A gluténintoleranciában szenvedők számára is kiváló alternatíva, mivel nem tartalmaz jelölt allergéneket. Érdekes tény, hogy míg Európában az utóbbi években került előtérbe ez a mennyei fogások alapjául szolgáló tészta, addig a kínai, délkelet-ázsiai gasztronómia ezer éve felhasznált alkotója. Hogy minek köszönheti a népszerűségét? Egyrészt kár lenne elmenni finom íze mellett, ugyanis általában ezen áll vagy bukik a siker.
A legtöbb ember már hajlik az egészségesebb táplálkozás irányába, ha és amennyiben nincsen szükség túlságosan markáns változtatások meghozására. Az íz általában nem kompromisszum képes. Nyilván azért azt mindenkinek tudnia kell, hogy egy-egy reform alternatívától nem szabad ugyanazt az élményt várni, ami a hagyományos variációknál megszokott, de ez így természetes. A rizsliszt, azonban kiváló alapul szolgál a tészta elkészítéséhez, így az olasz fogások vagy magyar remekek akadálytalanul és egészségesen kivitelezhetőek. Másrészt az elkészítése hihetetlenül egyszerű. Csak le kell forrázni a felhasználásra várakozó tésztát, ami kb. negyed óra alatt megszívja magát. Az ebédnél, vacsoránál már a kész, leszűrt variánst tűzheted villád élére.
Apró gasztro-titok, hogy a rizslisztből készülő tészta kísértetiesen hasonlít az üvegtésztára száraz állapotában, s ezt a hasonlóságot a szemfüles szakácsok nem egyszer ki is használják. A rizstészta bármilyen fogáshoz tökéletes választás! Mivel karakteres, domináns íztől nem kell tartanod, így gyakorlatilag bármilyen ételhez felhasználhatod: az olasz konyha remekei épp ugyanolyan vonzóak a közreműködésével, mint az egzotikus fogások, vagy éppen a hazai különlegességek.