A zab, és a belőle készült zabpehely a reformkonyha egyik kedvelt alapanyaga. A zabpehelyből első osztályú zabpehelyliszt készíthető, amelyet gyakorlatilag bármire felhasználhatunk ugyanúgy, mint a hagyományos búzalisztet. A zabpehelyliszt összetételénél fogva igen egészséges, első osztályú fehérjeforrás, ugyanakkor gazdag ásványi anyagokban, aminosavakban és antioxidánsokban is. Tészták, rántások, panír alapanyagok elkészítéséhez is nagyszerűen használható a zabpehelyliszt, de hasznosításának kizárólag csak a fantázia szab határt. Mivel a zabban a többi gabonaféléhez képest kevesebb keményítő van, jelentős mennyiségű úgynevezett béta-glükánt tartalmaz (ami vízben oldódó rost, hatására csökken a koleszterin-szint, valamint a szénhidrát és a zsír felszívódása), magasabb a zsiradéktartalma és fehérjetartalma, mint a vele összehasonlítható más gabonatermékkeé. Mindezen tulajdonságok együttes hatása kedvezően befolyásolja a vér cukorszintjét, így a zabpehelyliszt fogyasztása cukorbetegeknek is ajánlható. A zabpehely, és a belőle készült zabpehelyliszt minden olyan ember étrendjében jó helyen van, aki számára fontos az egészséges, kiegyensúlyozott táplálkozás, egyszerű, hagyományos és könnyen hozzáférhető alapanyagokból.
Zabpehelyliszt, egy ismert íz kicsit másképp
Az egészséges étkezésben nagyon fontos a kiegyensúlyozott, sokoldalú tápanyagbevitel. A növényi eredetű táplálékok közül az ember a gabonafélék magvainak fogyasztását nagyon régóta gyakorolja, és a modern táplálkozástudomány is igazolta a gabonafélék jótékony hatásait.