Sütiket használunk a tartalmak és hirdetések személyre szabásához, közösségi funkciók biztosításához, valamint weboldalforgalmunk elemzéséhez. Ezenkívül közösségi média-, hirdető- és elemező partnereinkkel megosztjuk az Ön weboldalhasználatra vonatkozó adatait, akik kombinálhatják az adatokat más olyan adatokkal, amelyeket Ön adott meg számukra vagy az Ön által használt más szolgáltatásokból gyűjtöttek. A weboldalon való böngészés folytatásával Ön hozzájárul a sütik használatához.
Menü

Zöldfűszeres vegán vajkrém recept

   
Gluténmentesen elkészíthető, vegán életmódba illeszthető vajkrém.

Nagyon sok szép fűszernövényünk van, parányi kertünkben ládákban szerető gonddal nevelgetjük őket, minden reggel köszönünk nekik, megdicsérjük őket a fejlődésükért, megsimogatjuk, megszagolgatjuk őket. Nagyon hálásak, ízletesek, illatosak, erőteljesek. Ma reggel is szedtünk egy csokorravalót, petrezselyemlevelet és koriandert, ezeket vágtuk apróra a képeken látható vajkrémbe.

Ezt az igen ízletes vajkrémet már nagyon sokszor elkészítettük. Nagyon szeretjük az ízét, a bolti rokonaival ellentétben nem tartalmaz mást csak, amit mi beleteszünk, nincsenek benne színezékek, emulgeálók, szilárdítók, mono- és tri- akármik.

Elkészíthető a leszűrt csicseriborsó konzerv levéből vagy a csicseriborsó főzőlevének felhasználásával, elkészíthető lenfehérjével is. Mi általában lenfehérjével készítjük, mert csicserilével mindig szűkösen állunk, lenfehérjét viszont mindig tartunk a hűtőben, mert egyszerűen, korlátlan mennyiségben előállítható a lenmag főzésével, jól szuperál tojáshelyettesítőként, habalapként, jól viselkedett most is a vajkrémünk hozzávalójaként is. A lenfehérje elkészítésének hozzávalóit és metodikáját a poszt végén megadjuk.

Ez a vajkrém a hűtőben jól kenhető, kellemes állagot ölt, nem keményedik kővé, de nem is olvadozik, pont olyan az állaga, mikor elővesszük, amilyennek szeretjük, azonnal a kenyérre kenhető, a meleg pirítóson viszont lágyan olvadozik.

Nem szeret viszont órákig az ebédlőasztalon kornyadozni, hajlamos az ellágyulásra, étkezés után tegyük vissza a hűtőbe.

Hozzávalók egy nagyjából 20 dekás tömbhöz / krémhez

16 dkg kókuszzsír
4 dkg olívaolaj / más intenzív ízű olaj, pl. tökmagolaj
2 tojásfehérjényi lenfehérje / 6 evőkanál csicseriborsólé
1 kávéskanál almaecet / citromlé
mokkáskanál
mokkáskanál kurkuma
leheletnyi őrölt fekete bors
4-5 szál petrezselyemlevél + 4-5 szál koriander zöld / más zöld fűszer / zöldek keveréke apróra vágva
A recept nagyon finom és elkészíthető szárított fűszerekkel is, például BBQ fűszerkeverékkel, asafoetidával, más, egyéni ízlésnek megfelelő fűszerekkel is.


Elkészítés

1. A kókuszzsírt nagyjából olvasszuk meg és keverjük hozzá az olívát vagy a választott olajat.
2. Az almaecetet, lenfehérjét / csicserilét, sót, borsot, kurkumát botmixerrel kezdjük el turmixolni.
3. Apránként adagoljuk hozzá a zsírok keverékét. Minden egyes hozzáadott adagot alaposan turmixoljunk el.
4. Dermedésig tegyük a hűtőbe, a megdermedt vajkrémet keverőgéppel vagy fakanállal (most már ne mixerrel) ismét keverjük fel és hozzáadhatjuk az apróra vágott zöldfűszereket.
5. Ha a képeken látható, szeletelhető vajrudat akarunk belőle formázni, azt most, a fűszerek bekeverése után, a dermedt állapotú vajkrémmel tudjuk megtenni. Mi sütőzacskóból szabott celofánba hengergettük.
6. A maradékot mindig tartsuk a hűtőben, mert hajlamos az ellágyulásra.

A lenfehérje elkészítését lásd itt.

Nézzétek meg az oldalunkon más, kenyérre kenhető krémjeinket is. 

(A vegán vaj készítésének alapötlete dr. Andrási Nóra Minden-mentes 2. könyvéből származik.)

Jó étvágyat!






 

A zöldfűszeres vegán vajkrém recept hozzávalói kedvező áron megvásárolhatók a bulkshop.hu webáruházban és budapesti boltjainkban:                       

Bp. 19. ker., ÜLLŐI út 250. (Bejárat a Deák Ferenc u. 1. felől)
Bp. 13. ker., PANNÓNIA u. 76. 
Bp. 11. ker., NÁNDORFEJÉRVÁRI u. 40. 

A receptet kinyomtathatod, vagy elküldheted barátaidnak.
A lenti kategóriákra kattintva további receptek nyílnak meg.

Keresés