Mivel nagy mennyiségű folyadékot és zsiradékot képes felvenni, így akár ételek sűrítésére is tökéletesen alkalmazható. Felhasználása során egyedül a mandula édeskés ízvilágával érdemes számolnod, egyébként a határ a csillagos ég. Tésztaféléket, péksüteményeket, desszerteket sőt krémeket remekelhetsz a segítségével.
Valószínűleg te is ismered a méltán közkedvelt francia édességet, a makaront. Nos ez a kultikus finomság is mandulaliszt hozzájárulásával készül. A fogyókúrázók eredményesen alkalmazhatják konyhájukban, de a paleolit étrend követői is ragaszkodnak hozzá. A beltartalmi értékei kimagaslóak. Kálciumot, E vitamint és egyszeresen telített zsírsavakat tartalmaz. A kálcium az egészséges csontozathoz nélkülözhetetlen. Az E vitamin elcsípi és megköti a szabad gyököket, antioxidáns hatása pedig ruganyossá varázsolja az érfalakat. A telítetlen zsírsavak is hozzátesznek a szív- és érrendszer optimális működéséhez.
Nem érdemes elmenni magas rost és fehérjetartalma mellett sem. Előbbinek köszönhetően a lisztből készített fogások laktatóak, megfelelő mennyiségű vízzel elfogyasztva pedig garantáltan pozitívan hat az emésztésre. Utóbbi különösen azoknak óriási előny, akik nem fogyasztanak állati eredetű termékeket, mivel ezekben az esetekben a szervezetnek fokozottan szüksége van a proteinpótlásra. A mandulaliszt tehát azon kívül, hogy sokoldalúan használható a konyhában, remek ételek készíthetőek a segítségével, még az egészséget is támogatja, hála összetevői jótékony hatásának.