Sütiket használunk a tartalmak és hirdetések személyre szabásához, közösségi funkciók biztosításához, valamint weboldalforgalmunk elemzéséhez. Ezenkívül közösségi média-, hirdető- és elemező partnereinkkel megosztjuk az Ön weboldalhasználatra vonatkozó adatait, akik kombinálhatják az adatokat más olyan adatokkal, amelyeket Ön adott meg számukra vagy az Ön által használt más szolgáltatásokból gyűjtöttek. A weboldalon való böngészés folytatásával Ön hozzájárul a sütik használatához.
Menü

Torta fekete és fehér rizsből recept

   
Gluténmentesen elkészíthető, vegán életmódba beilleszthető főétel vagy desszert.

Nagyon megszerettük a Bulkshopban kapható feketerizst. Azon túl, hogy rendkívül egészséges, nagyon sok finom étel is készíthető belőle. Fehér rizzsel keverve, fűszerezve gyakran esszük köretként, zöldségekkel keverve rizssalátaként, de nagyon szeretjük a belőle készült édes ételeket, pudingokat, krémeket is. Most egy fehér rizzsel kombinált tortafélét készítettünk belőle, amelyet azért töltöttünk kuglófformába, hogy a díszítésre szánt áfonyaszósz befolyjon a közepébe és amikor esszük tocsogjon az áfonyában. Az ötlet jó volt, de a megvalósítás kissé nehézkes. Elég körülményes volt - a viszonylag ragacsos rizst - kifordítani a formából. Szilikonos formába töltöttük, nyúztuk, húztuk, feszegettük, ütögettük, fejjel lefelé altattuk mire nagy-nehezen kijött a formából. Ha nem szilikonos formába töltöttük volna, biztosan nem tudjuk kiszedni, csak kanállal. Azt javasoljuk, ha elkészítitek, mert elkészíteni érdemes, tortaformába töltsétek, vagy a receptben megadottnál tegyetek bele egy púpos kávéskanállal több agaragart, úgy jobb tartású és könnyebben kezelhető, szeletelhetőbb lesz.

A környezetünkben élő gyerekek azt mondták, hogy olyan finom, hogy legszívesebben megennék az egészet egyszerre, ha bírnák. Puha, édes, szaftos, a feketerizstől jellegzetes és karakteres ízű, az áfonya csak megkoronázza az egészet. Elkészíthető egyébként őszibarack vagy grillezett körte szósszal és darabokkal is. Eredetileg vegán habot is akartunk rá készíteni, de annyira ízletes volt anélkül is, hogy végül is elvetettük az ötletet, elvégre a derékbőség is számít valamennyit.

Hozzávalók

2 bögre főtt fehér rizs (2/3 bögre szárazon)
2 bögre főtt feketerizs (1 bögre szárazon)
3 + 3 kanál eritritol / más fehér cukor, cukorpótló
2.5 + 2.5 bögre rizstej a rizsek főzéséhez
1 kókuszkrém sűrű teteje habbá verve, felezve (a visszamaradó hígabb részt öntsük fele-fele arányban a rizshez) / más növényi habalap (2 dl)
1+1 csipet
2 + 2 kávéskanál vaníliakivonat / 1-1 kávéskanál aroma
1 -1 mokkáskanál őrölt kardamom
1 + 1 kávéskanál citromhéj (elmaradhat)
1 + 1 mokkáskanál őrölt citromhéj-por (elmaradhat)
2 kávéskanál agaragar 1.5 dl vízben vagy növényi tejben felfőzve, elfelezve
30 dkg áfonya: 5 dkg / 1 maréknyi a fehér rizsbe a többi a szószhoz

Az áfonyaszósz hozzávalói
25 dkg áfonya
2 evőkanál barna cukor / kókuszcukor
1 kávéskanál kukoricakeményítő


Elkészítés
1. A rizseket mossuk meg és külön-külön tálban éjszakára áztassuk be, így nagyon hamar megfőnek másnap.
2. A rizseket másnap szűrjük le, és külön-külön lábosban a rizstejben főzzük meg.
Főzzük a fehér rizst ragacsosra, a fekete rizst addig, amíg, ha megkóstolunk egy-két szemet elomoljon a szánkban.
Kavargassuk őket főzés közben, a fehér rizs hajlamosabb a leragadásra.
3. A megfőtt rizsekhez adjuk hozzá az édesítőket, ízesítőket és a fűszereket. Alaposan kavarjuk össze, ízesítsük utána, ha szükséges.
4. Másfél deciliter folyadékban főzzünk fel 2 kávéskanál agaragart (sűrű lesz) és elfelezve keverjük a még meleg rizsekhez.
5. Tegyük félre hűlni a rizseket.
6. A hűlőben lévő fehér rizshez adjunk hozzá egy maréknyi nyers áfonyát, gyengéden keverjük bele, ne törjenek össze a szemek.
7. Verjük fel a habot, felezzük el és felét a kihűlt fehér, felét a kihűlt feketerizshez keverjük.
8. Állítsuk össze a tortát.
A fehér és a feketerizs rétegeket váltakozva simítsuk a formába és tegyük a hűtőbe.
Tálalás előtt bőségesen öntözzük meg az áfonyaszósszal.
9. Az áfonyaszósz elkészítése:
Kevés vízben oldjuk fel a keményítőt. (0.5 dl)
Az áfonyaszemeket a cukorral keverjük össze és sűrűn kevergetve karamellizáljuk egy keveset. 1-2 perc után a kavaróeszközünkkel nyomkodjuk szét a szemeket.1-2 percig főzzük csupán, amíg az áfonya héja kiengedi a színét.
Sűrítsük be a feloldott keményítővel.
Díszítsük vele a tortát.
Nézzétek meg más fekete és fehér rizsből készített receptjeinket is.

Fekete rizspuding recept

Kókuszrizs-recept 

Jó étvágyat!







A torta fekete és fehér rizsből recept hozzávalói kedvező áron megvásárolhatók a bulkshop.hu webáruházban és budapesti boltjainkban:                       

Bp. 19. ker., ÜLLŐI út 250. (Bejárat a Deák Ferenc u. 1. felől)
Bp. 13. ker., PANNÓNIA u. 76. 
Bp. 11. ker., NÁNDORFEJÉRVÁRI u. 40. 

A receptet kinyomtathatod, vagy elküldheted barátaidnak.
A lenti kategóriákra kattintva további receptek nyílnak meg.

Keresés