Sütiket használunk a tartalmak és hirdetések személyre szabásához, közösségi funkciók biztosításához, valamint weboldalforgalmunk elemzéséhez. Ezenkívül közösségi média-, hirdető- és elemező partnereinkkel megosztjuk az Ön weboldalhasználatra vonatkozó adatait, akik kombinálhatják az adatokat más olyan adatokkal, amelyeket Ön adott meg számukra vagy az Ön által használt más szolgáltatásokból gyűjtöttek. A weboldalon való böngészés folytatásával Ön hozzájárul a sütik használatához.

Vegán, sajtos, vendégváró nassolgató recept

   
Gluténmentesen elkészíthető, növényi összetevőkből készült, vegán chips vagy sós sütemény.

Az, hogy az alábbi receptből sós sajtos süti / rudacska lesz vagy csipszvékonyságú ropogtatnivaló, attól függ, hogy milyen vékonyra nyújtjuk. Ha vastagabbra hagyjuk a tésztát sós, sajtos rudak lesznek belőle, ha türelmesen, nagyon vékonyra nyújtjuk két sütőpapír között, akkor chipsz.

Zömében mandulalisztből és vegán sajtból készült, ezek adják az utánozhatatlanul finom ízét, meg hát ezek teszik kicsit drágábbá a szokásos ropogtatósoknál. De talán néha, amikor a legkedvesebbeket várjuk vendégségbe, ne adj isten kényeztetni akarjuk magunkat engedjünk meg egy kis lazítást.

Mi például két tepsinyivel lazítottunk, nem tudtuk abbahagyni a ropogtatását. Ez a sós süti alkalmas arra, hogy mártogatósokat kínáljunk hozzá, salátákhoz együk, a kekszes dobozunkba hurcoljuk és időnként ropogtassuk, hozzávalói alapján ideális, egészséges gyerekuzsonna.

Hozzávalók 2 hagyományos, nagy sütőtepsihez

1 csomag mandulaliszt (25 dkg)
2 púpos evőkanál zabpehelyliszt
1 púpos evőkanál tápiókaliszt
10 dkg reszelt növényi sajt (boltit, Chedar márkájút használtunk)
1/2 zacskó sütőpor
1 késhegynyi szódabikarbóna

2 evőkanál kókuszzsír (kiolvasztás nélkül)
1 kávéskanál fokhagymapor
1/4 kávéskanál csilipaprika
bármilyen fűszer, amit szerettek
2 lentojás (2 evőkanál őrölt lenmag + 6 evőkanál víz/növényi tej) vagy nem vegánoknak tojás
egy facsarásnyi citromlé
ha szükséges, kevés, kb. 0.5 dl növényi tej

(Az általunk felhasznált alapanyagok alapvetően gluténmentesek, de a gluténintoleranciával küzdők minden esetben olvassák el a hozzávalók csomagolásán található információkat is.)



Elkészítés

Hideg, hűvös hozzávalókkal dolgozzunk.

1. Készítsük el a lentojást. Őröljük meg a lenmagot, adjunk hozzá 6 evőkanál folyadékot.
2. Minden hozzávalót alaposan keverjünk össze úgy, hogy a kókuszzsírt is elmorzsoljuk a kezünkkel.
Adjuk hozzá a megkocsonyásodott lentojást, adagoljunk hozzá növényi tejet, annyit, hogy jól gyúrható, kicsit lágy tésztát kapjunk. (nem baj, ha picit ragadós).
3. A tésztát felezzük el és az egyik felét kupacoljuk egy tepsiméretű sütőpapír közepére. Egy másik sütőpapírral borítsuk be. A két papírlap között nyújtsuk el. Húzzuk le a felső papírt.
4. A tésztát az alsó papírral együtt emeljük a tepsibe. Kockázzuk fel.
5. Süssük 175 fokon körülbelül 15-20 percig. (Inkább 15 perc).
Nehéz megmondani a sütési időt, mert függ attól, hogy milyen vastagra nyújtottuk a tésztalapot.
Ne hagyjuk magára, figyeljük. A tészta akkor sült meg, ha egy darabot megemelve azt látjuk, hogy az alja aranybarna, függetlenül attól, hogy a teteje még kicsit sápadtnak tűnik.
6. A sütik, különösen a chipsz-vékonyságúak a sütőből kivéve még tovább száradnak.

Jó étvágyat!




A vegán, sajtos, vendégváró nassolgató recept hozzávalói kedvező áron megvásárolhatók a bulkshop.hu webáruházban és budapesti boltjainkban.


A receptet kinyomtathatod, vagy elküldheted barátaidnak.

A lenti kategóriákra kattintva további receptek nyílnak meg.