Sütiket használunk a tartalmak és hirdetések személyre szabásához, közösségi funkciók biztosításához, valamint weboldalforgalmunk elemzéséhez. Ezenkívül közösségi média-, hirdető- és elemező partnereinkkel megosztjuk az Ön weboldalhasználatra vonatkozó adatait, akik kombinálhatják az adatokat más olyan adatokkal, amelyeket Ön adott meg számukra vagy az Ön által használt más szolgáltatásokból gyűjtöttek. A weboldalon való böngészés folytatásával Ön hozzájárul a sütik használatához. Ez a weboldal sütiket használ - sütik engedélyezése
Menü

Tökös-mákos pite vegánul recept

   
A Bulkshopba mostanság érkezett meg a friss mák, szinte kínálta magát a sütésre. Nagy sült tök rajongók vagyunk, hát megpróbáltuk ezt a két alapanyagot egy nagyon finom, vegán süteményben egyszerre felhasználni. Szerintünk nagyon finom lett, a tésztája puha, omlós, cseppet sem száraz, a töltelék finom, krémes, nem szétfolyó, jól szeletelhető. Íze, állaga, kinézete is vetekszik búzalisztből tojással készült testvérével.

A képeken látható tökös-mákos süteményt tojás és minden más állati hozzátevő nélkül sütöttük, búzaliszt felhasználása nélkül. Így nem csak vegán módon táplálkozóknak, hanem azoknak is ajánlani tudjuk, akik egészségügyi vagy elvi okokból vagy egyszerűen csak kíváncsiságból, kísérletező kedvvel igyekeznek a búzalisztet másféle lisztekkel helyettesíteni.

A sütemény gluténmentesen is elkészíthető, de ez esetben a gluténintoleranciával küzdők győződjenek meg a hozzávalók gluténmentességéről, amelyet a csomagoláson a gyártók és a csomagoló cégek feltüntetnek.


Az őszkezdet két favoritja, a sütőtök és a mák gyakori süteményféleség volt régen is, különösen ott, ahol ezt a két hozzávalót meg is termelték a kertben.

Ennek a süteménynek külön előnye, hogy a konyhapulton kornyadozó, már senkinek nem kellő, maradék sült tököt fel tudjuk használni hozzá. Ha nincs sült tök, lényegesen rövidebb idő alatt meg is főzhetjük a tököt, lecsepegtetve és megtörve használhatjuk, de azért a sült tök ízével az igazi. A főtt töltelék előnye viszont, hogy szebb, mutatósabb, világosabb színű lesz tőle a töltelék.

Hozzávalók egy 20X28 cm-es, közepes nagyságú tepsihez

Hozzávalók a sütemény tésztájához:

2 bögre zabpehely apróbbra, de nem lisztté őrölve
4 evőkanál kókuszliszt
25 szem aszalt, magnélküli datolya beáztatva
3-4 evőkanál eritritol / kókuszcukor / barna cukor / más cukorpótló (Bővebben az eritritolról)
1 csomag sütőpor
4 evőkanál lágy kókuszzsír
lentojás
1.5 dl-nyi kókusz- vagy más növényi tej
fűszerek: vanília, fahéj, kardamom / más kedvenc fűszer, amit szerettek használni, mindenből egy kicsi



Hozzávalók a máktöltelékhez

2 bögre darált mák
4 evőkanál kókusz- vagy más cukor, cukorpótló
friss, reszelt citromhéj vagy őrölt, szárított citromhéj
1 nagy evőkanál lekvár (szilva, barack)
meleg növényi tej (kevés)

Hozzávalók a töktöltelékhez

2 bögre sült tök
4 evőkanál eritritol / más fehér cukor, cukorpótló (a barna cukrok elszínezik a tölteléket)
1 nagy evőkanál baracklekvár / más világos színű lekvár
1 cm-nyi reszelt gyömbér / kis kanál őrölt
vaníliaesszencia
nagy csipet
1 evőkanál útifű maghéj, ha szükséges

Elkészítés

1. Alaposan mossuk meg a datolyát és meleg, de nem forró vízbe áztassuk be. 10 perc ázás után kevés áztatólével turmixoljuk meg.
2. Készítsük el a lentojást: 2 evőkanál lenmagot őröljünk meg és keverjük el 6 evőkanál vízzel vagy növényi tejjel, várjuk meg, amíg megkocsonyásodik.
3. Daráljuk meg a mákot, készítsük elő a tököt. Daráljuk meg a zabpelyhet.
4. Keverjük el a liszteket a sütőporral, a fűszerekkel és a cukorral, morzsoljuk össze a kókuszzsírral.
5. Adjuk hozzá a megturmixolt datolyát és a lentojást, gyúrjuk össze és ha szükség van rá, adjunk a masszához kevés növényi tejet, hogy jól gyúrható, de puha tésztát kapjunk.
6. Az elkészült tészta 2/3-ad részét nyomkodjuk egy papírral bélelt tepsi aljába.
7. A töltelék elkészítése: A darált mákot keverjük el a többi hozzávalóval, keverjük bele a lekvárt és, ha szükséges adagoljunk hozzá evőkanalanként forró tejet. Sűrű, nem folyós tölteléket keverjünk.
A tököt villával / botmixerrel alaposan törjük össze. Adjuk hozzá a hozzávalókat és a lekvárt. Ha azt tapasztalnánk, hogy túlságosan puha lett a töktöltelék, nyugodtan adjunk hozzá egy evőkanál útifű maghéjat.
8. Kenjük el egyenletesen a tepsiben lévő tésztán először a keményebb máktölteléket, simítsuk rá a töktölteléket is.
9. Készítsük el a fedő tésztát. Megtehetjük, hogy a megmaradt 1/3-nyi tésztát elmorzsoljuk, elaprózzuk a sütemény tetején, így morzsás süti szerű lesz a teteje. Vagy két sütőpapír között nyújtsuk el vékonyra a tésztát és az alsó papír segítségével fordítsuk rá a tepsiben lévőkre.
Szúrkáljuk meg villával jó mélyen.
10. 180 fokos sütőben 30 perc alatt sült meg a mienk.

Jó étvágyat!





A sütőtökös kuglóf recept hozzávalói kedvező áron megvásárolhatók a bulkshop.hu webáruházban és budapesti boltjainkban:

Bp. 19. ker., ÜLLŐI út 250. (Bejárat a Deák Ferenc u. 1. felől)
Bp. 13. ker., PANNÓNIA u. 76. 
Bp. 11. ker., NÁNDORFEJÉRVÁRI u. 40. 

A receptet kinyomtathatod, vagy elküldheted barátaidnak.

A lenti kategóriákra kattintva további receptek nyílnak meg.

Keresés