Sütiket használunk a tartalmak és hirdetések személyre szabásához, közösségi funkciók biztosításához, valamint weboldalforgalmunk elemzéséhez. Ezenkívül közösségi média-, hirdető- és elemező partnereinkkel megosztjuk az Ön weboldalhasználatra vonatkozó adatait, akik kombinálhatják az adatokat más olyan adatokkal, amelyeket Ön adott meg számukra vagy az Ön által használt más szolgáltatásokból gyűjtöttek. A weboldalon való böngészés folytatásával Ön hozzájárul a sütik használatához.
Feketebors egész, 250g
1.940 Ft (1.528 Ft + ÁFA - webes és bolti ár)

Feketebors egész, 250g

1.940 Ft (1.528 Ft + ÁFA - webes és bolti ár)
TÖBBET OLCSÓBBAN!
2 db vagy több
1.845 Ft / db
Átlagos értékelés: 1
Elérhetőség: Raktári és bolti készleten

A feketebors ételeink ízesítése mellett segíti az emésztést, gyorsítja az anyagcserét, méregtelenítő hatású és kiváló antioxidáns.

Leírás

A feketebors az ókori népek kedvelt fűszere volt. Bár már a honfoglaló magyarok is ismerték, hazánkban csak a középkorban kezdett elterjedni a királyi és főúri konyhákban. Ma ez az egész világon legismertebb és legtöbbet használt fűszer.
A borscserje (Piper nigrum) fűszernövény. Szingapúr és a Malabár-szigetek vidékéről származik; elsősorban Indiában, Srí Lankán és Indonéziában termesztik. A borscserjét fára vagy hosszú karóra futtatják, ahol 3-5 méteresre is megnő. Virágaiból kalászonként 20-30, először zöld, majd sárga, éretten piros bogyó fejlődik ki. A borscserje körülbelül 30 évig él és terem. 
A fekete, zöld, rózsaszínű és a fehér bors ugyanazon a növényen terem. A fűszerbogyók színe attól függ, hogy mennyire éretten szedték le őket. Ennek megfelelően különböző az ízük és különböző a fűszer feldolgozásának módszere is.
A feketebors esetében a  borsszemeket zölden, még éretlenül szedik le, és néhány napig fermentálás céljából állni hagyják, majd a napon addig szárítják, amíg a szemek megráncosodnak és barnásfeketére sötétednek. Ez a legcsípősebb változat.

Jó a gyomornak, segíti az emésztést, gyorsítja az anyagcserét. Jó hatással van a bőrünkre, elősegíti a pigment termelést, segíthet a meghűléses betegségek esetén.  Antibakteriális hatású, méregtelenítő és kiváló antioxidáns. Mangán, K-vitamin és vastartalma magas.

Az édes ételek kivételével szinte minden ételt fűszerezhetünk vele. Egészben, vagy őrölve használjuk levesekhez, főzelékekhez, salátákhoz, húsételekhez, pácokhoz. Íze, aromája  legjobban őrölve érvényesül.
 

Cikkszám: 20462

Vélemények

5.00
1 értékelés
1
0
0
0
0
2022. 03. 02. -
Reggel a beáztatott magok mellé teszek pár szemet. Nagyon jó antioxidáns és gyulladáscsökkentő.