a segítségével, de bátran felfedezheted, hogy milyen jól társítható a magyarosnak vélt fogásokhoz is. A felhasználása roppantul egyszerű, ráadásul karakteres ízjegyeinek hála kiadós alapanyagnak tekinthető.

Keresés