Zabkorpa 1kg
A zabkorpa nem más, mint a zab héja. Sokoldalú élettani hatása segíti az egészséges táplálkozást, élelmi rostban különösen gazdag tápanyagok egyike. Tartalmaz esszenciális (omega-) zsírsavakat, keményítőt, fehérjét, vitaminokat és fontos ásványi anyagokat. |
|
|
|
Átlagos értékelés: | Nem értékelt |
Leírás
A zabkorpa a zab héja. Sokoldalú élettani hatása segíti az egészséges táplálkozást, így az egészség megőrzését, mivel a legismertebb élelmi rostban különösen gazdag tápanyagok egyike. Jelentős mennyiségben tartalmaz esszenciális (omega-) zsírsavakat, keményítőt, fehérjét, vitaminokat és fontos ásványi anyagokat.
Fontos szabály, hogy a korpa fogyasztásával párhuzamosan gondoskodjunk a fokozott vízbevitelről, mert jótékony hatását csak akkor tudja kifejteni a szervezetben.
Csökkenti a koleszterinszintet, védi a gyomor és a bél nyálkahártyáját. Gátolja a zsírok és a szénhidrátok felszívódását, így fogyókúrázáshoz is sikerrel alkalmazható, és cukorbetegek számára is javasolható. Kedvezően hat a szív- és érrendszeri betegségekre, csökkentheti a magas vérnyomást.
A zabkorpát joghurtokba, tésztákba, műzlikbe, főzelékekbe is keverik, gyakran gazdagítják a kenyérféléket is korpával és egyik közkedvelt alapanyaga a reform-reggeliknek.
A zabot az ókorban a görögök és a rómaiak takarmányként termesztették.
Ma elsősorban a mérsékelt égöv északi részén termesztik, mivel kedveli a hűvös, csapadékos klímát.
100 gramm zabkorpa tápértéke:
Energia KJ-ban: 1570Energia Kcal-ban: 373
Zsír: 6,9g
- amelyből telített zsírsav: 1,1g
Szénhidrát: 68,1g
- amelyből cukor: 1,3g
Fehérje: 13,2g
Só: 0g
Zabkorpa kása recept
Hozzávalók:
- 3 dl tej
- 3 evőkanál zabkorpa
- méz, vagy édesítőszer
- gyümölcs
- fél marék aszalt gyümölcs
Elkészítés
Forraljuk fel a tejet, szórjuk bele a zabkorpát, és lassú tűzön folytonosan keverve főzzük 2-3 percig. tegyük hozzá az aszalt gyümölcsöt és a mézet. Tányérra szedve a tetejére rakjuk a gyümölcsöt. Megszórhatjuk esetleg fahéjjal, vagy karobporral.
További képek

