Nem volt szándékunkban az eredetire kísértetiesen hasonlító ételeket készíteni, csupán finom, ízletes reggeli vagy vacsora ételeket készítettünk, amelyek azonban egy-egy kiadósabb ebédnél is feltétként szolgálhatnak.
Mindkét recept alapja azonos: barna rizs és zabpehely, ezek további ízesítésével és felturbózásával lehet variálni az elkészült ételek milyenségét.
A vega kolbász és hurka hozzávalói
Az alaphoz
1 bögre (2,5 dl) barna rizs1 bögre zabpehely
2 púpozott evőkanál ételízesítő
2 mokkáskanál só
A vega kolbász és hurka alapjának elkészítése
1. Külön-külön edényben, 2,5 bögre sózott és ételízesítővel elkevert vízben főzzük puhára a rizst. Az elején forraljuk fel, utána lefedve lassú tűzön pároljuk a rizst a puhulásig.2. 1,5 bögre sózott és ételízesítővel elkevert vízben főzzük meg a zabpelyhet. Nem kell sokáig főzni, épp csak amíg a vizet beszívja.
3. Hűtsük mindkettőt langyosra, majd keverjük össze.
4. Felezzük el a masszát.
A vega kolbász hozzávalói
Az alapmassza fele és az alábbi fűszerek:3-4 gerezd fokhagyma vagy egy kávéskanál fokhagymapor
1 mokkáskanál őrölt fekete bors
1 mokkáskanál őrölt köménymag
1 púpozott kávéskanál fűszerpaprika
1 mokkáskanál füstölt paprika
1-2 evőkanál olaj (bármilyen)
1 kávéskanál folyékony füstaroma (ha van)
Őrölhetünk a masszába 1 kávéskanál szárított majoránnalevelet
Bármilyen fűszert, amit szeretünk.
A vega kolbász elkészítése
1. Az alapmasszába keverjük el a fűszereket.2. Egy tepsi aljába terített sütőpapíron egyengessük el a masszát körülbelül 1-1,5 centi magasan.
3. Tegyük be a sütőbe 180 fokos hőmérsékletre (közepes erősségű tűzre) és 10-15 percig szárítsuk meg egy kicsit a masszát. Nagyon fontos, hogy a massza ne száradjon ki, csak a felesleges nedvesség párologjon el belőle.
Amikor kivesszük a sütőből formázhatónak kell lennie.
4. A kissé megszárított masszából gyúrjunk egy rudat a sütőpapír segítségével.
5. Szorosan csomagoljuk be a kolbászrudat folpackba.
6. Legalább 12 órára tegyük a hűtőszekrénybe, amíg megszilárdul és szeletelhetővé válik.
A vega hurka hozzávalói
Az alapmassza feleAz alapba keverjünk el
1 kávéskanál vöröshagymaport
1 evőkanál őrölt lenmagot
1-2 evőkanál kendermagot
1-2 evőkanál élesztőpelyhet (ha van)
1 púpozott evőkanál útifű maghéjat
1 mokkáskanál őrölt fekete borsot
1 mokkáskanál őrölt köményt
1 evőkanál fűszerkeveréket, amelyet frissen őröljünk 1 csipet szárított oregánólevélből, 1 csipet szárított zsályából, 1 csipet szárított bazsalikomból. Más kedvünkre való szárított zöld fűszert is használhatunk, amit szeretünk.
2-3 gerezd aprított fokhagymát vagy egy kávéskanál fokhagymaport.
1 evőkanál szójaszószt (elhagyható)
Nagyon finom lesz 2 kávéskanál folyékony füstaromától (opcionális).
1/2 bögre vízzel hígítsuk (ha szükséges) a masszánkat, hogy jól formázható legyen.
A vega hurka elkészítése
1. A fűszeres masszát tegyük bele egy sütőpapírral kibélelt keskeny hőálló edénybe.2. Egy másik vízzel töltött tepsibe állítsuk bele, így sütés közben nem pirul meg az oldala.
3. 180 fokos sütőben (közepes hőmérsékleten) 30 percig, tűpróbáig süssük.
Jó étvágyat!
A vega kolbász és hurka recept hozzávalói kedvező áron megvásárolhatók a bulkshop.hu webáruházban.
TOVÁBBI RECEPT JAVASLATOK NEKED
MÉG TÖBB RECEPT ITT: VEGA FASÍRTOK | KENYEREK | HÚSHELYETTESÍTŐK
TŰZD KI A RECEPTEKET A PINTEREST TÁBLÁDRA