Sütiket használunk a tartalmak és hirdetések személyre szabásához, közösségi funkciók biztosításához, valamint weboldalforgalmunk elemzéséhez. Ezenkívül közösségi média-, hirdető- és elemező partnereinkkel megosztjuk az Ön weboldalhasználatra vonatkozó adatait, akik kombinálhatják az adatokat más olyan adatokkal, amelyeket Ön adott meg számukra vagy az Ön által használt más szolgáltatásokból gyűjtöttek. A weboldalon való böngészés folytatásával Ön hozzájárul a sütik használatához.
Hajdina pirított 2kg
3.790 Ft
2.790 Ft (2.197 Ft + ÁFA - webes és bolti ár)

Hajdina pirított 2kg

3.790 Ft
2.790 Ft (2.197 Ft + ÁFA - webes és bolti ár)
Átlagos értékelés: 2
Elérhetőség: Raktári és bolti készleten

hajdina jellemző tápanyaga a többi gabonaféléhez hasonlóan a szénhidrát. Magas élelmirost tartalma miatt a korszerű étrendbe kiválóan beépíthető. A B-vitamincsoport majdnem minden tagja megtalálható benne.

Leírás

a hajdina kitűnő növényi fehérjeforrás

A hajdina jellemzői

Egyszerű, olcsó, mégis sokoldalúan elkészíthető, és egészséges.

A hajdina jellemző tápanyaga a többi gabonaféléhez hasonlóan a szénhidrát, amely 56-77%-ban keményítő, 17-20%-ban élelmi rost, ennek 12-17%-a cellulóz, valamint hemicellulózt és lignint is tartalmaz.
 


A hajdina magas élelmi rost tartalma miatt a korszerű étrendbe kiválóan beépíthető, jó hatással van az emésztőrendszerre.
Kiváló növényi fehérjeforrás, vegetáriánusok és vegánok egy előszeretettel használják.
Egy benne található vegyület révén képes szabályozni a vércukorszintet, ezért a fogyasztása

ajánlott cukorbetegek és inzulinrezisztenciában szenvedők számára.
Kedvező élettani hatással rendelkező biológiai anyagokat is tartalmaz, mint például antioxidáns hatású flavonoidok
Fogyasztása segíthet a visszerek megelőzésében.
Segít a koleszterinszint szabályozásában.
Jó hatással van a májra, segítheti a máj elzsírosodásának megelőzését.

 

Vitamintartalmát tekintve a hajdina értékes vitaminforrás; a B-vitamincsoport majdnem minden tagja megtalálható benne. Magas a tokoferol (E-vitamin), riboflavin (B2-vitamin) és tiamintartalma (B1-vitamin). C-vitamint is tartalmaz. Rutint (P-vitamint) tartalmaz, amely kiváló gyógyszere a kapilláris vérzéseknek. Magas rutintartalma miatt a népgyógyászat a hajdinát a magas vérnyomás kezelésére gyógynövényként használta.
Megtalálható benne a cink, a réz, a mangán, a kalcium, a magnézium.

Melegítő hatású, így a téli hűvös időszakban kimondottan javasolt élelmiszer, amit lisztérzékenyek is fogyaszthatnak.

A hajdina (pohánka) régebben a mindennapi táplálkozás része volt. Leggyakrabban kását főztek belőle, ma is leginkább ebben a formában ismerik. Íze pirítva a legfinomabb.

Előbb Közép-Ázsiában terjedt el, csak a középkor végén ismerték meg Európában is és a mérsékelt égövben kezdték termeszteni.


A hajdina lisztje felhasználható kenyerek, tészták készítéséhez.

Gluténérzékenyek is fogyaszthatják. 
Nem tartalmaz lektint.
Candida diétán lévőknek is ajánlott.
 

Rövid videó a hajdina elkészítéséről

100 gramm hajdina tápértéke:

Energia KJ-ban: 1543    
Energia Kcal-ban: 363    
Zsír: 3,4g    
 - amelyből telített zsírsav: 0,8g    
Szénhidrát: 71,5g    
 - amelyből cukor: 0g    
Fehérje: 13,25g    
Só: <0,0005g    

 

Receptek hajdinával vegán receptek hajdinával - bulkshop

Mandulás hajdinagombóc 

Recept: Pirított hajdina köret

A változatosság érdekében az alábbi recept elkészíthető rizsköret helyett, pirított hajdinából: Fél bögre átöblített pirított hajdinát öntsünk fel háromszoros mennyiségű vízzel. Tegyünk bele ízlés szerint sót, vagy leveskockát, fűszerezzük egy-egy csipet majorannával és bazsalikommal, ezek a hajdina fűszerei. Fedjük le, és addig hagyjuk lassú tűzön puhulni, amíg az összes levét elfőzzük.




 



                                                                 TŰZD KI A RECEPTEKET A PINTEREST TÁBLÁDRA

 
 
Cikkszám: 20063
 

Vélemények

5.00
2 értékelés
2
0
0
0
0
2017. 12. 09. -
Helló!
Nagy kedvencem lett a hajdina, az étkezéseim nagy részében szerepel. Jó ízű, könnyű elkészíteni, egészséges és itt a bulkshop-nál nagyon jó ár-érték arányú.
2017. 04. 11. -
Fontosnak tartom, hogy olyan alapanyagokat használjak köretként, melyek hosszú időre eltelítenek és segítik a fogyást is. A korábbi finomított lisztes, burgonyás köretek helyett ma már reformélelmiszereket választok. A hajdina meglepően finom és gyorsan elkészíthető, így akkor is percek alatt az asztalra varázsolhatok belőle egy gusztusos ételt, ha éppen nincsen időm a főzésre. A hajdina főzéséhez elegendő négy-öt perc is, variálhatom zöldségekkel, de csirkemájjal is fenséges egytálétel készíthető belőle. Nagy kiszerelésben még jobban megéri, így mindig van otthon elegendő belőle, ha elfogyott volna a család másik nagy kedvence, a bulgur. Korábban tartottam a hasonló alapanyagoktól, azt hittem, nem lehet ízletesen elkészíteni őket. A gyakorlat megcáfolt, hiszen ma már elképzelhetetlen a menü összeállítása úgy, hogy legalább heti kétszer ne kerülne hajdina az asztalra.

Hasonló termékek

Bulgur 2kg

2.090 Ft 1.590 Ft
Raktári és bolti készleten

Köles hántolt 2kg

2.220 Ft 1.690 Ft
Raktári és bolti készleten

Quinoa fehér 500g

1.580 Ft 1.190 Ft
Raktári és bolti készleten

Jázmin rizs 2kg

2.330 Ft
Raktári és bolti készleten

Basmati rizs 2kg

4.150 Ft
Raktári és bolti készleten

Bulgur 1kg

1.330 Ft
Raktári és bolti készleten

Rizottó rizs 1kg

1.570 Ft
Raktári és bolti készleten

Köles hántolt 1kg

1.490 Ft
Raktári és bolti készleten

Jázmin rizs 1kg

1.390 Ft
Raktári és bolti készleten