Sütiket használunk a tartalmak és hirdetések személyre szabásához, közösségi funkciók biztosításához, valamint weboldalforgalmunk elemzéséhez. Ezenkívül közösségi média-, hirdető- és elemező partnereinkkel megosztjuk az Ön weboldalhasználatra vonatkozó adatait, akik kombinálhatják az adatokat más olyan adatokkal, amelyeket Ön adott meg számukra vagy az Ön által használt más szolgáltatásokból gyűjtöttek. A weboldalon való böngészés folytatásával Ön hozzájárul a sütik használatához. Ez a weboldal sütiket használ - sütik engedélyezése
Termékek Menü

Vegán kolbász recept

   
Felvágott jellegű kenyérfeltét. Ez a kolbász - mi annak neveztük el - nagyon ízletes, formatartó, szeletelhető, füstös ízű, szendvicsben hurcolható, hűtőben egy hétig is jól eláll. Sőt! Jól kihűlve a legfinomabb.

Ez a történet úgy kezdődött, hogy a környezetünkben lévő fiúk kicsit megunták a reggeli zabkását. Valami sósat szerettek volna, kenyeret megkenve, rajta felvágott szeleteket paprikával, paradicsommal. Valami kolbászfélét, csak ne húsból… 
Megpróbáltuk, nem bántuk meg.

Hozzávalók 6 kolbászrúdhoz

1 bögre búzasikér (szejtánpor)
1/2 bögre főtt csicseriborsó (lehet konzerv is)
1/2 bögre víz
2 evőkanálnyi citromlé
2 evőkanál tahini
2 evőkanál miso
1 kávéskanál őrölt piros paprika
1 mokkáskanál csilipaprika (ha szeretjük a csípőset)
1 kávéskanál őrölt, szárított paradicsom (el is maradhat)
1 kávéskanál vöröshagyma por
1 kávéskanál fokhagymapor
3 evőkanálnyi inaktív élesztőpor
1 evőkanál olívaolaj (kapható boltjainkban)
1/2 kávéskanál / ízlés szerint



A páclé hozzávalói:

1 evőkanál folyékony füst
vagy / és

1 kávéskanál BBQ fűszerkeverék

Technikai hozzávalók:

2 darab boltban vásárolt sütőzacskó, nyolc részre vágva
Cérna a kolbászok végének bekötéséhez
Párolóedény, ha van ilyenünk

Elkészítés

1. A búzasikér és a pácoláshoz szükséges hozzávalók kivételével mindent tegyünk a turmixba és keverjük alaposan össze.
2. A turmixot öntsük át egy tálba és adjuk hozzá a búzasikért. Nagyon, nagyon alaposan keverjük össze a folyadékkal; ha túlságosan sűrűnek érezzük, evőkanalanként adjunk hozzá még vizet, ha túlságosan híg lenne – ami nem valószínű – szórjunk még hozzá 1 evőkanálnyi búzasikért.
Jól gyúrható, lágy, nem ragadós masszát kell kapnunk.
3. A masszát osszuk 6 nagyjából egyenlő részre és sodorjunk belőlük kolbászkákat. Több darabra is oszthatjuk, ha kisebb kolbászokat szeretnénk.
4. 2 darab, boltban vásárolt, celofánszerű sütőzacskót negyedeljünk el, vágjuk fel őket 8 darabra, ezekből most hatot fogunk elhasználni.
5. A celofánokat terítsük ki és helyezzük az egyik szélükre a kolbászokat.
Amennyire csak tudjuk, szorosan tekerjük bele a kolbászokat a celofánba úgy, hogy több réteg is borítsa őket körben.
6. A celofánok két végét csavarjuk össze és cérnaszállal kössük be.
7. A pároló edényben vagy egy nagy lábasban főzzünk fel legalább 3 liter vizet.
8. A becsomagolt kolbászokat főzzük ki gőz fölött 75-80 percig.
Vagy egyszerűen dobjuk a főzővízbe - ha jól becsomagoltuk a kolbászokat nem fognak a celofánból kibomlani - és főzzük a vízben 75- 80 percig.
Mi mind a két elkészítési módot, a gőzölést és a főzést is kipróbáltuk. A vízben főtt kolbászok puhábbak és szerintünk kellemesebb állagúak lettek, de ehhez valóban jól be kell csomagolni a kolbászmasszát.
9. A főzés után tekerjük ki a kolbászokat a celofánból és tartóztassuk meg önmagunkat, ne vágjuk fel, ne kóstoljuk meg a kolbászkáinkat. Egyrészt mert hidegen a legfinomabbak, másrészt mert most következik a pácolás.
10. Folyékony füstből és nagyon kevés vízből készítsünk páclét és forgassuk meg benne a kolbászokat. Tegyük ki őket rácsra száradni, száradás után újra forgassuk meg őket a páclében. Ezt többször is megismételhetjük.
Kevés vízben feloldott folyékony füst és BBQ fűszerkeverék oldatában is megforgathatjuk a kolbászokat, akár többször is.
11. Tegyük a hűtőbe a pácolás után és türelemmel várjunk másnap reggelig, amikor is megkóstolhatjuk.

Nem fogtok csalódni, nagyon finom!

Jó étvágyat!






A vegán kolbász recept hozzávalói kedvező áron megvásárolhatók a bulkshop.hu webáruházban és budapesti boltjainkban:

Bp. 19. ker., ÜLLŐI út 250. (Bejárat a Deák Ferenc u. 1. felől)
Bp. 13. ker., PANNÓNIA u. 76. 
Bp. 11. ker., NÁNDORFEJÉRVÁRI u. 40. 

A receptet kinyomtathatod, vagy elküldheted barátaidnak.

A lenti kategóriákra kattintva további receptek nyílnak meg.